Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 11 Sep 20, 10:37
Share

Met het oog op de huidige gezondheidscrisis stellen verschillende Belgische parken de wenselijkheid van de traditioneel sterke Halloweenperiode in vraag. Enkel Bobbejaanland kiest voorlopig met zekerheid voor een Halloweenseizoen mét scarezones én spookhuizen: het park lijkt daardoor de enige Belgische speler te worden met een volledig Halloweenaanbod. 

Halloweenliefhebbers moeten komend seizoen wellicht genoegen nemen met een erg beperkt Belgisch aanbod. De onzekerheid die de corona-pandemie met zich meebrengt doet verschillende parken twijfelen of het überhaupt opportuun is om te investeren in een Halloween-evenement. Enkel Bobbejaanland is gestart met promotie voor zijn Halloweenseizoen.

Het park doet tot 30 september tickets aan een voorverkoopprijs van €23,90 van de hand. Anders dan de concullega's adverteert het park bij lichtaart nu al met een vernieuwd Halloween met drie nieuwe zones. Voodoo Bayou, Circus Carnivalé en Monkey Clan. Het park bevestigt dat er in deze zones acteurs zullen rondlopen. De spookhuizen Yummie, Sonar en Bazaar Bizarre zijn net als voorgaande jaren ook weer van de partij.

Uiteraard vereist de corona-context enkele voorzorgen die wellicht positief uitdraaien voor de meeste pijnpunten waar het evenement de voorgaande editie last van had. Het park blijft opereren met een verlaagde maximumcapaciteit en de extra regels die buiten het Halloweenseizoen al van kracht waren. De traditioneel drukke wachtrijen voor de spookhuizen gaat Bobbejaanland ontzenuwen met online te reserveren tijdsloten. Commercieel directeur Peggy Verrelst licht toe:

"De tickets voor de 3 doolhoven zullen online worden verkocht. Op is op. Bij aankoop van een doolhof ticket zullen onze gasten ook een tijdslot moeten kiezen. Zo kunnen we perfect de drukte in de wachtrijen managen. Wanneer de capaciteit voor de mazes niet vooraf is uitverkocht worden de resterende tijdssloten nog ter plaatse verkocht."

Het park kiest bij de mazes net als bij andere attracties voor mondmaskerplicht voor zowel personeel als bezoekers vanaf 12 jaar. Verder wordt de breedte van het parcours waar nodig aangepast. Bobbejaanland komt vanaf dinsdag met extra informatie over de brug op de halloweenwebsite van het park.

Andere parken

Andere Belgische parken stellen zicht terughoudender op wat betreft de Halloween-opening. De plopsagroep schrapte begin augustus alle evenementen tot en met de herfstvakantie. De parken zouden wel halloweendecoratie krijgen, maar van avondopeningen met spookhuizen of ander entertainment zou geen sprake zijn. Bij Bellewaerde werden gelijkaardige beslissingen gecommuniceerd in een nieuwsbrief: het park schrapt spookhuizen & scare zones met acteurs. Ook een geplande winteropening wordt afgeblazen.

Directeur Jean-Christophe Parent van zusterpark Walibi is ervan overtuigd dat de Halloweenperiode die normaliter goed is voor 20% van de bezoekersaantallen zal moeten afgezwakt worden tot een parkopening zonder meer. De beperkingen op grote evenementen gecombineerd met de kost van het traditioneel sterkste Halloween van België zijn immers niet bemoedigend. De kogel is echter nog niet door de kerk: het park komt medio september met een beslissing.

Magere Zomer

Alle Belgische parken zagen hun omzet stevig dalen ten opzichte van voorgaande jaren. Walibi en Aqualibi zien hun omzet en bezoekersaantallen gehalveerd. Bij de plopsaparken kwamen 65 procent minder bezoekers over de vloer. Zij startten de zomer dan ook met een beperkte capaciteit van 40 procent die nog verder werd teruggeschroefde naar 25 procent toen de coronacijfers verslechterden. De groep gaat uit van een verlies in omzet van 45 procent.

Ook Bobbejaanland werkte met een beperkte capaciteit en zag zijn bezoekerscijfers gehalveerd. Het park kreeg bovendien te maken met de extra aangescherpte maatregelen voor de provincie Antwepren. Bobbejaanland merkte wel een stijging in het spendeergedrag van zijn bezoekers.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Bobbejaanland // Bron: HLN, Bobbejaanland, La Dernière Heure, Bellewaerde