Auteur: Jan Van Nespen - Gepubliceerd: 20 Maa 20, 17:57
Share

De seizoensopening van Bobbejaanland, die normaal voorzien was voor zaterdag 4 april, is door de coronacrisis voorlopig uitgesteld naar maandag 6 april - weliswaar onder voorbehoud. Het plezantste land geeft echter al inzicht in de concrete maatregelen die het zal nemen wanneer het pretpark (her)opent.

In volle COVID-19 crisis blijft het momenteel koffiedik kijken wanneer en op welke manier de Belgische pretparken in 2020 zullen kunnen openen. Bobbejaanland licht ons al een tipje van de sluier op hoe het nieuwe seizoen zou kunnen verlopen. Eén ding is zeker: het wordt anders en minder voorspelbaar dan ooit tevoren. Pretparken zullen erg creatief en flexibel uit de hoek moeten komen, toch zeker in het begin, om bezoekers te verleiden om af te zakken naar het pretpark.

Hygiëne voor alles

Op verschillende plaatsen in het park zullen alcoholgel dispensers worden geplaatst om je handen te kunnen ontsmetten. In de toiletten komen er verder een speciale zeep en handgel en wordt er nog frequenter en intensiever gepoetst dan anders. Men spreekt ook over bijkomende maatregelen bij eet- en drankgelegenheden. Verder zal je vrijwel nergens nog cash kunnen betalen en wordt de voorkeur gegeven aan contactloos betalen. Indien je toch cash wenst te betalen, dien je eerst je cash in te wisselen voor een oplaadkaart aan de infobalie en kan je dan in het park met die oplaadkaart betalen.

Single Rider in alle attracties

De meest opvallende en verregaande maatregel situeert zich wellicht bij de attracties zelf? Uiteraard zit je in bijna alle attracties vlak naast elkaar of achter elkaar, wat in strijd is met de regels van de noodzakelijke veiligheidsafstanden en het principe van "social distancing". Bobbejaanland zal hierin voorzien door het "om en om vullen" van de treinen of door slechts één persoon per gondel toe te laten. Wat dat concreet betekent bij elk van de attracties wordt voorlopig nog niet meegedeeld, maar we kunnen ons dus voorstellen dat we binnenkort alleen in de El Paso Special of de Indiana River zullen rondrijden en varen, of dat de Revolution-trein erg leeg zijn ritjes zal maken.

Creatief lijkt het alleszins, maar of het nu werkelijk een heel plezante dag zal opleveren? Behalve dat je namelijk vaker alleen in een karretje zal zitten, heeft dit namelijk ook een zeer drastische verlaging van de capaciteit van de attracties tot gevolg, afhankelijk van hoe drastisch het "om en om" vullen van attracties zal zijn (foto één tegenover foto twee). Hierdoor zal de capaciteit halveren of zelfs tot een vierde herleid worden, waardoor bijgevolg ook de wachtrijen onvermijdelijk zullen oplopen. En laat het afstand houden in wachtrijen nu net ook vaak deel van het probleem zijn: hoe langer de wachtrij, hoe moeilijker het ook zal worden om de mensen de nodige "social distancing" te laten bewaren. Mogelijks zullen er echter in de beginfase ook minder mensen dan normaal het park bezoeken, waardoor het probleem zich misschien ook minder stelt.

VR-brillen blijven in de kast

Voor wie geen fan was van VR-attracties is er goed nieuws: de coronacrisis maakt er komaf mee! Bobbejaanland houdt de VR-optie bij zowel Revolution/Mount Mara als Dreamcatcher voorlopig achterwege. The Forbidden Caves, waar je in de hoofdshow eveneens een 3D-bril op moet, blijft in het geheel gesloten.

Flexibel met de tickets

Momenteel blijft het hoogst onzeker dat het park effectief op maandag 6 april zal kunnen openen. Alles lijkt erop te wijzen dat de datum verder zal opgeschoven worden richting eind april of mei. Wie al een ticket kocht voor een datum waarop het park niet open is, mag met datzelfde ticket op gelijk welke andere dag gedurende het seizoen 2020 het park bezoeken. Ook abonnementhouders zullen gecompenseerd worden. Men meldt hierover nog niets concreets, enkel dat de compensatie afhankelijk zal zijn van de duurtijd van de opgelegde sluiting.

Voor een volledig overzicht van alle 'corona-sluitingen' in België en buurlanden kan je terecht op pretparken.be/corona .

Tekst: © Jan Van Nespen - Pretparken.be // Foto's: © Bobbejaanland, De Lijn