Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 3 Jun 20, 14:05
Share

Vandaag raakte bekend dat de Nationale Veiligheidsraad beslist heeft dat de Belgische pretparken vanaf 1 juli ten vroegste terug zullen mogen openen. Dat is meer dan drie weken later dan verwacht werd (namelijk 8 juni) maar wel een maand vroeger dan waarvoor gisteren en vandaag door de pretparken gevreesd werd. Echter is ook deze datum nog niet zeker aangezien de situatie op dat moment gunstig moet zijn.

Eind april werd door de Nationale Veiligheidsraad 8 juni als vroegste heropeningsdatum voor de pretparken gesteld. Daar werd zowel door fans als de pretparken naar toe geleefd. Zo bereidden de pretparken zich de afgelopen weken volop voor een heropening. Er werder verschillende maatregelen getroffen en protocollen geschreven om een bezoek veilig te laten verlopen. Zo werden er volop markeringen in wachtrijen aangebracht om een veilige afstand te bewaren en werd de capaciteit van de parken drastisch omlaag gehaald. Groot was de verbazing en het ongeloof bij de pretparken toen gisterenavond bleek dat er in het Vlaamse parlement het advies rondwaaide om de pretparken pas op 1 augustus te openen.

Nu heeft de Nationale veiligheidsraad dus officieel meegedeeld dat pretparken pas vanaf 1 juli terug zullen mogen openen, maar dat is ook nog steeds onder voorbehoud van een gunstige situatie op dat moment. Dat is meer dan drie weken later dan verwacht werd. Ondanks het feit dat 1 augustus toch niet gekozen werd als heropeningsdatum voor de pretparken, is de keuze voor 1 juli ook bijzonder opmerkelijk. De grenzen met de buurlanden zullen namelijk vanaf 15 juni opengesteld worden, alwaar de pretparken wel sinds vorige maand open zijn of zeer binnenkort zullen openen. Personen die dus een pretpark willen bezoeken zijn volledig vrij om naar het buitenland naar een pretpark te gaan, maar worden verhinderd om in eigen land een pretpark te bezoeken.

Jean-Christophe Parent, CEO Walibi Belgium: “In onze buurlanden zijn pretparken geopend, of openen ze binnenkort. Ook de Belgische grenzen zouden op 15 juni opnieuw openen. Belgen kunnen bijgevolg naar pretparken in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar in eigen land niet. Deze incoherentie lijkt absurd en zou dramatisch zijn voor het Belgische toerisme."

Moesten de pretparken ook op 1 juli nog niet mogen openen, dan ziet het er niet goed uit voor de Belgische pretparksector. Bobbejaanland liet al weten dat het dan wellicht voor de rest van het jaar gesloten zal blijven aangezien het missen van een zomermaand volledig onrendabel zou zijn.

"Als we er morgen niet bij zijn en we krijgen de openingsdatum niet te horen, dan moeten wij terug naar de rekentafel om te beslissen of wij überhaupt nog open gaan," zei Peggy Verelst, Marketing directeur van Bobbejaanland.

Ook de kermissector kreeg een datum te horen van de Nationale Veiligheidsraad. Vanaf 1 augustus zullen er - ook onder voorbehoud - terug kermissen georganiseerd mogen worden op Belgische grond.

Tekst: © Pretparken.be // Foto: © Bellewaerde