Liseberg

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Hissningen Terug naar lijst


Omschrijving

'Hissningen' is Zweeds voor 'de lift' en verwijst vrij letterlijk naar het omhoog hijsen van de gondels. Wat de attractienaam je niet meegeeft is dat je na de lift ook serieel ten val komt met als resultaat een verrassend grote hoeveelheid kriebels in de buik. Liseberg bestelde bij fabrikant Zierer een model met twee torentjes, waardoor wachttijden zelden hoog oplopen.

In Liseberg werden ze aangekleed als een vuurtoren en een hijskraan. Dit haventhema werd kracht bijgezet door de attracties centraal in het park op de westoever van de rivier te plaatsen, vlak aan de waterkant. Zo loopt Storgatan, de hoofdstraat die het park in 1988 aanlegde, recht van Liseberg Centralen tot aan de denkbeeldige haven van het park. Die opzet versterkte het oorspronkelijke idee achter die hoofdstraat die moest fungeren als 'een kleine stad in een groot park'.

OPENING KANINLANDET
De vrije val-torentjes maakten deel uit van een grootschalige herwerking en uitbreiding van het vroegere kindergebied ter ere van het negentigjarig jubileum van het park. De vernieuwde zone heette 'Kaninlandet' en bevatte een combinatie van bestaande en nieuwe attracties. Inclusief 'Hissningen' opende het park dat jaar 9 attracties; een reïncarnatie van een voormalige oldtimerbaan Farfars Bila , kikkermolen Hoppalang, Vliegende fiestenmolen Cyclonen, monorail Kaninlandsbanan, rijzend rad Högspänningen, speeltuin Bushallplatsen, hangende whip Flygis en mini-achtbaan Stampbanan.
Kaffekoppen, Tuta & Kör, Lilla Lots en Kaninresan maakten al deel uit van het gebied en werden toen gewoon opgefrist.

POPULAIR
Dergelijke Family Free Fall Towers bleken een kip met gouden eieren in de catalogus van Zierer. De Duitse fabrikant verkocht ze als zoete broodjes in alle mogelijke kleuren en vormen. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom: ze zijn relatief goedkoop, hebben zeker in duo een goede capaciteit en zijn tot slot ook gewoon héél plezierig. Bij ons kennen we de attractie uit de plopsa-parken: Plopsaland, Plopsa indoor Hasselt, Plopsa indoor Coevorden, Holiday park en Majaland konden er niet aan weerstaan. Parken van stand opteren meestal voor een dubbele versie: Tikal en Poppy Tower zijn daar de voorbeelden.

Specificaties

Type attractie: Vrijevaltoren
Model: Family Freefall Tower
Bouwer:
Zierer
Opening: 2013
Hoogte: 11 meter
Aantal voertuigen: 1 gondel met 10 passagiers per gondel
Maximum capaciteit: 640
Minimum lengte: 90cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 110cm

Foto's