Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 29 Okt 19, 22:27

Walibi Belgium moest het afgelopen zomer met ‘slechts’ 3% meer bezoekers stellen ondanks nieuwe attracties in vernieuwde themazones. Het park behoudt evenwel de krachtlijnen van het investeringsplan en mikt zelfs op een winteropening in 2023.

Walibi Belgium zag zijn groeicijfer afgelopen zomer temperen tot een ‘schamele’ 3%. Nieuwe achtbaan Fun Pilot in themazone Fun World en interactieve darkride Popcorn Revenge in het nieuwe Karma World bleken te min om de jaarlijks groeicijfertraditie tegen de 10% in ere te houden. Het is lastig om de balans al na enkele maanden te maken nuanceert directeur Jean-Christophe Parent: Popcorn Revenge ligt niet in de verwachtingen van een publiek dat voor de adrenaline komt, maar hielp ons wel meer families aan te trekken.
De parkdirecteur geeft wel toe dat de resultaten enigszins tegenvallen, maar maakt zich sterk dat er desalniettemin een groei werd gerealiseerd ten opzichte van het vorige seizoen en dat in moeilijke omstandigheden. De hittegolven deden de bezoekersaangroei in de vrije-tijd-sector in het algemeen geen goed. Het doel om in 2023 een omzet van 52 miljoen te draaien blijft volgens Parent nog steeds bereikbaar: dit jaar zal die omzet vermoedelijk de 40 miljoen overstijgen.

Binnen het oorsrponkelijke masterplan wordt toch ook wat geschoven in de planning. Na de eerste fase in 2018 met uitbreiding van Aqualibi en de oplevering van Exotic world met Tiki Trail en Tiki Waka, stond dit jaar een tweede fase met Karma World en Fun World op het programma. Normaal volgde daar volgend jaar een derde fase op waarbij de inkomstzone herwerkt werd, maar die blijkt te worden uitgesteld. Als rede voor de vertraging verwijst de parkdirecteur naar ietwat vage niet vervulde technische voorwaarden. Voor een nieuwe thrillcoaster in 2021 zijn de voorbereidende werken al wel opgestart.

Winteropening

Jean-Christophe Parent speelt al jaren met het idee van een opening tijdens de kerstvakantie en het is certitude dat die er ooit gaat komen. Het is daarbij echter essentieel dat bezoekers kunnen ontvangen worden op een manier die gepast is voor zo’n winters weer. Dat vereist een aanpassing van infrastructuur, overdekte zones en restaurants die ook vervat zit in het meerjarenplan. Enkele wachtrijen en stations kunnen daarvoor eveneens een aanpassing gebruiken. Die zaken moeten opgelost en afgewerkt zijn om een winteropening in 2023 mogelijk te maken. Walibi experimenteerde eerder al enkele keren met een winteractiviteit: in 2014 was er een kerstmarkt met enkele attracties uit de kinderzone, in 2016 werkte het park samen met een circus. Beide formules werden niet herhaald.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Walibi Belgium, Pretparken.be // Bron: l'Avenir