Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 11 Jan 21, 19:00
Share

Futuroscope stelde afgelopen najaar zijn investeringsplan 'Vision 2025' voor. In totaal wordt er ruim €300 miljoen geïnvesteerd. Opvallend hierbij is dat het park een flinke upgrade krijgt om een volledig resort te worden. Immers worden er niet alleen nieuwe attracties, maar ook overnachtingsmogelijkheden en een heus waterpark gepland.

Het zou het gouden tijdperk moeten worden voor het Franse Futuroscope. Het park bij Poitiers investeert €300 miljoen om door te groeien tot een resort waar bezoekers meerdere dagen willen verblijven. Het investeringsplan komt met de naam 'vision 2025' wat betekent dat 75% van het bedrag wordt gebruikt voor investeringen tussen 2020 en 2025. Er worden centen uitgegeven aan zowel de groei van het resort als de uitbouw van het bestaande park. Het attractiepark verwelkomt in deze periode vijf grote nieuwe attracties, acht andere worden sterk vernieuwd. Daar is respectievelijk €80 miljoen en €41 miljoen voor gepland. De eerste daarvan werd reeds gerealiseerd: het betreft de launched spinning coaster 'Objectif Mars'. Het park lijkt qua attractietypes eerder te kiezen voor 'echte attracties' eerder dan voor de filmbelevingen die er tot nog toe de hoofdmoot uitmaakten. Het park geeft ook €47 miljoen uit aan verbeteringen van de logistiek en €32 miljoen voor nieuwe eetgelegenheden.

De uitbreiding naar resort - wat het park zelf als 'Futuroscope 2' aanduidt - krijgt vanzelfsprekend ook een aardige hap uit het budget. Liefst €50 miljoen gaat naar de bouw van een waterpark. De goede verstaander weet dat dat meer dan het dubbele is van wat Plopsa tot nog toe uitgaf aan haar waterparken. De Fransen spelen wel nog een klasse lager dan het zweedse Liseberg of het Duitse Europa-Park, waar het investeringsbedrag in de driecijferige miljoenen oploopt. In een hotel en de aanleg van een plein wordt samen nog eens bijna €50 miljoen geïnvesteerd. Futuroscope rekent ook de in aanbouw zijnde arena en het pas geopende 'Zero Gravity' tot het resort hoewel het deze niet zelf uitbaat. Omdat de totale investering zo'n aanzienlijke som is geven we ook nog mee wat we exact mogen verwachten, netjes geranschikt per jaar.

2021
Nog dit jaar zal het park een nieuwe slotshow presenteren, deze zal "La Forge aux Etoiles" gaan vervangen. In de show "La Clé des Songes" (De Sleutel van de Dromen) ontmoeten de bezoekers Klaas Vaak op het "Lac aux Images", het ruim 7000m2 grote meer in het midden van het park. ECA2 heeft de show bedacht en stond al in voor diverse eerdere shows in het park. Op het programma staan driedimensionale watereffecten, lichtshows en projecties waarin klaas vaak de bezoekers mee neemt naar de droomwereld. Concept arts laten naast al het water spectakel ook vuurwerk zien. Buiten een volledig nieuwe show worden ook de tribunes - die plaats bieden aan vijfduizend gasten - volledig gerenoveerd. De portretten van vijf personen die op de openingsdag van Futuroscope geboren werden en met hun verschillende origine de universaliteit symboliseerden. zullen de tribunes nu een egale kleur krijgen.

 

2022
Volgend jaar zal een grootse nieuwe attractie in het park openen: Tornado Hunters. Bezoekers zullen plaats nemen in een gigantisch Show-Theater, waarvan de gehele tribune kan draaien om zo steeds een ander deel van het podium - dat om de tribune heen gebouwd wordt - te tonen. Mensen die de musical "Soldaat van Oranje" gezien hebben kennen het idee wel. Futuroscope combineert zijn live-show met videobeelden waarbij er een naadloze overgang tussen live-acteerwerk en film-effecten gecombineerd worden. Dit kennen we al van onder andere de Terminator attracties in diverse Universal parken en de 4D film van Bollywood park in Dubai. Het is echter voor het eerst dat dit met een gigantisch draaiende tribune - die plek zal bieden aan maar liefst 120 mensen - gecombineerd wordt.

 

Naast een nieuwe attractie mogen we volgend jaar ook de eerste stap naar een resort verwachten. "Cosmos Station" wordt een nieuw hotel met 76 kamers waarbij bezoekers zich in een ruimtestation op een andere planeet zullen wanen. Mensen hoeven dus geen enkeltje meer bij Elon Musk te boeken om naar Mars te vliegen, hetzelfe gevoel kan dan kortstondig ook in Futuroscope. Bij het hotel zal ook het restaurant "Hyperloop" openen. Een restaurantformule waarbij het eten via een soort achtbaan opgedient wordt. Het concept kennen we al van onder andere "foodloop" in Europapark of het Rollercoaster Restaurant in Alton Towers.

 

2023
Direct een jaar later zet Futuroscope zijn tweede stap in de uitbreidingen van het resort. Echter gaat deze een volstrekt andere kant op. In een rustige, groene zone aan de achterkant van het park ontstaan 120 eco-lodges. De lodges zullen geschikt zijn voor een hele familie en beschikken over een eigen terras.

 

2024
Twee jaar na het openenen van Tornado Hunters, mogen we een nieuwe grote attractie verwachten. Mission Bermuda wordt een Indoor/Outdoor attractie die darkride elementen, multimedia en speciale effecten zal bevatten. Veel details zijn er helaas nog niet prijsgegeven, maar het is aannemelijk dat dit een attractie wordt waarbij je een nat pak kunt halen.

 

Alsof een grote nieuwe attractie nog niet genoeg is, mogen we in 2024 ook een waterpark bij Futuroscope verwachten. 'Aquascope' luidt de naam en als we de introductievideo voor vision 2025 mogen geloven krijgt het waterparadijs minstens zes glijbanen. De eerste concepten doen denken aan de bekendste scene uit het Teamlab-Borderless museum in Tokyo. Het lijkt er op dat Futuroscope met vergelijkbare speciale projectietechnieken wil gaan werken. Vergelijk zelf:

 

2026 en verder
Na een jaartje pauze mogen we in 2026 dan nog een grote nieuwe attractie verwachten. Hier zijn nog geen details over bekend gemaakt. Net zoals de rest van het plan blijft dit voorlopig nog in mysterie gehuld. Uiteraard zal er ter zijner tijd meer bekend worden gemaakt.

Investeringsplannen

Omvangrijke investeringsplannen waren de laatste jaren een handelsmerk van Compagnie des Alpes dat sinds 2011 meerderheidsaandeelhouder is van Futuroscope. In nagenoeg alle themaparken waar het bedrijf de plak zwaait werden waanzinnige bedragen gepompt. Walibi Holland kreeg twee nieuwe coasters en herwerkt één voor één zijn themazones naar een eigenzinnige festival-stijl die niet door iedereen even enthousiast onthaald wordt. Bellewaerde mocht aan de lopende band nieuwigheden presenteren zoals een zwembad, een duelling rodelbaan en een coaster. Walibi Belgium heeft ook een meerjarig investeringsplan dat het park dit jaar de hoogste coaster van de Benelux én Frankrijk bezorgt. Walibi Rhônes-Alpes voegde een indrukwekkende westernzone toe en een zone rond voodoo met voor beide zones ook een achtbaan. Zelfs het Jardin d'acclimatation kreeg na jaren ter plaatse trappelen een omvangrijke investering waarbij het park in zijn geheel werd gerenoveerd, zodat het zijn status als oudste pretpark van Frankrijk met gepaste waardigheid kan etaleren.Ook het vlaggenschip van CDA's parkencollectie kreeg mooie toevoegingen: Het park opende twee hotels en pakte agelopen decennium uit met topachtbanen als Pégase express en Oziris. Ook voor 2023 staat er bij de kleine Galliër nog een spectaculaire coaster op de planning

Tekst:  © André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © Futuroscope // Bron: airtimenews, Futuroscope