Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 14 Okt 20, 18:40
Share


Volgend jaar opent in de Efteling een nieuw speelbos met de naam 'Nest!'. De focus zal sterk komen te liggen op toegankelijkheid, zodat straks alle kinderen er samen kunnen spelen. Tegelijk moet ook een klassieker het veld ruimen: voor koggenmolen Polka Marina is het straks over en uit na 36 jaar trouwe dienst.

Het nieuwe speelbos moet verschijnen in een 1200 m² groot gebied tussen De Vliegende Hollander en de Game Gallery. De bestaande bomen zullen zo veel mogelijk behouden blijven. Met het nieuwe gebied wil de Efteling sterk inzetten op 'inclusief spelen'. Dit betekent dat straks álle kinderen welkom zijn en zich thuis moeten voelen. Er komen speciale voorzieningen voor kinderen met een zichtbare of onzichtbare handicap. Zo worden de paden rolstoeltoegankelijk, komt er een verhoogde zandbak en zijn er zelfs rolstoelglijbanen. Ook komen er prikkelarme plekken, zodat wie er nood aan heeft, de nodige rust kan vinden.

 

Het nieuwe gebied komt uit de koker van ontwerper Robert-Jaap Jansen, die eerder dit jaar zijn eerste grote attractie Max & Moritz mocht openen. Op de vrijgegeven concepttekening is alvast zijn speelse stijl terug te vinden, die contrasteert met het zeevaartthema dat de rest van Ruigrijk domineert. Met de naam 'Nest!' kiest de Efteling opnieuw voor een internationale naam, die alvast bij Duitsers en Britten een belletje zal doen rinkelen. Met de bouw van 'Nest!' is een investering van 2 miljoen euro gemoeid.

Exit Polka Marina

'Nest!' wordt gezien als de opvolger van Polka Marina, ook al verschijnt deze niet op dezelfde plaats. In 1984 opende deze koggenmolen, die speciaal voor de Efteling werd ontwikkeld door attractiefabrikant Vekoma. De 23 boten, afwisselend voorzien van Brabantse en Nederlandse vlaggen, rijden zelfs op MK-1200-spoor, hetzelfde tracktype als de originele Python (1981). Polka Marina, met zijn karakteristieke beeld van de walvis en piraat-met-paraplu, werd ontworpen door Ton van de Ven. De attractie is technisch aan het eind van zijn levensduur. In tegenstelling tot Python en de Oude Tuffer (eveneens 1984), besloot de Efteling de attractie niet te vernieuwen. Er werd gekozen voor het Bob-scenario (1985-2019), waarbij de attractie volledig wordt afgebroken en vervangen. Op 30 november 2020 maakt Polka Marina zijn laatste ritjes, daarna wordt deze locatie bestraat om het Station De Oostplein verder uit te breiden.

 

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Bron: Efteling // Foto's: © Efteling, © Ignace Woinin - Pretparken.be, © Bob Van Dyck - Pretparken.be