Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 17 Apr 20, 12:40
Share

Plopsa Coo opent dit jaar een nieuwe attractie in het teken van Maya de Bij. Het wordt een attractie voor de hele familie die ook een interactief element zal bevatten. De opening van de attractie was oorspronkelijk voorzien voor Pasen 2020.

Het Plopsapark in de Ardennen heeft een WindstarZ besteld bij de Italiaanse fabrikant Zamperla. Dit is een interactieve attractie waarin bezoekers zelf kunnen kiezen om naar boven of naar beneden te gaan door aan een metalen buis te trekken of duwen, zoals bij een deltavlieger. Op de website van het park is te vinden dat de attractie de naam "De Vlindervlucht" zal krijgen. De attractie is geschikt voor kinderen vanaf 1,10 meter. Echte plopsafans kennen het attractietype wellicht al van het Duitse Holiday Park, dat ook onderdeel is van de Plopsa groep. Daar opende met Mia's Elfenvlucht hetzelfde soort molen. De attractie is er niet gethematiseerd naar Maya de Bij, maar naar Mia and Me. Plopsa is onder fans berucht voor het kopiëren van attractieconcepten tussen hun verschillende parken. Dat zou met deze molen iets minder het geval zijn: in een interview met Brakesection Magazine geeft Plopsa CEO Steve Van den Kerkhof dat dit een attractie zal worden die niet in de andere Belgische Plopsaparken zal komen.

Masterplan

Deze nieuwe attractie is onderdeel van een masterplan van 25 miljoen euro voor Plopsa Coo waarbij er onder andere een indoor gedeelte en een hotel gebouwd zal worden. Het is de bedoeling dat het hotel op de plaats komt te staan waar nu het restaurant staat dat niet meer aan de huidige normen voldoet. Ook wil men het indoorgedeelte onderscheiden van de andere indoorgedeeltes/indoorparken door geen copy-paste te doen met de Panne of Hasselt. Hoewel men voor Coo ooit aangaf minstens 400.000 bezoekers per jaar te willen ontvangen presenteerde het park afgelopen jaar met slechts 215.000 bezoekers zijn slechtste jaar sinds 2006. Dat maakt de heibel met de gemeente Stavelot over het verhogen van de jaarlijkse taksen extra netelig. De oppositie vindt er namelijk dat het park veel te weinig taksen betaalt. De CEO legt uit:

" Coo Stavelot heeft een Formule 1 (het circuit van Spa Francorchamps, nvdr). Om het cru te zeggen: wat zij betalen aan taksen, kunnen wij met een klein parkje als Plopsa Coo niet betalen. Ik denk dat je die zaken en de impact daarvan niet met elkaar kan vergelijken en dat moeten ze in Coo ook begrijpen." - Steve Van den Kerkhof

De dreigende belastingsverhoging deed de plannen bijna in de koelkast belanden, maar het zittende bestuur komt wel op voor het park. De burgemeester verwijst daarbij naar de procentuele bijdrages van andere attractieparken: die vaak minder van hun omzet moeten afdragen dan wat nu in Coo het geval is.

Het volledige interview met Plopsa CEO Steve Van den Kerkhof kan je vinden in het nieuwste nummer van Brakesection Magazine dat eind deze maand verschijnt. De opening van deze attractie was oorspronkelijk gepland voor Pasen. Aangezien het park door de coronacrisis voorlopig voor onbepaalde tijd gesloten blijft, zal deze attractie pas later openen. Een overzicht met de sluitingsperiodes van verschillende parken kan je nog steeds hier vinden.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto's: © Plopsa