Cobra (Tivoli Friheden)

Omschrijving attractie

Deze thrillcoaster – oorspronkelijk aangekondigd als de wildste achtbaan van Denemarken – werd gebouwd door de relatief onbekende Italiaanse bouwer Sartori en ontworpen door Ride Tek Engineering. Het was een compacte omgekeerde achtbaan van het type Energizer, de enige in zijn soort. De rit stond bekend als redelijk ruw, maar was zeker ook genietbaar ondanks de beperkte grootte.

Opvallend aan deze achtbaan was dat er vanaf het begin plexiglazen geluidsschermen werden opgetrokken rond de baan. De trein was knap vormgegeven als een felrode slang, maar buiten dat en een logo boven de ingang ontbrak elke vorm van thematisering.

Cobra werd al kort na de opening berucht vanwege een bijzonder ongeluk. Op 28 juni 2008 opende de attractie voor het publiek, en amper 6 dagen later ontspoorde het voorste wagentje en stortte het op de grond. Vier personen raakten hierbij gewond en de achtbaan bleef tot mei 2009 gesloten.

Op 14 juli 2022 vond opnieuw een noodlottig ongeluk plaats, met een tragische afloop. Deze keer was het de achterste wagen die loskwam van de rails en los kwam te hangen. Een 14-jarig meisje overleed; een 13-jarige jongen raakte gewond. Na dit fatale incident is Cobra nooit meer opengegaan.

Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Omgekeerde inversie-achtbaan
Model: Energizer
Bouwer:
Ride Tek Engineering
Sartori Rides International
Opening: 2008
Gesloten: 2022
Hoogte: 400 meter
Lengte: 21 meter
Topsnelheid: 65 km/u
Aantal inversies: 3
Aantal voertuigen: 2 treinen met 10 passagiers per trein
Speciale elementen: Immelmann, cobra roll
Minimum lengte: 140cm

Foto's