Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 13 Maa 20, 10:44
Share

In de strijd tegen het coronavirus gaat ook de grootste speler in pretparkland over stag, nadat gisteren en vandaag tal van andere Belgische en Nederlandse parken sluitingen aankondigden. Disney sluit zijn parken bij Parijs en de parken in de twee Amerikaanse resorts. In China, Japan en Hong Kong gingen de parken van de muis al eerder dicht.

Disney gooit nu ook zijn overige resorts dicht in de strijd tegen het coronavirus. Wereldwijd gaan alle elf de Disneyparken tot minstens eind maart dicht. In Parijs werd eerst nog het entertainement stapsgewijs geschrapt in combinatie met het opschroeven van de voorzorgsmaatregelen. Zo werden affiches aangebracht die bezoekers aanspoorden om hun handen goed te wassen en ‘correct’ te niezen. Er werden ook maatregelen getroffen om bezoekers in wachtrijen minder kort op elkaar te laten staan.

Dat mocht echter niet baten aansluitend op de maatregelen die de Franse regering nam, gebood het Amerikaanse moederbedrijf de sluiting van het resort. In eerste instantie zou dat pas vanaf 15 maart zijn, maar dat werd al snel bijgesteld naar 14 maart. Zowel Disneyland Parijs als Walt Disney Studio’s blijven zeker tot 31 maart 2020 gesloten. Het is slechts de derde keer in de geschiedenis van het resort dat dit voorvalt: de eerste keer was bij na een storm in 1999, de tweede keer was na de aanslagen van 2015. De resort-hotels blijven wel open, maar bezoekers kunnen hun boeking kostenloos annuleren of verplaatsen.

Verenigde Staten

The Walt Disney Company gooit eveneens zijn resorts in de Verenigde Staten dicht. In Anaheim gaat het om Disney’s California Adventure en het originele Disneyland. In Orlando sluiten vier parken de deuren: Disney’s Animal Kingdom, Magic Kingdom, Epcot en Disney’s Hollywood Studios. Ook in Amerika stijgt het aantal besmettingen sinds begin maart immers exponentieel. Er wordt een mogelijkheid voorzien om tickets en reizen naar een later moment om te boeken en indien nodig een terugbetaling te regelen. De sluiting voor de Amerikaanse parken is voorzien vanaf 15 maart. 

Shanghai & Hong Kong

Het resort in Shanghai sloot zijn parken op 24 januari nadat duidelijk was geworden dat het corona-virus zich met een verontrustende snelheid verspreidde. Festiviteiten rond het Chinees nieuwjaar die het resort had voorbereid werden geschrapt. Amper een dag later volgde ook sluiting in het resort in Hong Kong. In eerste instantie ging men uit van een korte sluiting, maar naarmate de omvang van de epidemie toenam werd men voorzichtiger met eventuele heropeningsdata. Gezien de uitbraak In Shanghai over zijn hoogtepunt is werden wel al enkele andere toeristische locaties opnieuw opengesteld. Er werden voorlopig geen nieuwe gevallen van Corona-virus geregistreerd. 

Tokio Disney Resort

Oorspronkelijk leek in Japan de situatie redelijk goed onder controle. Maar er werden uitschuivers van formaat gemaakt met de afhandeling van Corona op het Diamond Princess cruise schip waar 3711 personen op aanwezig waren. Een quarantaine van 12 tot 19 februari zorgde ervoor dat het virus er zich razendsnel kon verspreiden. Sinds 29 februari zijn zowel Tokio Disney Sea als Tokio Disneyland zijn dicht. De parken werden initieel gesloten van 28 februari tot midden maart, maar dat is inmiddels al uitgebreid tot begin april. De hotels blijven geopend, maar er worden extra maatregelen genomen die van invloed kunnen zijn op het comfort.

Een volledige stand van zaken van de Belgische, Nederlandse en Franse parken kan je hier raadplegen.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto: © Disneyland Park // Bron: CNN, WDW News today, Inside The magic