Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 13 Mei 20, 16:55
Share

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag bekend gemaakt dat dierentuinen vanaf 18 mei opnieuw open mogen. Hiermee volgt België het voorbeeld van verschillende andere Europese landen waar dierenparken al terug open zijn of binnenkort opnieuw open gaan. Ze mogen wel enkel open onder strikte voorwaarden. Zo moeten tickets voor een bepaalde datum vooraf gereserveerd worden en zal er slechts een gelimiteerd aantal tickets per dag beschikbaar zijn.

Zowel Pairi Daiza als de Antwerpse Zoo en Plackendael hebben besloten om de bezoekers slechts progressief toe te laten. Dit betekent dat initieel enkel abonnees welkom zijn. In de Zoo en Planckendael zijn reguliere bezoekers terug welkom vanaf 1 juni. In Pairi Daiza is er nog geen concrete datum bekend gemaakt en zijn reguliere bezoekers pas welkom na 'enkele dagen'. Deze dagen dienen vooral om de maatregelen te evalueren en aan te passen indien nodig. Zowel abonnees als reguliere bezoekers moeten hun bezoek op voorhand online reserveren. Wie naar de Zoo of Planckendael wil, moet bij de reservatie ook een tijdslot kiezen waarin men het park wil bezoeken om zo alle bezoekers over de hele dag te spreiden.

Strikte regels

Wie een dierenpark wil bezoeken zal zich aan strikte regels moeten houden. Zo zijn mondmaskers verplicht voor personen vanaf 12 jaar in gebouwen, toiletten, bepaalde gebieden waarbij men in contact kan komen met de dieren en op plaatsen waar het houden van voldoende afstand niet mogelijk is. Op andere plaatsen is het dragen van een mondmasker niet verplicht, maar wordt het wel zeer sterk aangeraden. Het wordt ook aangeraden om regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten. Hiervoor zullen de parken op verschillende plaatsen zeep en handgel ter beschikking stellen van de bezoekers.

Er zal dus ook overal waar mogelijk voldoende afstand moeten worden gehouden met andere bezoekers. Sommige paden zullen daardoor eenrichtingspaden worden waardoor het onmogelijk wordt om andere bezoekers te kruisen. Ook zullen er wachtzones worden ingericht voor plaatsen met een beperkte capaciteit (bv. aquaria). De shows en voedersessies voor de dieren blijven voorlopig wel verboden en zullen dus niet doorgaan. Speeltuinen blijven eveneens gesloten.

De restaurants blijven net zoals alle andere restaurants in het land gesloten. Wel zullen er take-away punten voorzien worden waar men eten kan afhalen om het vervolgens ergens anders te consumeren. Ook hier zal er aangeraden worden om elektronisch en contactloos te betalen.

Land of the Cold

Met de heropening van de dierenparken opent Pairi Daiza ook het nieuwe themagebied "Land of the Cold". Dit themagebied dat meer dan vier hectare groot is staat helemaal in het teken van het Hoge Noorden. Zo kan je er onder meer ijsberen, walrussen, Siberische tijgers en - binnenkort ook - pinguïns terugvinden. Het themagebied is tevens de grootste investering ooit in de geschiedenis van het park.

 

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto: © Pairi Daiza