Liseberg

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Farfars Bil Terug naar lijst


Omschrijving

Farfars Bil is een klassieke rondrit met oldtimers. Een letterlijke vertaling van de attractienaam komt neer op Grootvaders' auto. De voertuigen van dienst werden vormgegeven als bus of als laadtruck. Er zijn een vier van het eerste en acht van het tweede, waardoor de bussen automatisch het populairst zijn. Jonge bestuurders kunnen na een oefenronde op de attractie hun rijbewijs met foto afhalen. Jammer genoeg is dat niet rechtsgeldig wanneer je hem later op de openbare weg zou voorleggen.

Liseberg voorziet je onderweg van een staalkaart van het wegennet: er is rijervaring in de stad en op het platteland. Halverwege rijd je door een schuur en krijg je door een snelheidsverlaging uitgebreid de tijd om er rond te kijken. Gedurende het grootste deel van de rit rijd je met je auto langs een resem plantsoentjes die afwisselen tussen 'keurig bijgehouden' en 'onstuimig'. De plantsoentjes van de laatste categorie werden zo beplant dat het soms aanvoelt alsof je langs weerskanten van de baan een welig tierende grasberm hebt die een paar maaibeurten mocht overslaan. Daarmee slaagt Liseberg er aardig in om een sfeerbeeld te schetsen van rijden op het platteland.

PLANNEN & OPENING
De attractie volgde bij opening al een halve waslijst van dergelijke attracties op die in de loop der jaren in het park te vinden waren. Een eerste iteratie was er al in 1956 en luisterde naar de naam 'Children's Rally'. Die variant werd in 1979 omgebouwd met 15 nieuwe old-timers als voertuig en kreeg destijds al de naam 'Farfars Bil'. Hij was te vinden op de latere locatie van Kaninlandet.
Deze editie van de attractie opende in 2013. De nieuwe 'Farfars Bil' kreeg in plaats van de klassieke oldtimers, laadtrucks en bussen. De attractie werd gesponsord door het Zweedse Volvo, bekend om zijn auto's en trucks. De timelapse van de bouw van de attractie op hun youtube-kanaal is daar naast de logo's ter plaatse nog een getuige van.

De rondrit maakte deel uit van een grootschalige herwerking en uitbreiding van het vroegere kindergebied ter ere van het negentigjarig jubileum van het park. De vernieuwde zone heette 'Kaninlandet' en bevatte een combinatie van bestaande en nieuwe attracties. Inclusief 'Farfars Bil' opende het park dat jaar 9 attracties; een duo vrije val-torentjes Hissningen , kikkermolen Hoppalang, Vliegende fiestenmolen Cyclonen, monorail Kaninlandsbanan, rijzend rad Högspänningen, speeltuin Bushallplatsen, hangende whip Flygis en mini-achtbaan Stampbanan.
Kaffekoppen, Tuta & Kör, Lilla Lots en Kaninresan maakten al deel uit van het gebied en werden toen gewoon opgefrist.

Specificaties

Type attractie: Rondrit
Model: Tractor Drive
Bouwer:
Metallbau Emmeln
Opening: 2013
Lengte: 222 meter
Topsnelheid: 5 km/u
Aantal voertuigen: 12 voertuigen 
Maximum capaciteit: 350-400
Minimum lengte zonder begeleiding: 110cm

Foto's