Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 6 Nov 19, 10:48
Share

De inmiddels 3e editie van de Ellocoaster coasterpoll is van start gegaan. De geestelijke opvolger van de legendarische Mitch Hawker Coaster poll maakt gebruik van één van de eerlijkste vergelijkingmethodes voor Coasters. Je kan je eigen scores nog inzenden tot 31 december.

Begin deze maand werd de derde editie van de Ellocoaster coasterpoll afgetrapt. Dit jaar kunnen voor het eerst ook stalen coasters gerangschikt worden. Anders dan het zoveelste bedenkelijke lijstje beste coasters doet deze bevraging zijn best om ook goede coasters die minder goed gekend zijn een rechtvaardige score te geven. Dat kan door een paarsgewijze vergelijkingsmethode. Uiteraard worden de resultaten er alleen maar beter van als ook we ook de coasterexpertise in onze contreien aanboren! Formulieren kunnen ingestuurd worden tot 31 december. In de loop van januari volgen de resultaten.

Zelf deelnemen

Elke inzending is nuttig: of je nu 20 coasters hebt bereden of 2000. Bij Ellocoaster kan je een lijst downloaden met alle deelnemende coasters. Daaruit verwijder je simpelweg alle coasters die je niet bereden hebt. De overgebleven exemplaren kan je onderwerpen aan jouw oordeel en van goed (laagste nummer) naar slecht (hoogste nummer) rangschikken. Wie klamme handjes krijgt bij het idee met excel te moeten werken kunnen we geruststellen: er is een stap voor stap-uitleg waarmee zelfs je oma zou kunnen deelnemen. Het ingevulde formulier stuur je samen met je naam, land en stad door naar Ellocoaster.

Veel coasters

Als je erg veel coasters hebt bereden kan je ook werken met groepsscores. Je top 25 kan je dan van 1 tot 25 scoren om daarna te werken met groepen die je telkens een hogere score geeft naargelang je de bijhorende coasters slechter vindt. Een indeling in ‘herrijdbaar met plezier’, ‘herrijdbaar zonder enige emotie’, ‘herrijdbaar onder lichte dwang’ en ‘daar stap ik nooit meer in’ heeft dan bijvoorbeeld rangcijfer 100 voor alle coasters uit de eerste groep, rangcijfer 200 voor alle coasters uit de tweede groep enzovoort. De specifieke waarde doet er op zich niet toe: zolang coasters die jij beter vindt een lager getal hebben dan coaster die je slechter vindt is alles in orde.  

Berekeningsmethode

In plaats van iedereen zijn bereden coasters te laten rangschikken en voor elke coaster simpelweg de ingezonden rangplaatsen bij elkaar op te tellen, gebruikt Ellocoaster de rangplaatsen om te bepalen of de ene coaster wint van een andere. Bij ingezonden formulieren worden coasters dus paarsgewijs vergeleken en wint telkens diegene die over alle formulieren hoger gerangschikt stond dan de andere. De score die uiteindelijk aan een coaster wordt toegekend is dus een optelsom van het aantal keren dat die van alle andere coasters won. Daardoor wordt vermeden dat een coaster een hoge score krijgt enkel en alleen omdat veel mensen hem bereden hebben. Ook de legendarische Mitch Hawker Coaster poll die tussen 1993 en 2013 werd georganiseerd maakte gebruik van deze methode.

Tekst: © Jonas Claes – Pretparken.be // Foto: © Pretparken.be // Bron: ElloCoaster