Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 24 Apr 24, 17:11

Afgelopen weekend opende in Bellewaerde de nieuwe spectaculaire waterattractie Amazonia. De grote trekpleister van het nieuwe themagebied Mundo Amazonia is ook de grootste investering in de geschiedenis van het park in één enkele attractie en daarbovenop bevat Amazonia zelfs een wereldprimeur. Reden genoeg voor ons om naar Ieper af te zakken en deze attractie grondig te testen.

Amazonia had eigenlijk al bij de seizoensopening eind maart moeten openen, maar door vertragingen in het bouwproces raakte de attractie niet op tijd klaar. Men heeft nog hard doorgewerkt om alles te finetunen en afgelopen weekend was het zover: Amazonia kon eindelijk open voor het publiek. Amazonia is een Spinning Rapids Ride gebouwd door Intamin. Amazonia is onderdeel van de nieuwe zone Mundo Amazonia. In totaal heeft Bellewaerde 21 miljoen euro geïnvesteerd in de zone, waarvan 14 miljoen euro enkel en alleen voor Amazonia. Dit maakt dat Amazonia meteen de duurste attractie in de geschiedenis van het park is. Mundo Amazonia is te vinden waar vroeger het westerndorp en de Keverbaan te vinden waren. Eind 2022 werd de Keverbaan gesloten om plaats te maken voor Mundo Amazonia.

Wereldprimeur

De dag begon voor ons met een korte speech van directeur Stefaan Lemey, waarin hij trots zijn nieuwe attractie voorstelt. Hij vertelt onder meer dat Amazonia een unieke attractie is, die goed is voor meerdere wereldprimeurs, zijnde de verticale roterende lift, de unieke halfpipe en het bungee-effect vlak voor de terugkomst in het station. Deze drie elementen zijn namelijk uniek voor dit soort waterattractie. Nergens anders ter wereld vind je een soortgelijke attractie die deze elementen combineert. Na de speech is het tijd om de poorten van Amazonia officieel te openen. Met de hulp van Koning Leeuw, de mascotte van het park, en enkele acteurs uit de duikshow kunnen de deuren plechtig geopend worden en is het tijd om een ritje te maken.

Amazonia, een wereldprimeur, eigenlijk tot de derde macht want we hebben drie unieke elementen in deze attractie. We hebben een verticale lift die draait, we hebben een unieke halfpipe, net als de verticale lift uniek op de wereld. En dan, binnen in het station, is er nog eens een bungee op het einde van de Amazonia-vaart.

Stefaan Lemey, directeur

Op zoek naar smaragden

Nadat de poorten geopend zijn, kunnen we eindelijk richting de attractie wandelen. De wachtrij is een (lang) kronkelend pad dat door de attractie doorheen loopt. Het station stelt een mijn voor, waar men smaragden delft. De eer om als eerste in een bootje in te stappen en op zoek te gaan naar de smaragden was weggelegd voor directeur Lemey en Koning Leeuw. Enkele minuten later kunnen wij ook in een bootje stappen.

De rit begint met een draaischijf die een boot richting een klassieke schuine liftheuvel die ons naar een hoogte van 18 meter brengt. Hierna volgt een relatief lange bochtige afdaling waarbij het bootje op sommige momenten heel hard kan ronddraaien. De afdaling eindigt met een splash in het water. Doordat het bootje (soms zo hard) ronddraait, is het moeilijk te voorspellen wie de splash over zich heel zal krijgen.

Na de eerste afdaling varen we rustig verder richting de verticale lift. Tijdens het optakelen draait de lift 180 graden. Na de lift volgt een eerder rustig stukje afdaling waarna de boot zich in de spectaculaire halfpipe stort. Wanneer de boot uit de halfpipe glijdt, vaart deze rustig terug richting het station. Vooraleer de boot terug in het station binnenkomt, volgt er nog het bungee-effect waarbij de boot enkele keren op en neer gaat. Op zich is dit effect niet zo spectaculair, maar het is wel een leuke toevoeging en kan wel wat schrikken zijn als je dit effect niet verwacht.

Een rit op Amazonia duurt ongeveer zes minuten. In een boot kunnen in theorie acht personen plaatsnemen, maar op dit moment geldt er een maximumgewicht van 420 kilogram per boot, waardoor er in werkelijkheid meestal maar een viertal personen in een boot kunnen plaatsnemen. Dit gewicht wordt in het station gecontroleerd m.b.v. een grote weegschaal waar iedereen voor het instappen moet gaan op staan.

Mundo Amazonia

Zoals eerder al vermeld in dit artikel is Amazonia onderdeel van een groter themagebied Mundo Amazonia. Naast Amazonia kan je hier ook nog een nieuwe kinderachtbaan Brazilian Buggies, een kinderwildwaterbaan Rio do Cacao (die vermoedelijk dit weekend open gaat), een horecapunt en een souvenirshop terugvinden.

Tekst en foto's: © Indy Verhoeven - Pretparken.be