Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 24 Sep 20, 11:34
Share

In het oudste pretpark ter wereld, het Deense Bakken, wordt momenteel de klassieke achtbaan Racing afgebroken. De baan stond bijna 50 jaar in het park. Een zorgvuldige en voorzichtige afbraak lijkt te wijzen op een nieuwe bestemming, eerder dan een enkeltje richting schroothoop.

Op zondag, 13 september 2020 draaide de achtbaan voor de laatste keer haar rondjes. Over het openingsjaar van de baan is er nog wat twijfel: het pretpark houdt 1972 aan, terwijl andere bronnen beweren dat de attractie tot 1974 nog op de Duitse kermissen toerde. Feit is wel dat de achtbaan met minstens 45 jaar aanwezigheid in het park tot een echte klassieker gerekend mocht worden. De achtbaan, gebouwd door de Duitse fabrikant Zierer, heeft met een lengte van 366 meter en een hoogte van niet eens 8 meter niet de meest indrukwekkende statistieken, maar wordt door pretparkfans doorgaans wel gewaardeerd vanwege het unieke karakter van de baan. Wereldwijd zijn er nog slechts vier achtbanen van dit type 'Flitzer' in werking. In Bakken moet het model nu na een carrière van afgerond 50 jaar het veld ruimen.

Niet afgeschreven

Tot vandaag was het ook onzeker of deze achtbaan verschroot zou worden of elders nog een toekomst zou krijgen. Uit beelden die het park vandaag vrijgaf blijkt dat de afbraak van de baan met de grootste voorzichtigheid gebeurt én dat de onderdelen van de achtbaan op trailers van een Zweedse kermisexploitant geladen worden. Of de baan ook echt de Zweedse kermissen op gaat is niet zeker, aangezien er op de afbraakfoto's ook iemand te zien is uit het Zweedse pret- en dierenpark Ölands Djur & Nöjespark. In dit pretpark staat momenteel een kinderachtbaan, maar het park had in het verleden ook twee grotere achtbanen. Wij zetten er alvast ons geld op in dat de Zweedse exploitant en het park uiteindelijk gewoon één en dezelfde blijken te zijn en de achtbaan binnenkort in het pret- en dierenpark verschijnt.

De voormalige achtbaanklassieker krijgt zeker en vast van een opvolger in het park. Het park maakt later bekend welke attractie volgend jaar zal openen.

Tekst:  © Bjorn Venken - Pretparken.be // Foto's: © Bakken, Kris Peeters - Pretparken.be // Bron: Bakken