Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 24 Apr 20, 20:56
Share

De vrijetijdssector kreunt al weken onder maatregelen die de verspreiding van coronavirus moeten tegengaan, met zelfs al een eerste failliet pretpark als gevolg. Zo moeten de pretparken sinds midden maart de deuren gesloten houden. Vanavond onthulde de Belgische veiligheidsraad het licht aan het einde van de tunnel. Een heropening van de pretparken staat momenteel ten vroegste op 8 juni gepland, mits alle omstandigheden gunstig zijn.

Na weken van collectieve sluiting en het onherroepelijk missen van de traditionele seizoensstart van de pretparken, is er eindelijk voorzichtig positief nieuws. De Belgische overheid heeft vanavond namelijk een exitstrategie en -plan bekend gemaakt waarin de corona-maatregelen zullen afgebouwd worden. Op 18 mei staat de heropening van de eerste recreatieve activiteit gepland, namelijk de musea. Men sugereert hier dat men richting een ticketing-systeem zal gaan waarbij op voorhand tickets moeten aangekocht worden.

In een tweede fase zullen ook de andere recreatieve activiteiten aan de beurt zijn, namelijk de pretparken en dierentuinen. Deze opening staat ten vroegste op 8 juni en is onder voorbehoud. Alle omstandigheden zullen gunstig moeten zijn vooraleer er sprake zal zijn van een effectieve heropening. Dit houdt in dat de coronacijfers onder controle zullen moeten blijven tijdens alle geleidelijke afbouwingen van de geldende maatregelen, wat dus de constante discipline van de burgers vereist.

Coronaplannen

De pretparken hebben zich de afgelopen weken al goed voorbereid op een heropening. Zo maakten onder andere Bobbejaanland, Bellewaerde en Plopsa en zelfs de branchevereniging Belgoparks al een zogenaamd coronaplan bekend met een reeks maatregelen om een veilige heropstart te realiseren. Dit houdt onder andere het beperken van de capaciteit in, het aanbrengen van markeringen in wachtrijen en attracties gedeeltelijk vullen.

Tekst: © Pretparken.be // Foto: © Bobbejaanland