Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 26 Jun 20, 14:33

Parc Astérix opende onlangs haar nieuwe viersterrenhotel ‘Les Quais de Lutèce’. Het is na ‘Les 3 Hiboux’ en ‘La Cité Suspendue’ de derde overnachtingsmogelijkheid bij de kleine Galliër. Hier volgt een verslag van hoe het vertoeven is op de kades van Lutetia.

Wie een bezoekje brengt aan Parc Astérix, weet dat hij of zij zal terugkeren in de tijd. Het oude Egypte van Cleopatra, de Griekse mythische wezens of natuurlijk de Galliërs wachten je op in het 31-jarige pretpark. Sinds 1999 kan je na een dagje park verblijven in hun eerste hotel, les 3 Hiboux. Ondertussen opende het park al hun derde verblijfsaccomdatie: Les Quais de Lutèce. Het hotel neemt je mee naar wat toen uiteindelijk de basis is geworden van Parijs: Lutetia. Meer zelfs, het is een reis terug in de tijd naar de 1ste eeuw.

Net zoals de andere hotels rij je rond het park heen om dit nieuwe viersterrenhotel te betreden. Het is het eerste op de route, vlak naast de houten achtbaan Tonnere de Zeus. Aan de buitenkant valt totaal niet op wat er aan de binnenkant verscholen zit. Wegens de corona maatregelen moet je via sms aangeven dat je aangekomen bent op de parking. Eens je een sms terug krijgt, mag je de lobby betreden om in te checken. Kamers zijn telkens pas om 17u beschikbaar. Bij binnenkomst kom je in een zeer decoratieve inkomhal met focus op hout. Wat echter het meest opvallende is: de geur. Meteen kom je in de juiste sfeer om aan je verblijf te beginnen.

Focus op de Seine

Vanuit de lobby wandel je verder naar het middenplein waar je omringd wordt door het prachtig tafereel. Centraal pronkt een kanaal dat de rivierstad die de inspiratie vormde ook hier moet doen herleven. Recht voor je loopt een brug naar het restaurant. Links daarvan wandel je naar één van de kamers, de weg naar het park en kom je uiteindelijk aan de ambachtelijke kant van het stadje. Aan de rechterkant heb je de stockplaatsen voor het transport. Ook toiletten blijken na een kleine queeste hier te zijn ondergebracht. Het hele gebied is een oase van rust dat meteen op een postkaart kan. Hier en daar zijn er verborgen verwijzingen naar de stripverhalen, maar verder is er geen figuur te bespeuren. De focus ligt op authenticiteit en zorgt voor een ware onderdompeling in de sfeer. Tevens werd gekozen voor duurzaam hout van eco-responsible bossen in Frankrijk.

De kamers zijn eenvoudig maar goed afgewerkt en voorzien op vier tot vijf personen. Je wordt er omringd door aardetinten zoals sienna, bruin, beige en zand. Kinderen kunnen slapen in een stapelbed terwijl ouders genieten van een ruim bed met zicht op de televisie. Er is een badkamer, een apart toilet en nog een ruimte met gordijnen en spiegel waar kasten verborgen achter zitten. De uitwerking blijft wat achter op het niveau van de concept arts en had makkelijk meer sfeer kunnen hebben met wat extra decoratie.

De kamers bevinden zich op het gelijkvloers of op één van de twee verdiepen en geven enigzins opvallend vaak zicht op de buitenzijde, eerder dan op het gezellige binnengebied met de waterpartij.  Het oog valt dus meestal op vrij generisch bosgroen. Naast deze gemiste kans valt het op deze manier extra op dat het geld duidelijk naar de aankleding van het binnenstadje ging: de buitenkant blijkt niet echt om aan te zien. Het is een wirwar van verschillende muren die totaal niet bij elkaar passen. Ook uit vogelperspectief toont Les quais de lutèce zich niet bijzonder mooi: van bovenaf heb je zicht op zonnepanelen.

Na het ontdekken van je kamer kan je gaan dineren in “Les Berges de Seines” voor een driegangenmenu aan een degelijke prijs. Dit restaurant wordt ’s ochtends ook gebruikt voor het ontbijt en heeft 300 plaatsen. Daarnaast is er in de lobby een bar, die ook tot buiten gaat. Ideaal om één van de cocktails of wijnen te proberen. Je kan ook een gezellige avondwandeling maken naar de andere hotels of het nabijgelegen bos.

Drie hotels: drie smaken

Dit derde hotel toont wel hoe ze het niveau van elk nieuw hotel omhoog tillen. Elk hotel bevat ondertussen 150 kamers, dit dankzij een uitbreiding van 50 kamers bij Les 3 Hiboux enkele jaren geleden. Dit eerste hotel is niet zo goed afgewerkt aan de buitenkant, gezien het eerder eenvoudige houten gebouwen zijn. De binnenkant is dan weer wel sfeervol met echt focus op hout decoratie gezien de ligging in het bos. Sommige kamers hebben zelfs zicht op een schapenweide. Het tweede hotel, La Cité Suspendue, neemt je mee boven de grond maar wel tussen het groen. Er zijn verschillend gekleurde gebouwen in de stijl van een Keltisch volk dat in harmonie leefde met geesten, de natuur en de bomen vereerden. Meer afwerking, vanbinnen maar vooral vanbuiten. Beide hotels dragen drie sterren, terwijl het nieuwe Les Quaies de Lutèce dus vier sterren heeft.

Bij het reserveren heb je keuze tussen enkel overnachten of een kamer met toegang tot het park gelijk aan het aantal nachten (dus 1 nacht boeken, is 1 dag park inbegrepen). Indien je een extra toegangsticket wenst, kan je dit wel bijboeken. Wat je echter niet kan kiezen is een voorkeursligging van de kamer, bijvoorbeeld aan de binnenzijde van hotel. Dit zou in de toekomst nog mogen toegevoegd worden. Hotelgasten krijgen 'gratis' ontbijt en een half uur vroeger toegang tot het park. Je krijgt ook een kortingsbon van 10% in één van de Parc Astérix winkels en korting op l’Aérolaf, de bar in de lucht. Prijzen starten vanaf 90,75 euro per persoon. Alles samen is een overnachting bij Parc Astérix zeker een aanrader, zeker als je houdt van less is more. Meer foto's vind je in onze parkgids.

Tekst & foto's:  © Sven Popelier