Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 7 Apr 22, 10:47
Share

Afgelopen weekend opende Blackpool Pleasure Beach ENSŌ. Het betreft niet zozeer een nieuwe attractie, wel een uitbreiding op de bestaande lanceercoaster Icon. Voortaan kan de achtbaan ook in een spinnend wagentje bereden worden.

Icon opende in mei 2018 de deuren in het Britse Blackpool Pleasure Beach. Het park staat bij pretparkfans bekend als het achtbaanmuseum van Europa, aangezien behoorlijk wat attracties uit de Jaren ’10, ’20 en ’30 van de vorige eeuw dateren. Zo telt het park liefst vier houten achtbaan, welke allen geopend werden tussen 1923 en 1935. De opening van Icon was dan ook een opvallende, aangezien de moderne dubbele lanceerachtbaan van de Duitse fabrikant Mack Rides redelijk afsteekt tegen het oude, klassieke achtbaangeweld in het park. Icon werd niet zozeer een intense lanceercoaster bevonden - zoals Taron in Phantasialand dat wel is -  maar de attractie maakt sier doordat ruim 1,1 km aan achtbaanspoor op een ingenieuze wijze in het al volgebouwde park gepropt werd. Icon was een welkome uitbreiding voor Blackpool Pleasure Beach, aangezien de laatste achtbaan in het park al in 2007 opende. Naar verluid bracht Icon echter niet de gewenste stijging in de bezoekersaantallen teweeg, maar de achtbaan is voor het Britse eiland wel uniek vanwege zijn dubbele lancering en kan dus zeker wel als een eye-catcher beschouwd worden.

15 pond

Minder dan vier jaar later vindt het park het tijd om een stapje verder te gaan met de achtbaan. Van één van de drie treinen werd de laatste wagon verwijderd en vervangen door een coach met twee spinnende stoelen. Na een week van vele testritten opende afgelopen weekend de uitbreiding op Icon: ENSŌ. Er is echter een grote ‘maar’: een ritje op de spinning seats is niet gratis, bovenop het toegangsticket van het park dient er 15 pond per persoon betaald te worden. Bezoekers die gebruik maken van een ENSŌ VIP ride van 25 pond kunnen ook de wachtrij overslaan.

Cirkel

Britse achtbaanfans waren afgelopen weekend er als de kippen bij om ENSŌ uit te proberen. De commentaren zijn over het algemeen positief, al laten de onride filmpjes toch ook zien dat de stoelen niet erg veel spinnen. Vaak blijven ze voor een lange periode tijdens de rit quasi op dezelfde plaats staan. Een ritje zal hierdoor wel spectaculair zijn: je zit niet steeds vooruit en de rit zal des te onvoorspelbaarder zijn, maar tientallen spins, zoals op andere spinning coasters wel eens voorkomt, zitten er bij ENSŌ niet bepaald in. Een beetje pijnlijk wordt het dan misschien als we naar de betekenis van ENSŌ gaan kijken, wat Japans voor cirkel is. Het schilderen van een ENSŌ is een meditatieoefening, waarbij de cirkel in een vloeiende beweging getekend wordt... Dat vloeiende lijkt hier net wat te ontbreken.

Ride to Happiness

Wie de komende tijd aan de bekende badplaats aan de Ierse Zee vertoeft kan een langere versie dan de recent geopende Ride to Happiness in Plopsaland De Panne beleven. Beide achtbanen zijn van dezelfde fabrikant, hebben beide twee lanceringen en je beleeft ze (al dan niet deels) spinnend. ENSŌ in Blackpool Pleasure Beach is beduidend langer qua rit maar zal meer dan waarschijnlijk het wel tegen Ride to Happiness moeten afleggen qua intensiteit.

Hieronder kan je een onride filmpje bekijken van ENSŌ:

Tekst: © Bjorn Venken - Pretparken.be // Foto's: © Blackpool Pleasure Beach, Theme Park Updates