Auteur: Nico Reynders - Gepubliceerd:
Share

Tivoli Gröna Lund is geen echte topspeler in het Europese pretparklandschap. Met iets meer dan 1 miljoen bezoekers doet het park het toch allesinds al beter dan pakweg Walibi Belgium of Bobbejaanland. En terecht, want het park investeert jaar na jaar in uitbreiding en verbetering van het aanbod. Pretparken.be ging een kijkje nemen achter de schermen van het park op een koude wintermiddag van januari. Met dank aan ridemanager Peter Osbeck.

Beperkte kalender

Als je een tripje plant naar het Stockholmse stadspretpark, kijk dan zeker eerst even na of het park wel degelijk geopend is. Met slechts een 125 openingsdagen in het jaar is het seizoen van Tivoli Gröna Lund wel erg kort. In juni, juli en augustus heb je de grootse kans om het park binnen te geraken. Maar ook in mei en september is het park op bepaalde dagen geopend (vooral in het weekend). Het koudere klimaat van de Zweedse hoofdstad zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Gröna Lund biedt je de mogelijkheid om het park te bezoeken aan een zeer voordelige prijs van ongeveer 7,5 euro, maar je mag dan wel niet op de attracties. Deze zijn apart te betalen via losse kaartjes of via een all in one armband die je de mogelijkheid geeft om de attracties onbeperkt te berijden tijdens de openingsuren van het park. Ongeveer 25% van de bezoekers verkiest deze laatste optie. De anderen nemen genoegen met enkele ritjes of genieten van het spectaculair uitzicht van al die geweldige attracties. Want hoewel de oppervlakte waarover het park beschikt beperkt is, staan er in Gröna Lund enkele spectaculaire must-do attracties.

Attracties ontmanteld, ingepakt of in opbouw (zie foto's)

Tijdens de wandeling door het park valt op dat het park er veel aan doet om de attracties te beschermen tegen de koude. Treinen worden opgeborgen in technische ruimtes, attracties worden soms volledig ontmanteld om ze het volgende seizoen terug op te bouwen. Gelukkig heeft het park eveneens heel wat overdekte attracties die op zich al goed beschermd zijn. Het Lustige Huset is daar een voorbeeld van. We krijgen een rondleiding in dit fantastisch funhouse dat volledig beschilderd is door een Zweeds kunstenaar.

In 2009 zal het park een nieuwe spectaculaire achtbaan openen. Volgens de ridemanager zal de kick enorm groot zijn. Hoewel de 4! funderingen volledig op het droge staan, zal de baan door de locatie en lay-out over het water gaan en voor een extra sensatie zorgen op die manier. De funderingen waren op het moment van ons bezoek bijna klaar, van de baan was er op dat moment nog geen spoor. Je komt meer over deze nieuwigheid te weten in dit artikel.

Interview Peter Osbeck

Pretparken.be had een interessant interview met Peter Osbeck tijdens het bezoek. Dit kan je binnenkort lezen in Achtbaner, het clubblad van de vereniging Rollercoaster Friends, samen met meer foto's en informatie over Tivoli Gröna Lund, speciaal voor de echte fans!