Auteur: Michiel De Sutter - Gepubliceerd: 25 Jul 10, 15:58
Share

Alton Towers sluit Th13teen op vrijdag 13 augustus 2010.

 

Het Britse themapark Alton Towers heeft bevestigd dat de nieuwe achtbaan Th13teen niet zal opengaan op vrijdag 13 augustus. Deze beslissing volgt na het bekend worden van de resultaten van een diepteonderzoek waarin bleek dat meer dan 30 miljoen Britten zichzelf bijgelovig vinden (64% in het VK en 62% in de Midlands, waar het Alton Towers Resort is gelegen) Door deze bijgelovigheid zal maar liefst een op drie mensen hun gedrag veranderen om zich te behoeden van een ongeluk.

 

Daarom heeft Alton Towers de onverwachte beslissing genomen om de nieuwe attractie tijdelijk te sluiten omdat een relatief groot deel van de bezoekers zich niet op hun gemak zal voelen als ze de baan op die dag bezoeken, deze is namelijk genoemd naar het nummer 13.

Volgens het onderzoek, wat werd gedaan met de samenwerking van bijgelovigheidsexpert professor Bruce Hood van de universiteit van Bristol, is een verrassende 62% van de mensen uit de Midlands bijgelovig, met de meerderheid van deze bijgelovigheid gebaseerd op het ongeluk. Negen op tien personen gaf toe zich anders te gedragen en een kwart gelooft echt dat vrijdag de 13de een ongeluksdag is. Deze veronderstelling zijn niet zo triviaal als ze lijken, want het verlies van bedrijven door bijgelovigheid in de VS is geschat op 800-900 miljoen dollar, per dag dat het vrijdag de 13de is.

 

Daardoor heeft het Alton Towers Resort besloten om de controversiele stap naar de sluiting van de baan op vrijdag 13 augustus te nemen, het is de eerste keer dat een park voor zoiets kiest. Th13teen is geopend in maart 2010 en is de eerste vrije-val achtbaan ter wereld. Het is gethematiseerd naar de ontdekking van een niet aardse crypte. De baan is gebouwd op een oude begraafplaats en neemt de bezoekers mee op een angstaanjagende rit doorheen het Donkere Woud waar ze moeten vechten tegen het onbekende.
Professor Hood, auteur van "SuperSense: From Superstition to Religion - The Brain Science of Belief," vindt deze resultaten verre van merkwaardig. Hij zei," Er is heel weinig evidentie dat bijgelovigheid is gedaald in de laatste 10 jaar en recente studies duiden zelfs op een toename door de economische recessie. Mensen houden er niet van om het lot te tarten." 

Morwenna Angove, Sales and Marketing directeur van het Alton Towers Resort vertelde, "Ons onderzoek heeft uitgewezen dat Britten zeer bijgelovig zijn en omdat onze nieuwste attractie genoemd is naar het ongeluksgetal 13 hebben we de beslissing genomen om de baan te sluiten zodat we onze bezoekers kunnen gerust stellen. De rest van het Alton Towers Resort zal open zijn voor de moedige gasten. TH13TEEN mag dan wel de meest technologisch geavanceerde achtbaan zijn in het Verenigd Koninkrijk, gasten kunnen nog altijd genieten van andere attracties als Nemesis, Oblivion, onze familie-attracties en onze shows."

 

Kanttekening

Alton Towers staat er om bekend dat het nogal eigenzinnige beslissingen durft nemen, en deze past perfect in dat rijtje. De baan werd aangekondigd als de meest psychologisch gevaarlijke baan (de allereerste zogenaamde psycho-coaster) die er op deze planeet te vinden is, maar werd lauw onthaald vanwege het feit dat ze eigenlijk niet echt veel voorsteld, zeker niet in vergelijking met achtbanen als Nemesis, Oblivion en Air die men ook in hetzelfde park vindt. Het hoogtepunt van de rit is een kleine vrije-val, maar dit is niet de grote nieuwigheid waar veel mensen op gehoopt hadden. Daarom dat veel pretparkliefhebbers ook een kanttekening maken bij dit bericht en denken dat  het eerder een mediastunt is van Alton Towers om de baan terug aandacht te geven. Afwachten tot 13 augustus 2010 voor de waarheid!

 

Enkele feiten in verband met de bijgelovigheid in het Groot-Brittannië:

 • 31,6 miljoen Britten is bijgelovig.
 • 62% van de inwoners van de Midlans zien zichzelf als bijgelovig.
 • 1 op 10 van de populatie in het VK zal niet op een achtbaan gaan op een vrijdag de 13de.
 • Een derde van de mensen (32%) verandert hun gedrag op vrijdag de 13de uit angst voor ongeluk.
 • Meest populaire bijgelovigheden in de Midlands zijn:
 • Breken van een spiegel is een slecht voorteken (64%).
 • Onder een ladder wandelen betekend ongeluk (66%).
 • Hout vasthouden zorgt ervoor dat iets gebeurt (45%).
 • De leeftijdscategorie van 16-34 jarigen zijn het meest bijgelovig (73%) in vergelijking met 58% bij de 45-54 jarigen.
 • Glasgow en Norwich zijn de meest bijgelovige steden in het VK, Manchester and Sheffield de minst.
 • Vrouwen (74%) zijn meer bijgelovig dan mannen (50%).
 • 49% van de mensen weet niet waar hun bijgelovigheid vandaan komt.

 

Wil je meer weten over deze (al dan niet) sluiting? Lees verder op ons forum!

 

bron: Alton Towers Resort
tekst: ©
2010 Pretparken.be - Michiel De Sutter
foto's:
©2010 Pretparken.be - SFFreak, ©2010 Alton Towers