Auteur: Jelle Verelst - Gepubliceerd: 6 Mei 10, 22:36
Share

De opmars van Spinning Coasters: nu ook in Plopsa Coo!

Plopsa Coo krijgt een spinning coaster. Dat vertelde Steve Van den Kerkhof, algemeen directeur van de Plopsa-groep, enkele dagen geleden aan de Standaard. Er is nog niets bekend over de bouwer of de plaats in het park waar deze coaster zou komen. Plopsa heeft wel al bekend gemaakt dat deze achtbaan 3,5 miljoen euro zal kosten! Discussier mee op ons forum.

Nu ook de kleine broertjes...

Het jaar 2010 betekent voor de Plopsa-groep enkele nieuwigheden en een gloednieuw pretpark te Nederland. In het hoofdpark van de Plopsa-groep opent in 2011 het nieuwe indoorgedeelte dat naar alle waarschijnlijkheid in het thema van 'Maja de Bij' zal komen. Er is ook sprake van een 3D-cinema. Naast deze nieuwigheden is er dus ook een nieuwe achtbaan gepland voor Plopsa Coo. Hoe deze er gaat uitzien en van welke constructeur deze komt, is nog een groot vraagteken. In dit artikel bespreken we enkele mogelijke bouwers.

Maurer Söhne

Maurer Söhne is wellicht de bekendste constructeur van spinning coasters. Ze bieden vaak heel speciale parcours aan die tot in de puntjes afgewerkt zijn en meestal een paar erg leuke elementen bevatten. Vooral met deze bijzondere elementen zoals liften en kantelende rails weet Maurer Söhne zich te onderscheiden van andere bouwers.

De bekendste spinning coasters van Maurer Söhne zijn vlak over de grens te vinden. In het Duitse park ‘Phantasialand’ vinden we de 'Winja's', twee prachtige achtbanen met unieke elementen die je ongetwijfeld weten te verbazen. Ook ‘Crush's Coaster’ in Disneyland Resort Parijs is een baan van hun hand. Hier valt ook meteen het pijnpunt op: met slechts vier personen per karretje hebben de banen een vrij lage capaciteit. In Plopsa Coo hoeft dat echter voorlopig geen probleem te vormen, gezien het huidige bezoekersaantal.

Veel banen van Maurer Söhne zijn erg mooi gethematiseerd. Zelfs de karretjes zijn vaak gedetailleerd afgewerkt. Er zijn echter ook voldoende voorbeelden te vinden van eerder 'saaie' basismodellen, dus de vraag is uiteraard welke keuze Plopsa Coo hierin zal nemen, indien ze voor deze bouwer kiezen.

Gerstlauer

Na Maurer Söhne is Gerstlauer de meest productieve bouwer van spinning coasters. Op enkele jaren tijd hebben zij maar liefst elf exemplaren gebouwd. Qua lay-out zijn de banen van beide bouwers erg vergelijkbaar, ook de banen van Gerstlauer moeten het hebben van steile drops en scherp bochtenwerk. Het grootste verschil zit hem echter in de karretjes. Terwijl je bij Maurer Söhne rug aan rug zit, zitten de passagiers in de Gerstlauerkarretjes met hun gezicht naar elkaar gericht. In volle actie zorgt dat ongetwijfeld voor leuke blikken!

Tot nu toe is er slechts één spinning coaster van Gerstlauer te vinden op Europese bodem: 'Hankatten' in Bonbon-Land. Wie weet komt daar binnenkort dus wel verandering in ...

Mack

Mack is bij veel mensen vooral bekend omwille van hun 'Wild Mouse' achtbanen. Ook met z'n powered coasters heeft Mack een behoorlijke reputatie opgebouwd. Naast deze bekende banen biedt Mack echter ook spinning coasters aan. Euro Mir in Europa-Park is voorlopig de enige baan van dit type in Europa. Deze baan begint met een leuke spiraallift. Als je boven bent krijg je eerst wat bochtenwerk voorgeschoteld waarin je kan genieten van het uitzicht. Hierna volgt een parcours met enkele leuke drops. Het leukste aan de baan is echter dat je nooit weet of je voor- of achterwaarts zal gaan!

De enige andere spinning coaster van Mack vinden we in het Amerikaanse Knott's Berry Farm. 'Sierra Sidewinder' is opvallend intenser dan zijn oudere broertje.

In tegenstelling tot Maurer Söhne en Gerstlauer hebben de banen van Mack langere treinen die enkele wagentjes bevatten waar je rug aan rug zit met vier personen. De capaciteit ligt dus ook opvallend hoger bij deze banen.

Intamin AG

Intamin AG heeft momenteel nog maar vijf spinning coasters gebouwd. Ze hebben echter wel naambekendheid gemaakt met een heleboel andere achtbaantypes.

De spinning coasters van Intamin kennen een hele evolutie. De oude exemplaren hebben een lange trein met draaiende karretjes, terwijl het nieuwste model aparte karretjes voor vier personen heeft. De karretjes zijn het best vergelijkbaar met die van Gerstlauer, aangezien je ook hier met je gezicht naar elkaar gericht zit.

Vorig jaar opende in het Deense Bakken de spinning coaster 'Tornado', voorlopig het enige voorbeeld van de nieuwste Intaminmodellen. De baan bevat veel bochten, die vaak zo gebanked zijn dat de karretjes snel ronddraaien. Daardoor is de rit wat intenser dan die van andere spinning coasters. Daarmee is de kans op een baan als deze voor Plopsa Coo misschien iets kleiner, maar het is zeker een mogelijkheid.

Reverchon

Reverchon is  vooral bekend om zijn verplaatsbare spinning coasters. Hoewel de bouwer weinig naambekendheid heeft bij fans, zijn ze met 35 exemplaren wel de grootste leverancier van spinning coasters. Pikant detail is dat Plopsaland al twee keer heeft samengewerkt met Reverchon. In 2006 stond er al een spinning coaster van hun hand in Plopsa Coo. Tijdens het afgelopen winterseizoen was er dan weer eentje te vinden in Plopsaland De Panne. De vraag is echter wel of Plopsa voor een nieuwe achtbaan ook opteert voor een model dat vooral voor kermissen gebruikt wordt.

Andere bouwers...

Uiteraard zijn er ook nog enkele andere bouwers van spinning coasters. Het gaat echter vooral om kleine, minder bekende bouwers.

Wie de eer krijgt de nieuwe baan te bouwen in Plopsa Coo is nog niet bekend. We weten al dat we in 2011 een spinning coaster mogen verwachten, maar voor meer details zullen we waarschijnlijk nog even op onze honger blijven zitten.

 

Je kan alle laatste nieuwtjes over deze achtbaan volgen op het forum.

 

Tekst: ©2010 -  Thijs Mertens, Jeroen de Koninck en Jelle Verelst - Pretparken.be

Foto:

©2008 -  Sven Martens - Pretparken.be

©2006 - Glenn Van Hoeydonck - Pretparken.be

©2005 - Natacha Boudry

©2005 - Brecht Ameye

©2005 - Kenneth Colpaert

©2005 - Parque de AtraCCIones Madrid