Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 28 Jan 20, 14:27
Share

Bellewaerde onthulde vandaag de details van haar nieuwe achtbaan. Het park werkte al enige tijd aan een project met codenaam "Canadacoaster". De achtbaan zal Wakala heten en opent in de lente. De coaster krijgt een thema dat aansluit op de bestaande canada-zone.

De pers verzamelde zich vandaag in Bellewaerde park om kennis te maken met het nieuwe project. Fans smeken al jaren om een nieuwe achtbaan en in 2020 is het eindelijk zo ver. Hoewel er al eerder werd gespeculeerd over bouwvergunningen ging de coaster niet bepaald over de tongen. Velen hoopten wellicht op wat meer, terwijl voor anderen het project niet interessant was omdat men de bouw niet kon zien. Vandaag liet Bellewaerde echter een heel stuk meer zien. Met een spektakel met dans en vuurwerk werd het logo en de nieuwe naam onthuld. Bellewaerdes nieuwe coaster zal "Wakala" heten.  De jolige totemfiguren uit het logo lijken verwant aan het tiki-gebied van Walibi, maar Bellewaerde mikt wel degelijk op een Canadees thema. Het park gebruikt Canadese Indianenstammen als inspiratie om haar nieuwe coaster te decoreren. Bellewaerde opent Wakala in de loop van de lente. De nieuwe achtbaan kruist ook met de vorige grote nieuwigheid van het park: Dawson Duell.

De naakte getallen

Wakala beschikt over 660 meter achtbaanspoor en klimt daarmee tot een maximale hoogte van 21 meter. In de afdalingen bereiken bezoekers een topsnelheid van 50 kilometer per uur die geschikt is voor de bebouwde kom. De achtbaan verrast met twee lifthills - waarvan eentje met versnelling - en een achteruit gedeelte. Zo bevat de baan genoeg leuke elementen zonder daarbij te extreem te worden voor de ganse familie. Bellewaerde heeft heel bewust gekozen voor een familiecoaster in plaats van een spectaculaire achtbaan. Families blijven immers de belangrijkste doelgroep voor het park. De achtbaan wordt dan ook al geschikt voor kinderen vanaf één meter. Het park zet ook in op capaciteit: de nieuwe achtbaan krijgt drie treinen. Er komt ook een Single Rider Line om lege plaatsen in de trein op te vullen en zo goed mogelijk de maximale capaciteit van 1000 personen per uur te benutten. In totaal telt het park bij Ieper €7,5 miljoen neer voor de nieuwigheid, wat zeker niet weinig is voor dit type achtbaan.

Canadese Indianen

De naam Wakala verwijst naar de legendes van de Kwakwaka'wakw indianen in Canada (vroeger kwakiutl genoemd). Deze leefden hoofdzakelijk op de Vancouver Eilanden en op het vasteland van Brits Columbia. Gezien deze Indianen veel aan het water leefden, was de Kano voor hen een belangrijk transportmiddel. Dit zie je ook terug komen in de theming van de coaster en geeft de plaats aan de rand van het meer extra betekenis.

Veelbetekenend

Niet alleen Bellewaerde vond inspiratie bij de Indianen. Er bestaat een vrouwelijk karakter met de naam "Wakala" in het boek "Hunkpapa Sioux". Echter heeft het woord nog vele andere betekenissen waar Bellewaerde wellicht niet aan gedacht heeft. In het Arabisch komt Wakala voor als een juridische term in de Sharia wetgeving: het is een gemachtigde om financiele transacties uit te voeren uit naam van iemand anders. Personen met Arabische roots zullen zich zodoende wel eens aan hun hoofd krabben als ze de naam van de baan voor het eerst horen. Onfortuinlijk is vooral de associatie die ze in Zuid Amerika zullen maken. In de lokale Spaanse taal schijnt 'Wakala' een uitroep van walging te zijn. In het Swahili kennen ze het woord ook, maar blijft de betekenis iets neutraler met 'vertegenwoordiger'.

Ongeacht wat de betekenis in andere talen is kijken wij alvast uit naar de opening. De bouw van de coaster vordert aardig en wanneer het thema af is, zal het ongetwijfeld de juiste uitstraling hebben. 

Tekst: © André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © Bellewaerde.