NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Vliegende Hollander Terug naar lijst


Omschrijving

Deze attractie draait sinds 2007 - een jaar na de aanvankelijk geplande openingsdatum - mee in het attractieaanbod van de Efteling. Zowel qua uiterlijk als qua rit is de attractie vernieuwend te noemen. Het exterieur van De Vliegende Hollander bestaat uit talrijke gedetailleerde geveltjes en een imposante toren. Bovendien wist men met meerpalen en een rotsstrandje geslaagd te verwijzen naar een havenstadje. Met de prachtige themamuziek op de achtergrond betreed je de wachtruimte. Het huis van Willem Van Der Decken - de man om wie het allemaal draait - vormt de ingang tot de attractie. Hier wordt het verhaal verteld door middel van een brief en een dagboek. De zwartgeblakerde muren verraden de brand die er volgens de legende woedde. Vervolgens betreed je de smokkelgang, waar men met een geslaagd effect de brand simuleert. In de volgende ruimtes beland je terug in de sfeer van de haven, om als klap op de vuurpijl in het prachtige en groots uitgewerkte station uit te komen. Het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat de wachtrij al een attractie op zich is. Op het saaie buitendeel na, is er altijd wat te zien, en sta je nooit te lang in dezelfde ruimte. Het is een verademing om in zo een pareltje van een wachtruimte aan te schuiven.

De eerste scène van de darkride doet erg Eftelings aan: de pracht en praal van het uitgewerkte thema in combinatie met sfeervolle muziek slorpen je meteen op in de Gouden Eeuw. Dan slaat de sfeer om: na een duistere ruimte met wat verdwaalde sterretjes, komt de boot onder begeleiding van dreigende muziek in een dikke mist terecht. Na een - helaas vrij onduidelijke - projectie op een watergordijn doemt tenslotte het spookschip zelf op. Hierna volgt de lifthill en het snelle gedeelte van de attractie. Het coastergedeelte komt gecontroleerd en vrij soft over, maar is ook 100% genietbaar en familievriendelijk. Uiteindelijk land je zacht in het koele water en vaar je terug richting station.

'De Vliegende Hollander' is een van de grote publieksfavorieten van de Efteling, dus je moet vaak rekening houden met lange wachttijden. Dankzij de knappe wachtruimte is dit echter geen straf. De rit die je ervoor terug krijgt is helaas aan de korte kant, maar de totaalbelevenis van deze attractie klopt.

De Legende

Willem van der Decken is een succesvolle kapitein van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Op Java en de Molukse eilanden lukt het hem steeds volle ladingen specerijen te kopen, die in Nederland goed geld opleveren. Zijn schip 'Den Hollander' is het snelste van de VOC. De ladingen foelie, nootmuskaat en kaneel worden in recordtijd van de Oost naar Nederland gebracht. De Heren Zeventien zijn dan ook zeer tevreden en de kapitein maakt snel promotie. Van der Decken woont samen met zijn vrouw Catharina in het mooiste huis op de stadswal, met uitzicht op de haven. Hij geniet van zijn welvaart. Het leven is goed in de Gouden Eeuw. Maar schijn bedriegt, er kleeft bloed aan zijn succes.
Het volk en de Heren Bewindhebbers weten niets van het duistere dubbelleven van de kapitein. Het grote succes maakte hem hebzuchtig. Van der Decken wordt een kaperkapitein, die kustdorpen plundert en schepen entert. Hij schrikt er niet voor terug te moorden om de buit binnen te halen. Het goud en de juwelen houdt hij zelf. Die slaat hij op in de geheime schatkamer onder zijn huis die hij via smokkelgangen bereikt.
Hoewel hij zeer succesvol is, leeft de kapitein steeds meer in eenzaamheid. Bemanningsleden ronselt hij alleen nog maar in weeshuizen, waar onervaren jongens zich laten lokken door het avontuur. Niemand anders wil nog werken voor de strenge en grillige Van der Decken. In café Het Oorlam drinkt de kapitein alleen op zijn successen. Hij is alles en iedereen te slim af. Hij staat aan de top. Maar zijn hebzucht zal hem zwaar kosten.

Wij schrijven 1678, als Kapitein Willem van der Decken op 1e Paasdag, tegen alle regels in, met zijn bemanning uit vaart naar de Oost. Zelfs een razende storm kan hem er niet van weerhouden, ook al is zijn bemanning van angst de wanhoop nabij. 'Ik zal vaeren, storm of gheen storm, Paesen of gheen Paesen. Ik zal vaeren, al is het tot in den eeuwigheid!'
Willem van der Decken tartte alle regels, het fatsoen en de elementen. En tekende zijn eigen noodlot. Zijn schip veranderde in een mysterieus, vurig spookschip dat werd gedoemd voor eeuwig de zeven wereldzeeën te bevaren als 'De Vliegende Hollander'
Van der Decken's woning brandde van binnen uit en in de geheime gang brandde een hels vuur, dat zijn duistere dubbelleven bloot legde.
Het schip verdween en er werd nooit meer iets van vernomen.
Of toch wel?
Jaren later bereiken nog steeds berichten het thuisland over een mysterieus spookschip, dat lijkt te vliegen boven de golven. Met een zwartgeblakerd karkas en brandende zeilen zou het met ongelooflijke snelheden over zee koersen tegen de wind in! Zeelui doen er alles aan een aanvaring te voorkomen. Want elk contact met de schimmige gedaante die onbeweeglijk op de reling staat, brengt ongeluk, dood en verderf!

Video
Bekijk een Making-Of video van deze attractie

Specificaties

Type attractie: Waterachtbaan
Model: Water Coaster
Bouwer:
KumbaK
Opening: 2007
Hoogte: 22 meter
Lengte: 420 meter
Topsnelheid: 70 km/u
G-Krachten: 3 G
Ritduur: 3:45
Aantal voertuigen: 11 treinen met 14 passagiers per trein
Speciale elementen: Darkridegedeelte, splash

Foto's