Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 23 Dec 20, 16:03
Share

Walibi Belgium is op kruissnelheid met de constructie van zijn nieuwe megacoaster. De baan werd voltooid, de eerste testrit vond plaats en ook het decor voor de nieuwe zone bevinden zich al in een vergevorderd stadium. Het park bevestigde ook de naam van zijn nieuwigheid voor volgend seizoen. Hoog tijd voor een stand van zaken. 

Walibi Belgium kondigde vandaag officieel de naam van zijn nieuwe megacoaster aan. Het park bij Waver doopt zijn nieuwigheid voor 2021 'Kondaa'. Doorwinterde fans hadden dat eerder al geconcludeerd uit een opvallende rotsdecoratie die enige tijd geleden op de bouwwerf verscheen. Daarin werd namelijk datzelfde woord uitgehouwen. Het park presenteerde de naam in een aankondigingsvideo en beschreef gelijk een verschrikkelijk wezen dat meer dan vijfduizend jaar geleden inheemse stammen teisterde en naar alle waarschijnlijkheid de hoofdrol zal spelen in het verhaal rond de attractie.

In Kondaa krijgen bezoekers een 1,2 kilometer achtbaanspoor voor de kiezen. Daarbij halen ze een topsnelheid van 113 km/uur en worden ze liefst 15 keer op airtime getrakteerd. Met een hoogte van 50 meter wordt het de hoogste coaster van de Benelux én Frankrijk. Pas in 2023 is het park die titel kwijt: dan bouwt het Franse parc Astérix als alles goed gaat een coaster die net iets hoger is. De coaster zal achteraan het park te vinden zijn en krijgt een exotisch thema mee. De attractie zal er deel uitmaken van een nieuwe zone die via twee bruggen over de Dijle te bereiken zal zijn. Er komt ook een gerecycleerde kinderattractie, een souvenirshop en een nieuwe toiletgroep. Een restaurant zal op de zone aansluiten in het bestaande deel van het park.

Changement de decor

Voor de thematische uitwerking werden initiële concepten met een rode track en gebouwen in woestijntinten ingeruild voor een grimmigere donkere met mos overgroeide variant die dezelfde structuren houdt. Het geheel ademt een dreigende sfeer van tempelruïnes in een mistig oerwoud uit.  Over de nu passend donkergroen geworden track raast straks een prachtige vormgegeven trein die met zijn vervaarlijke tanden en gele ogen ongetwijfeld het mytische wezen uit de aankondigingsvideo zal moeten voorstellen.  

In de zone lijkt het station van de megacoaster een hoofdrol toebedeeld te krijgen: ook in de realiteit torent het stationsgebouw immers imposant boven het bouwvolk uit. Het grenst aan een cirkelvormig plein dat door een grote centrale waterpartij tot een rotonde herleid wordt. Bij een gepaste rijrichting zien we na binnenkomst via de meest noordelijke brug er achtereenvolgens de gerecycleerde kinderattractie ‘Stunt Flight’, een toiletblok, het stationsgebouw met de ingang van de attractie, een rotspartij met waterval en een souvenirshop waar ook de uitgang van de attractie in toekomt. Het restaurant dat aan de andere kant van de rivier zich tussen het wandelpad en de slotbocht van Tiki Waka wurmt lijkt wel voorlopig wel nog de originele kleuren te houden.


Goed op schema

Walibi ging niet over één nacht ijs voor deze toevoeging. De investering werd jaren geleden al aangekondigd en maakt deel uit van een omvangrijk meerjarig investeringsplan dat eerder ook al themazones Exotic world, Karma World en Fun World opleverde. Het park ging ook tijdig van start: reeds vorig jaar in augustus werden strategisch bomen gekapt. De grote werken startten begin dit jaar: toen volgde de echte kaalslag van de enorme oppervlakte waarop de nieuwigheid zich uitstrekt. Ondanks het uitbreken van de coronapandemie nam Walibi geen gas terug. De eerste werken voor de funderingen werden gespot in april en in juni kwam het stationsgebouw al overeind.

Onderdelen van de eigenlijke achtbaan kwamen pas toe in juli, maar bleken amper drie maand later al volledig in elkaar gepuzzeld: op 19 september ging het laatste stukje track op zijn plaats. Treinen voor de nieuwigheid werden door Themeparkmagic gespot halverwege november. Fansite walibiband had een primeur door het eerste beeldmateriaal van de eerste testrit die op 17 december plaats vond. Het park plaatste voor alle drie deze hoogtepunten later ook een update op haar sociale media.

Tekst: Jonas Claes  - Pretparken.be // Foto’s: © Walibi Belgium, © ThemeparkMagic, © Walibi Band, © Pretparken.be // Bron: Walibi Belgium, Themeparkmagic, Pretparken.be, Walibi Band