Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 9 Maa 20, 12:43
Share

In de ochtend van 9 maart 2020 is het allereerste treinstel van de nieuwe familieachtbaan Max & Moritz onthuld en geplaatst in de Efteling. Max & Moritz wordt een dubbele achtbaan en heeft twee treinen die in tegengestelde richting zullen rijden. De attractie zal er in het voorjaar van 2020 openen ter vervanging van de Bob, die in 2019 de deuren voorgoed sloot.

De locomotief van Max, met een gewicht van meer dan 1.300 kg, werd op de rails geplaatst. Hiermee heeft één van de twee kwajongens zijn plek in de Efteling gevonden. “Dit is weer een grote mijlpaal tijdens het project en bijzonder spannend. Het monteren van de gehele trein duurt ongeveer drie dagen en daarmee komen de belangrijkste elementen – baan en trein – samen. De volgende stap is het testen, daar kijken we allemaal erg naar uit”, vertelt parkdirecteur Coen Bertens. In de loop van deze maand volgt de trein van Moritz. Als de treinen compleet zijn, starten de testritten. Dan zullen de jongens voor het eerst ontsnappen uit de werkplaats van hun moeder Frau Schmetterling, een spannend moment voor het projectteam en de ontwerpers.

“Tijdens de bijna 500 testritten wordt gekeken hoe de trein op de baan ligt, hoe de snelheid is en hoe het licht en het geluid reageren. Daarnaast wordt de veiligheid uitvoerig gecheckt”, vertelt Bertens.

Een gehele trein van de achtbaan Max & Moritz bestaat uit één locomotief en negen treinstellen. In het totaal is er plek voor 38 bezoekers per trein, die al vanaf 1m lengte kunnen instappen. Elk karretje beschikt trouwens over speakers met onboard audio. Op die manier zouden 1.800 mensen per uur een ritje moeten kunnen maken. Die bezoekers zullen overigens kunnen aanschuiven via 3 verschillende wachtrijen: een gewone familiewachtrij, een single riders-wachtrij en een boarding pass-wachtrij. Verder is er natuurlijk ook nog een aparte ingang voor mindervaliden.

Dubbele ontsnapping

Als de buren komen klagen over Max en Moritz, sluit hun moeder Frau Schmetterling hen op in haar koekoeksklokkenwerkplaats. De twee kwajongens maken een slim plannetje om daaruit te ontsnappen. Bezoekers van de familieachtbaan ontsnappen samen met Max en Moritz in een doldwaze rit. Wanneer ze terugkeren in de werkplaats, worden zij verrast door wéér een streek van Max en Moritz. Moritz laat de pijp van hun leraar ontploffen waardoor de trein nóg een keer rond gaat. Max springt zo hard op een groot scheetkussen dat ook de andere trein een tweede ronde maakt.

Tekst: © Efteling en Jan Van Nespen - Pretparken.be // Foto's: © Efteling en Florian Avoux - Pretparken.be