Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 29 Apr 21, 18:29
Share

Het Italiaanse pretpark Gardaland heeft zijn oudste achtbaan stevig onder handen genomen. Een groot deel van de sporen van de 36 jaar oude loopingcoaster Shaman werd vernieuwd. Drie jaar geleden deed de Efteling hetzelfde met hun Python, waarvan Shaman een kopie is.

Inversieachtbaan Shaman is al lang niet meer de populairste of spectaculairste attractie van het Italiaanse pretpark Gardaland. Toch besloot dit park uit de Merlin-groep in een atypische vlaag van conservatisme om de toekomst van deze attractie weer veilig te stellen voor de komende jaren. De attractie kreeg een gelijkaardige behandeling als zijn oudere broer Python. Ook de Efteling kreeg het in 2018 namelijk niet over zijn hart om zijn klassieke loopingcoaster te sluiten.

De Douple Loop Corkscrew-achtbaan, oorspronkelijk gebouwd door Vekoma in 1985, kreeg daarom een uitgebreide retrack. De nieuwe trackdelen vertonen sterke overeenkomsten met die van Python, waarvoor indertijd het Belgische CSM werd ingeschakeld. Gardaland ging wel iets minder grondig te werk dan de Wereld vol Wonderen. Oude steunpilaren bleven er grotendeels behouden, terwijl dat in de Efteling enkel aan de lift en remsectie het geval was.

Van magische berg tot medicijnman

Shaman heeft in de loop der jaren al heel wat vernieuwingen ondergaan. In 1985 opende de achtbaan met twee loopings en twee kurkentrekkers onder de naam Magic Mountain. Het was de tweede achtbaan van het park, na de Schwarzkopf-coaster Zyklon (1982-1991), en de eerste achtbaan van het park met inversies. In 2005 verscheen plots de knikkerachtbaan Sequoia Adventure middenin het parcours van Magic Mountain. Tussen 2008 en 2009 werden de oorspronkelijke Arrow-treinen vervangen door nieuwe exemplaren van Vekoma, van hetzelfde type als de huidige Python-treinen. 

In 2017 was Magic Mountain de zoveelste Europese achtbaan die in korte tijd werd 'geplust' met een virtual reality-ervaring. De baan kreeg naast de optionele VR-brillen, waarin een arendsvlucht werd gesimuleerd, ook zijn huidige naam Shaman en een soundtrack van huiscomponist Ray Black met bezwerende gezangen door de sjamaan van dienst. Ook werd bijkomende thematisatie toegevoegd onder de vorm van dromenvangers en totempalen.

Opening onzeker

En nu is er dus de volgende ingrijpende verandering, ditmaal op vlak van ritbeleving. Of de nieuwe spoordelen voor een betere coaster zullen zorgen, kunnen we voorlopig nog niet gaan uitproberen. Het ziet er naar uit dat de Italiaanse parken pas op 1 juli hun poorten opnieuw zullen mogen opengooien. Aldo Maria Vigevani, de CEO van Gardaland, vindt deze datum onbegrijpelijk. Hij noemt Gardaland "de ruggengraat van de Italiaanse economie" en klaagt aan dat binnenactiviteiten zoals bioscopen en fitnesscentra eerder aan bod komen in het heropeningsplan van de Italiaanse regering.

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto's: © Gardaland