Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 3 Jun 20, 08:07

De Belgische pretparken reageren vol ongeloof op het mogelijke advies voor de Belgische Nationale Veiligheidsraad dat pretparken in België mogelijks gesloten blijven tot 1 augustus. Walibi Belgium is één van de parken die publiekelijk reageert op dit advies dat gisteren aan het licht kwam via regionale media.

Walibi Belgium

In het advies, dat bestemd is voor de Nationale Veiligheidsraad, zou worden aangehaald om de heropstart van Belgische pretparken uit te stellen tot 1 augustus, in plaats van het eerder gecommuniceerde 8 juni. De mededeling wekt ongeloof op bij de directie van Walibi Belgium wegens de incoherentie die deze mogelijke beslissing inhoudt:

Jean-Christophe Parent, CEO Walibi Belgium: “In onze buurlanden zijn pretparken geopend, of openen ze binnenkort. Ook de Belgische grenzen zouden op 15 juni opnieuw openen. Belgen kunnen bijgevolg naar pretparken in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar in eigen land niet. Deze incoherentie lijkt absurd en zou dramatisch zijn voor het Belgische toerisme. We hebben echter het volste vertrouwen in de redelijkheid die de Nationale Veiligheidsraad zal aantonen in zijn beslissing."

Om een veilig dagje Walibi binnen de huidige context te verzekeren, ondernam het pretpark op eigen initiatief maatregelen op het vlak van afstand, hygiëne en heldere informatievoorziening.

“Toerisme in eigen land dient herop te leven. Walibi is de tweede grootste toeristische attractie van Wallonië. Ons doel is het park, met respect voor alle veiligheidsmaatregelen, tegen midden juni te openen," zegt Jean-Christophe Parent.

Bobbejaanland

Ook Bobbejaanland reageerde reeds vol ongeloof. Zij zetten daarom gisteren ook openlijk druk op de overheden: wanneer de heropeningsdatum opnieuw uitgesteld wordt en het park een zomermaand moet missen, dan zal het wellicht de deuren voor de rest van het seizoen gesloten houden.

"Als we er morgen niet bij zijn en we krijgen de openingsdatum niet te horen, dan moeten wij terug naar de rekentafel om te beslissen of wij überhaupt nog open gaan," zegt Peggy Verelst, Marketing directeur Bobbejaanland.

Nationale Veiligheidsraad

Vandaag zal de Nationale Veiligheidsraad hun definitieve beslissing mededelen. Hierbij zal er gewerkt worden met een nieuw fasenplan, zoals we er enkele weken geleden al eentje voorgeschoteld kregen. Hierbij zullen vijf fases gehanteerd worden: 8 juni, 15 juni, 1 juli, 1 augustus en 1 september. Het zal zus bang afwachten worden of 1 augustus effectief de heropeningsdatum van de Belgische pretparken zal worden, of dat er toch een toegeving gedaan wordt op dit advies.

Tekst: © Walibi Belgium, Pretparken.be // Foto: © Walibi Belgium // Bron: Walibi Belgium, RTV, VRTNWS