Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 29 Mei 20, 21:09
Share

Droef nieuws voor Phantasialand. Het park verliest zijn tweede en laatste oprichter. Mede-oprichter Richard Schmidt stierf op 93 jarige leeftijd, samen met Gottlieb Löffelhardt legde hij de basis voor het succes dat het Duitse park nu kent. Löffelhardt zelf overleed al in 2011.

Na de dood van Gottlieb Löffelhardt in juli 2011, verliest Phantasialand nu ook de laatste van zijn twee oprichters. Richard Schmidt overleed 27 mei op 93-jarige leeftijd. Schmidt richtte aan het einde van de jaren zestig samen met Gottlieb Löffelhardt het park op in een oude bruinkoolgroeve. Hij was voorheen chef van een internationaal poppentheater en vond het jammer dat de poppen en decors - die met veel liefde gecreëerd waren - na de voorstellingen niet meer gebruikt werden of zelfs vernietigd werden. Löffelhardt kwam uit een vermaarde theaterfamilie en had een goed gevoel voor zaken. De rolverdeling binnen het duo was dan ook navenand: Schmidt was het creatieve brein, Löffelhardt zorgde dat de rekeningen klopten. De samenwerking was een succes: al vanaf het eerste seizoen kon het Duitse park honderdduizenden bezoekers overtuigen. De grootste krachttoer volgde in 1981 met de opening van een Chinees themagebied, waarvoor 1,3 miljoen keramische tegels werden overgevlogen uit China. Schmidt en Löffelhardt ontvingen daarvoor een cultuurmedaille voor het verspreiden van de Chinese kultuur.

Hoewel de onderneming als Schmidt-Löffelhardt GmbH & Co. KG nog steeds zijn naam draagt, trok Schmidt zich al in de jaren negentig terug uit de bedrijfsvoering van het park. De leiding werd in 1996 overgedragen aan Gottlieb's zoon Robert Löffelhardt. Die bouwde verder op het succes van het park en ging in het nieuwe milennium met een indrukwekkende vernieuwingsoperatie. Daarbij werd zo goed als elk deel van het park volledig heruitgevonden. Van een park dat begon als een sprookjesbos met een old-timer rondrit en een boottochtje over het meer groeide het park zo uit tot een van de meest gewaardeerde Europese topparken. Jaarlijks genieten ruim twee miljoen bezoekers van een bijzonder unieke collectie attracties. Het Chinese themadeel van de hand van Schmidt en Löffelhardt senior is één van de weinige gebieden die sinds opening niet al te drastisch onder handen werd genomen. Zowel Richard Schmidt als Gottlieb Löffelhardt waren tot hun dood nog met enige regelmaat in het park te vinden. Bij indrukwekkende toevoegingen als de opening van de hangende achtbaan Black Mamba van het Zwitserse Bolliger & Mabillard waren zij van de partij.

Tekst © André Bormans - Pretparken.be. // Foto's: © Phantasialand, © Zik // Bron: PHL-infos, Kölner Stadt-Anzeiger