Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 20 Jan 21, 18:33
Share

Vandaag, 20 januari 2021, legt Joe Biden de eed af als 46ste president van de Verenigde Staten. Hij wordt president van een land dat meer verdeeld is dan ooit, maar dat tegelijk een prachtige inspiratiebron is geweest voor de meest uiteenlopende themagebieden in Europese pretparken. In dit artikel laten we je kennismaken met onze persoonlijke favorieten!

De inauguratie van Joe Biden is niet alleen goed nieuws voor liefhebbers van shows met véél animatronics – de Hall of Presidents in Disney World zou er volgens de traditie weer eentje moeten bij krijgen – het is ook een ideale gelegenheid om eens stil te staan bij de Amerikaanse invloed op themagebieden in Europese pretparken.

De Verenigde Staten vormen met parken als Disneyland en Knott’s Berry Farm de bakermat van het concept themapark en drukken dan ook onmiskenbaar hun stempel op de pretparken in ons continent. Niet alleen omdat sommige parken wel heel goed hebben opgelet bij hun bezoek aan Amerikaanse parken, maar ook omdat veel populaire thema’s locaties in de States uitbeelden. Een bloemlezing:

Het Wilde Westen

Eén van dé basisthema’s die steeds maar blijven terugkeren, is natuurlijk het westernthema. Dat Frontierland één van de vier themagebieden was waarmee het originele Disneyland opende in 1955, zal hier vast voor iets tussen zitten. Traditioneel worden deze gebieden vormgegeven als een cowboydorpje, met typische handelszaken als een saloon, een hotel, een tandarts of een barbershop. Onze parkgids puilt werkelijk uit van de themagebieden in westernstijl, maar onze persoonlijke favoriet vind je in Spanje: de Far West in PortAventura scoort punten met zijn grootsheid en zijn naadloze overgang naar het themagebied México. Eervolle vermeldingen voor Old West Territory in Parque Warner, het Frontierland van Disneyland Paris, Slagharen en het volledige Fraispertuis City.

The Fabulous Fifties

De jaren ’50 in de Verenigde Staten worden natuurlijk geassocieerd met de opkomst van de rock-‘n’-roll, maar ook met de onmiskenbare esthetiek van deze periode, waarvan jukeboxen, rolschaatsbanen en cabriolets voorbeelden zijn. Een attractie die deze sfeer perfect uitademt is de jukebox-uitvoering van de Polyp. Punten voor Liseberg voor het originele idee, maar de versie in Village Rock’n’Roll in Nigloland sleept de hoofdprijs weg. Met een pizza uit de Pizza Factory plaatsnemen onder een van de stars-and-stripesparasollen van de Bowling Hall, terwijl je de Cadillacs van Le Juke Box ziet ronddansen op de tonen van Chuck Berry, Little Richard, The Ronettes of Elvis Presley… veel Amerikaanser wordt het niet!

New York, New York

De grootste en meest bekende stad van de Verenigde Staten dient niet zo heel vaak als het decor voor pretparkattracties – tenzij je alle Big Apple-achtbanen als eerbetoon aan de bijnaam van New York City ziet – maar als er één element wordt uitgepikt, is het wel het Vrijheidsbeeld. Lady Liberty stond vroeger prominent in het midden van het meer van Heide Park en haar reusachtige arm met toorts is te vinden in de wachtrij van Eurosat Can-Can Coaster in Europa-Park, een knipoog naar de Franse oorsprong van het beeld. In vernielde vorm komt het beeld ook voor in de buitenomgeving van Reset: Anno Zero, een apocalyptische darkride die een verwoest New York in het jaar 2117 uitbeeldt. Het Italiaanse Mirabilandia weet hier te verbazen met een heel overtuigende set, die de tegenvallende rit wat kan goedmaken.

Voor de titel van beste New York-thema is er echter nog een kaper op de kust. Tivoli Gröna Lund in Zweden zal de omgeving van zijn nieuwe achtbaan Monster, die dit jaar moet openen, het ongewone thema van het Meatpacking District meegeven.

Mardi Gras

New Orleans is een stad in de Amerikaanse staat Louisiana die opvalt door zijn bijzondere architectuur. Vooral de huizen in de French Quarter met hun gietijzeren galerijen zijn bekend. Ze inspireerden Walt Disney bij het ontwerp van New Orleans Square in het Amerikaanse Disneyland in 1966. Fabien Manuel, art director voor de pretparkgroep Compagnie des Alpes, ging voor een iets andere aanpak in het Franse Walibi Rhône-Alpes. Met het nieuwe gebied Festival City plukt hij inspiratie uit Mardi Gras, het plaatselijke carnaval in New Orleans. In een moerassig deelgebied vinden we de achtbaan Mystic, waarvan het thema gebaseerd is geïnspireerd op de voodoobeweging in Louisiana. In 2020 opende de laatste fase van Festival City, zodat je nu kunt lunchen in een restaurant in de vorm van een raderboot op de Mississippi.

Voor ons eigen Walibi Belgium staat trouwens ook een New Orleans-zone op de planning. De zone rond Weerwolf en Vampire zal straks ook in een voodoo-kleedje baden.

Het land van de pelgrims

New England, met zijn typerende statige, neokoloniale bouwstijl is waarschijnlijk niet ‘levendig’ genoeg om het schouwspel van hevig achtbaangeweld of flitsende thrillrides te zijn. Maar net daarom is het een uiterst geschikt thema om tot rust te komen na een vermoeiend dagje pretpark. Voor het vijfde themahotel van Europa-Park, Bell Rock, ging de familie Mack de mosterd dan ook over de oceaan halen. Al gaat het hier wel over een heel Europees stukje Amerika. Het is het thuis van de Pilgrim Fathers, die in de 17de eeuw vanuit Europa naar de oostkust van de Verenigde Staten voeren en er een nieuwe samenleving stichtten. De naam van hun schip ‘Mayflower’, leeft verder in de zeilboot die over het zwembad van Hotel Bell Rock uitkijkt. De iconische vuurtoren van het hotel brengt ode aan een Amerikaan van enkele eeuwen later. De John F. Kennedysuite in de bovenste verdieping van deze toren mag dan wel een aardige duit kosten, hij mag zich met recht en rede een presidential suite noemen.

Hooray for Hollywood

Hollywood is een interessant thema voor pretparken omdat het beelden van glamour en succes oproept, maar ook omdat het onder het mom van de nepheid van filmsets relatief eenvoudig is attracties in uiteenlopende thema’s te openen, zonder de nood om deze ook met een coherent thema te verbinden. Het is een van de veelgehoorde kritieken waar parken als Walt Disney Studios Park mee af te rekenen krijgen. Al is het ook perfect mogelijk om een doorgedreven themagebied te bouwen waarbij het stadsgezicht van Hollywood zelf het thema is. Dan kun je juweeltjes krijgen zoals het entreegebied van Parque Warner Madrid, Hollywood Boulevard, waar je je tussen de palmbomen volledig in Tinseltown kunt wanen. Blikvanger is een replica van het Chinese Theatre, de iconische bioscoop die zich aan de échte Walk of Fame bevindt.

Fictieve plaatsen

Geen zin om je themagebied te thematiseren naar een bestaande plaats in de Verenigde Staten? Geen nood, dan verzin je er toch gewoon één! Amity Cove was één van de eerste projecten die The Tussauds Group realiseerde nadat ze het Engelse Thorpe Park overnam. Het stelt een fictief vissersdorpje voor aan de Interstate 13, die langs de oostkust van de Verenigde Staten loopt. Er zijn duidelijke gelijkenissen te trekken met Amity Island, de plaats delict van de gebeurtenissen in de Steven Spielberg-film Jaws. Ook Amity Cove krijgt zware rampen te verduren: de vloedgolven van Tidal Wave zetten het grote delen van het dorp onder water. Enkele jaren later begon achtbaan Stealth over de Amity Speedway te scheuren. In Amity Cove hangt een heerlijk sixties-sfeertje. Die wordt in sterke mate gedragen door de muziek van het plaatselijke radiostation WWTP Radio, waarbij vooral de tonen van The Beach Boys de juiste toon aanslaan.

Groot-Brittannië heeft overigens nog meer fictieve Amerikaanse plaatsen in petto: in Paultons Park opent dit jaar Tornado Springs, een door wervelwinden geteisterd dorpje in het Amerikaanse Midden-Westen.

De ‘Freak States’

Tot hiertoe hebben we het enkel gehad over de aaneengesloten staten van de VS, die over het land met elkaar verbonden zijn. Maar ook de eilandengroep Hawaï en Alaska, dat ten westen van Canada ligt, behoren tot de Verenigde Staten. Deze staten hebben blijkbaar minder succes om vereeuwigd te worden in een themagebied in Europa. Opvallend is wel dat Hawaï en Alaska als enige Amerikaanse staten een plaatsje in Carnaval Festival in de Efteling hebben gekregen.

Hawaï mag dan geografisch wel onder Polynesië vallen, het zou niet eerlijk zijn om het – niettemin verrukkelijke – themagebied Polynesia in PortAventura aan deze staat toe te wijzen. Alaska doet het nog minder goed: buiten een schattig mini-waterbaantje in Tibidabo (met een duidelijke identiteitscrisis) is er in onze parkgids geen spoor van te bekennen.

En verder…

Dat waren natuurlijk lang niet de enige Amerikaanse invloeden in onze Europese pretparken. Denk maar aan Movie Park Germany’s vernieuwde waterbaan Area 51 – Top Secret, het indianendorpje in Belantis of zelfs Niagara in Bellewaerde: hoewel ze een onderdeel van het Canadese themagebied is, is deze attractie genoemd naar een waterval die voor de helft op het grondgebied van de Verenigde Staten ligt.

Benieuwd naar nog meer referenties naar de VS in Europese parken? Ga dan op ontdekking in onze parkgids!

Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto’s: © Yves Huygens, Juan Martínez, Bob Van Dyck, Walibi Rhône-Alpes, Glenn Van Hoeydonck, Jonas Claes