Auteur: Nico Reynders - Gepubliceerd: 23 Jul 09, 20:15
Share

Het West-Vlaamse bedrijf VisionWare is bezig met de optimalisatie van een systeem dat jouw persoonlijk dagje pretpark volledig voor je vastlegt op DVD. Een gelijkaardig systeem werd vorig jaar reeds geïnstalleerd in het Britse Alton Towers, maar het Vlaamse project werkt toch net iets anders. Waar men in Engeland armbandjes gebruikt om de computer te laten weten waar jij je op dat moment bevindt, gebruiken de Vlamingen louter een gezichtsherkenningsysteem.

Wat we de laatste tijd al in meerdere parken zien opduiken, zijn de attractiecamera's. Het is waarschijnlijk dat de meeste parken ervoor zullen opteren om deze goedkopere versie te nemen, waarbij het enkel wordt geïnstalleerd op de populairste attractie. Aan de uitgang is het dan mogelijk om jouw ritemoties op DVD te kopen.

De bedoeling van VisionWare is echter iets uitgebreider, ingewikkelder, maar vooral ook interessanter. Afhankelijk van het aantal plaatsen dat er camera's worden geïnstalleerd, kunnen er beelden worden toegevoegd aan de DVD. Het systeem werkt volledig automatisch en is momenteel geïnstalleerd op de achtbaan in Boudewijn Seapark Brugge. Er staan zowel camera's opgesteld langs de baan als in de achtbaantrein. Tijdens de rit worden er al foto's doorgestuurd naar de centrale computer die aan gezichtherkenning doet om de juiste beelden bij de juiste persoon te kunnen plaatsen als de rit gedaan is. Aan de uitgang kan iedere passagier een gepersonaliseerde DVD kopen met zowel beelden op als naast de achtbaan.

Dat het systeem nog uitgebreider kan, werd ons al bewezen in Alton Towers, hoewel het daar iets anders werkt. Het systeem werd daar geïnstalleerd op meer dan 5 attracties en wordt geactiveerd met een uniek armbandje. Jouw armbandje wordt door de computer herkend en verzamelt zo al de beelden vanop de reeks attracties. Op het einde van de dag krijg je de kans om enkele previews te bekijken van de attractiebeelden om je te overtuigen de DVD te kopen. Naast persoonlijke staan er in Alton Towers echter ook heel wat algemene beelden op het schijfje.

VisionWare hoopt dat het concept later ook voor andere doeleinden zal kunnen worden gebruikt. Ze denken hardop aan hotelverblijven, cruiseschepen en bungalowparken. Ze gelooft alleszins in de commerciële waarde voor de parken. Nu gaat ongeveer 12% van de parkbezoekers in op het aanbod voor de aankoop van parkfoto's getrokken door fotografen of attractiecamera's  van het park. Volgens de West-Vlaamse producent heeft een DVD een potentieel om vier keer meer over de toonbank te gaan.

Tekst: Pretparken.be

 Foto: Brecht Ameye