Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 5 Nov 19, 12:44

Tijdens de Halloweenperiode zetten verschillende parken hun beste beentje voor om hun evenement te laten schitteren. Niet zelden worden er dan ook verschillende laatavondopeningen ingepland. Wij gingen een kijkje nemen tijdens een ‘ijzingwekkende’ nocturne in Walibi.

Walibi Belgium is traditioneel het sterkste Halloweenpark van België en kan ook deze editie een indrukwekkende line-up voorleggen. Het park bij Wavre laat in zijn twintigste editie van het griezelfeest 350 acteurs op zijn bezoekers los en beschikt over liefst negen spookhuizen, waarvan drie nieuwe; Naast de Cobra verrijst met Nagulai een bloedmooi spookhuis dat thematisch aansluit bij het nieuwe Karma World, The Curse of Amun sluit met een even indrukwekkende vormgeving aan op Challenge of Tutankhamon en The house of Silent Jill tilt het voormalige Black Rose (in een woonhuis aan de rand van het park, nvdr) verschillende niveaus hoger.
Op vlak van shows hernieuwt Walibi de samenwerking met Illusionist Aaron Crow die dat eerder in Bobbejaanland mocht doen. Verder zijn er nog 3 kleinere shows die in open lucht plaatsvinden. Walibi adverteert met zes scarezones. Met uitzondering van 12,13,20 & 29 oktober en 3 november bleef het park open tot 22u tijdens de Halloweenperiode. Evenveel nocturnes als spookhuizen dus!

We komen toe rond 13u30 en moeten niet aanschuiven bij de entree of onthaal. Eens binnen meet een gemiddelde wachttijd voor toppers toch al snel veertig minuten a drie kwartier. We chargeren met een bezoek links rond de parkvijver en worden voor dit manoeuvre beloond met een wachttijd van slechts een volslank kwartier voor Popcorn Revenge.
Dat bleek gelijk ook de laatste attractie met een redelijke wachttijd. Na uitstap klokten achtereenvolgens Radja River, Palais du Genie, Psyké Underground én Tiki-Waka af op respectievelijk, 45 minuten, 40 minuten, en twee keer 80 minuten. We verkozen daarom een instapklare Salsa y Fiesta zodat we aansluitend de single wachtrij voor Tiki Waka konden trotseren. We klaarden die klus in twintig minuten, maar zagen de gecombineerde rij voor fastpassen en singles achter ons wel zorgwekkend aandikken.

Eerste Huiverpret

Tien minuten voor ons tijdslot melden we probleemloos aan bij The Curse of Amun en na amper tien minuten aanschuiven waren we klaar om eeuwenoude vloeken over ons af te roepen. Al snel sukkelen we van de coulissen van het museum inderdaad in Egyptische narigheid. Het spookhuis is naar Belgische maatstaven bijzonder mooi vormgegeven met een zin voor detail die we van dergelijk tijdelijke halloweenspookhuizen niet gewoon zijn. Pracht en praal ten spijt slaagt Amun er maar matig in ons effectief schrik aan te jagen met een iets te overzichtelijke enscenering als vermoedelijke hoofdschuldige.
Gratis openluchtbuurspookhuis Quarantine ziet er een pak minder oogstrelend uit, maar is bij moment wél effectiever in zijn jump scares. Bovendien is de bezoekersdoorstroom er ronduit indrukwekkend: de ganse rij wordt in slechts tien minuten opgeslokt!

Karma

Aansluitend laten we ons verleiden tot een bezoek aan een indische stad waar de wrokkige geest van een overspelige Indische prinses rondwaart. Nagulai is zonder twijfel het mooiste spookhuis van het park. De stijlvol vormgegeven decors trekken je in samenspel met een mooie uitlichting en muziek vlot mee in een haast sprookjesachtige sfeer. Het griezelhuis wisselt transparante scènes af met iets nauwere stukken waarin acteurs je vanuit verschillende hoeken kunnen verrassen. De capaciteit van het spookhuis lijkt jammer genoeg niet op punt: ondanks tijdsloten dikt de rij gevoelig aan, waardoor er naar mijn gevoel te veel mensen tegelijk te snel door het huis worden gejaagd.
Van al dat griezelen krijgt een mens honger en we willen ons niet uitgehongerd aan Silent Jill wagen. We kiezen daarom voor een galgenmaal bij valavond in Delhi’cious en krijgen zonder al te veel gedoe een dubbel én warm menu Tikka Masala mee.  De opsmikkelvreugde vindt plaats in het gezelligste uithoekje van het binnengedeelte dat er overigens ook met een Halloween nocturne piekfijn bijligt. We blijven er ook na het eten nog wat plakken om nog te genieten van de warmte.

Silent Jill

Terwijl de laatste restjes daglicht verdwijnen begeven we ons naar de Blood Bar waar we moeten aanmelden voor Walibi’s stevigst geprijsde spookhuis. Met mondjesmaat worden gasten er toegelaten tot de vertrekruimte. Daar vindt een logistieke nachtmerrie plaats waarbij bezoekers van hun gsm en schoenen moeten worden gescheiden en tevens verenigd moeten worden met een paar waadlaarzen in de correcte schoenmaat. Om de chaos compleet te maken wordt iedereen er met handboeien vastgeketend aan een ketting en wordt er zo door het park richting het huis des onheils gemarcheerd.
Wat daar volgt is een opeenvolging van minishows, waarbij je telkens dieper in de krochten van het huis afdaalt. Angstaanjagend zijn niet zozeer de jump scares die je bij momenten al van mijlenver ziet aankomen. Het huis levert je echter de perfecte onbehaagelijke sfeer die bij het ronddolen door een vreemd huis past en weet die daarenboven van bij het begin tot aan het einde strak aan te houden. Tel daarbij dat Silent Jill rijkelijk voorzien is van wat technisch spektakel en slim gebruik maakt van wat psychologische trucjes en je krijgt een indrukwekkende totaalbeleving. Het is een extra troef dat je slechts in kleine groepjes door het huis dwaalt en er steeds voldoende afstand tussen groepen onderling wordt gehouden. Er kan over gediscussieerd worden of de activiteit echt €15 moet kosten, maar het staat vast dat the house of Silent Jill met kop en schouders boven de andere halloween belevenissen uitsteekt.

Scare Zones

Zoals eerder gezegd biedt Walibi in theorie zes scare zones. In Metamorphobia dwalen half getransformeerde monsters rond op het pad tussen Melody Road en Wave Swinger. Voor de gelegenheid is de weg daar opgeleukt met rookmachines en 'vuurpilaren' die regelmatig een indrukwekkende vuurbal in de lucht sturen. Niet ver daarvandaan zorgt een DJ voor evenveel sfeer als in Bobbejaanland. Het entertainement wordt er vervolmaakt met een simpele doch efficiënte dansact. District H is eveneens een sterke zone, waarbij bezoekers al wat van de sfeer van het bijhorende spookhuis kunnen proeven. Met prikkeldraad afgewerkte hekken baadden er in een kil wit licht dat allerminst uitnodigt de zone te betreden. Wie zich er wel aan waagt komt wellicht in botsing met enkele grimmige bewakers. In The Circus dwaalt het obligate circusgespuis rond, maar wordt er verder weinig veranderd aan het gebied naast de 4D-cinema.

Ondanks dat Walibi haar nieuwe themagebieden die sinds het meerjarenplan worden uitgerold ook als scare zone aanprijst, schittert Halloweendecoratie daar vooral door afwezigheid en zijn acteurs er eveneens schaars goed. Fun world telde bij ons eerste bezoek slechts twee acteurs, die bij een tweede, derde én vierde keer niet meer te bekennen waren. In Exotic world is de scare zone herleid tot een afgelegen kampvuur waar twee kanibalen omheen slenteren en in Karma world zien we afgezien van de wachtrij voor Nagulai niets dat met Halloween te maken heeft.

Ons Oordeel

Walibi maakt deze editie duidelijk een bocht naar een Halloween dat meer op de nieuwe themadelen van het park geënt is wat met Nagulai en Curse of Amun bloedmooie nieuwe spookhuizen oplevert. Het park lijkt echter nog niet te weten wat het met de bijhorende scare zones moet aanvangen, waardoor die onder de verwachting scoren. Gelukkig kennen ze wel het klappen van de zweep in scare zones die werden overgenomen uit eerdere edities en kunnen het zich ook met hun collectie aan spookhuizen nog steeds de onbetwiste koning van het Belgische pretparkhalloween noemen.
Die positie laats zich uiteraard voelen aan de kassa: wie betaalt voor toegang en de basisvoorsteekpas is door een variabele ticketprijs soms al een slordige €90 kwijt. Voor een combinatie met premiumvoorsteekpas loopt de prijs zelfs op tot meer dan €110. Ons inziens zijn die passen dan ook het sop de kool niet waard: Walibi houdt middels tijdsvakken voor zijn spookhuistickets de wachttijd meestal onder het kwartier en mits goed plannen kan je verschillende attracties met een wachttijd onder de veertig minuten afvinken. Daarnaast kan je je dag ook goed vullen met scare zones en het gratis showaanbod.
Wie zelf een Halloween nocturne bij Walibi wil meemaken moet nog even geduld uitoefenen. We weten wellicht in de loop van september volgend jaar pas wat het park dan voor ons in petto heeft.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be, © Walibi Belgium