Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 7 Dec 19, 15:19
Share

De Efteling presenteert dit weekend een nieuwe 4D-film. Na 17 jaar speeltijd voor de oude film PandaDroom was het hoog tijd voor een grondige update. Onder de naam 'Fabula' wordt niet alleen een nieuwe film, maar ook een vernieuwde hal en restaurant gepresenteerd.

PandaDroom opende in 2002 ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Efteling. De attractie, die gesponsord werd door het Wereld Natuur Fonds (WNF), werd nooit een favoriet onder liefhebbers van het park. Het on-Eftelingse karakter en de confrontatie met de harde realiteit van de milieuproblematiek vonden velen niet passen in de Wereld vol Wonderen. Verschillende andere Europese parken, waaronder Europa-Park en Fårup Sommerland, speelden dezelfde film in hun 4D-bioscopen, maar hadden die intussen al lang vervangen door nieuwere exemplaren. Ondanks wat updates, zoals een nieuwe soundtrack, bleef dezelfde film in de Efteling echter 17 jaar lang spelen, terwijl de animatietechnieken zich steeds maar verder bleven ontwikkelen.

Hoog tijd voor een update dus! De samenwerking met het WNF werd stopgezet, maar natuur bleef het centrale thema van de film. Efteling-ontwerper Jeroen 'O.J. Punctuel' Verheij ontwierp de hoofdfiguren: een knorrige beer en een schattige eekhoorn. beide dieren komen ook voor als animatronic in 'de dierenwereld', de speelruimte die je na de hoofdfilm betreedt. Hiervoor werd de oude animatronic van de panda gerecycleerd. Het logo van Fabula is overigens samengesteld uit de pootafdruk van een beer met het silhouet van de zwierige staart van de eekhoorn.

Het verhaal van Fabula, dat verteld wordt in een voorshow en een hoofdshow van beide ongeveer acht minuten, vertrekt van het feit dat de beer die de hoofdrol speelt in de film niet goed samenleeft met andere dieren. Daarom moet hij een lesje leren. Tijdens een droom kruipt hij in de huid van andere diersoorten. Zo komt hij terecht in de oceaan, de jungle of op de savanne. Zo kan ook de leeuwenanimatronic in 'de dierenwereld' na al die jaren eindelijk gelinkt worden aan de getoonde film. 

Voor het ontwikkelen van de film ging de Efteling in zee met de Britse studio Aardman Animations, bekend van claymation-films als Chicken Run and Wallace & Gromit. De film is ontstaan uit een nauwe samenwerking tussen de studio en de Efteling en bevat leuke verwijzingen naar andere figuren en attracties. Zo is er een belangrijke nevenrol weggelegd voor Bosrijk-mascotte Klaas Vaak.
De muziek werd gecomponeerd door Efteling-huiscomponist René Merkelbach, die een thema schreef voor elk van de twee hoofdfiguren en die verweefde tot één gezamenlijk Fabula-thema. 

Ook technisch werd de filmruimte grondig onder handen genomen. De oude projectoren werden vervangen door laserprojectors. Ook werd de techniek in de banken volledig hersteld. Voor de nostalgische bezoekers is er ook goed nieuws: het unieke 'vallende bladerdek'-effect is ook bewaard gebleven.

Samen met de update aan de film kreeg ook het restaurant van Fabula, de vroegere Octopus, een complete update. De menukaart werd volledig vernieuwd en biedt gerechten aan in het thema van de bezochte werelden uit de film. Ook de souvenirwinkel heeft een heel nieuw aanbod: hier kun je nu knuffels kopen van de personages uit de film.

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Efteling