Auteur: Michiel De Sutter - Gepubliceerd: 8 Mei 11, 01:07
Share

Dolfijn Roxanne zwanger van een tweeling

In Boudewijn Seapark is dolfijn Roxanne zwanger van een tweeling. Daarmee haalt het Brugse park een Europese primeur. Als Roxanne 2 gezonde babydolfijntjes op de wereld zet, dan betekent dit zelfs een wereldwijde primeur. Uit studies blijkt dat een tweelingzwangerschap bij dolfijnen zeldzaam en risicovol is. Wereldwijd zijn er maar 7 geboortes van tweelingdolfijnen gekend in dolfinaria. In de natuur komt bij 1 op 500 dolfijnen een tweelingzwangerschap voor. De bevalling van Roxanne is gepland voor half oktober. Haar verzorgers en een team expert-dierenartsen doen er alles aan om deze zwangerschap in goede banen te leiden.

 

European Endangered Species Programme

Boudewijn Seapark neemt al enkele jaren deel aan het EEP, het ‘European Endangered Species Programme’. Het EEP ijvert voor de bescherming en het voortbestaan van tuimelaars. Zo startte het dolfinarium vorig jaar met een kweekprogramma. Beachie, een mannetjesdolfijn van het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk, werd in de groep geïntroduceerd. In december 2010 stelde de dierenarts in het dolfinarium door bloedafname vast dat dolfijn Roxanne zwanger is. Pas op 19 maart 2011 bleek uit een echografie dat het over een tweelingzwangerschap gaat. Roxanne is 26 jaar en leeft al sinds 1988 in Boudewijn Seapark. Ze is zeer betrouwbaar, geduldig en een echte mama. Roxanne heeft al 4 keer succesvol een jong grootgebracht. Ocean is haar jongste, geboren in het dolfinarium in 2003. Hij verblijft ook in het Brugse dolfinarium.

Een tweelingzwangerschap bij dolfijnen is zeldzaam en gecompliceerd. Uit studies blijkt dat er een reële kans is dat 1 van de 2 ongeboren babydolfijntjes
sterft tijdens deze zwangerschap, of zelfs allebei. De baarmoeder van een dolfijn is niet groot genoeg. Daardoor wordt in de meeste gevallen onvoldoende placenta aangemaakt. Daarom wordt Roxannes zwangerschap op de voet gevolgd door haar verzorgers, de dierenarts van het dolfinarium en een internationaal team van experten. Roxannes temperatuur wordt elke dag gemeten. Minimum 2 keer per week wordt een echo van de tweeling genomen. In overleg met het team experten is nu al een protocol uitgeschreven voor alle mogelijke scenario’s tijdens en na Roxannes zwangerschap.

Momenteel verloopt alles prima. De 2 babydolfijntjes zijn elk al ongeveer 25 cm groot, en Roxanne stelt het goed.

 

Tekst en foto's: ©2011 Boudewijn Seapark