Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 26 Apr 19, 18:30
Share

The Milky Way Adventure Park heeft zijn versie van de zogenaamde Batflyer dit seizoen opgewaardeerd. Met een interactief element en de nieuwe naam Ziggy’s Blast Quest is één van Europa's laatste attracties van fabrikant Caripro klaar voor de toekomst.

The Milky Way Adventure Park is een grotendeels overdekt pretparkje in Devon, Engeland. Het park heeft een mooie selectie van doe-attracties en shows voor jong en oud. Ook zijn er drie achtbanen, waaronder een outdoor kermisachtbaan en een Big Apple-baantje. De meest opvallende attractie is echter de overdekte hangende achtbaan die tot vorig jaar de naam ‘Clone Zone’ droeg. Deze winter onderging de populairste attractie van The Milky Way een uitgebreide vernieuwingsoperatie. Ze werd herwerkt tot de interactieve Ziggy's Blast Quest.

Deze achtbaan is een kleine versie van de Batflyer en dus een broertje van de voormalige Vleermuis in Plopsaland De Panne. Sinds die achtbaan verkocht werd blijft in Europa enkel nog haar overdekte tegenhanger over. Belangrijk verschil is echter dat de versie in The Milky Way aangedreven is en dus niet onder invloed van de zwaartekracht het parcours aflegt. Clone Zone moest het vooral hebben van zijn uitgebreide walkthrough-wachtrij en het thema onderweg. Daardoor voelde het eerder aan als een snelle darkride dan als een volwaardige coaster.

Ziggy's Blast Quest

Met Ziggy’s Blast Quest lijkt het park nog meer de kaart van thematisatie en storystelling te willen spelen. Parkmascotte Ziggy Zag Zog neemt de bezoekers in de vernieuwde attractie mee op een belangrijke missie. Het verdedigingssysteem van de aarde is vernietigd door meteoren en asteroïden en die zijn nu op weg naar onze planeet. Voordat ze mogen instappen, moeten de rekruten eerst de noodzakelijke training ondergaan.

Daarna mogen de bezoekers per twee plaats nemen in de gondels, die tijdens de renovatie zijn omgedoopt tot Cyber Scooters, uitgerust met Blasteroid-laserpistolen. De bedoeling is om tijdens de rit zo veel mogelijk meteoren en asteroïden kapot te schieten en zo de aarde te redden. De voertuigen zijn uitgerust met een display, zodat je achteraf je score kunt bekijken en vergelijken met je medepassagier.

Caripro Quest

Een Batflyer van Caripro is een met uitsterven bedreigd en bijgevolg uniek attractietype. In 2018 sloten de twee laatste grote outdoor Batflyers, namelijk in Plopsaland De Panne en Nasu Highland Park in Japan. Tijdens de tijdelijke sluiting van Clone Zone in The Milky Way waren er dus even geen Batflyers meer in werking op de wereld. Wegens het faillissement van de Nederlandse fabrikant Caripro in 2001 zullen er ook niet snel nieuwe exemplaren gebouwd worden. Wel zijn twee oude Batflyers, waaronder de versie uit De Panne, in opbouw in twee Indonesische parken. Met de ombouw tot Ziggy’s Blast Quest lijkt de toekomst van de Engelse Batflyer-attractie voorlopig verzekerd. In het Duitse Skyline Park is er ook nog wel een Gyroflyer van Caripro open. Dit is een vergelijkbaar achtbaantype, maar dan met draaiende gondels voor vier personen.

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © The Milky Way Adventure Park, © Nick Van den Berge,  © Juan Martínez - Pretparken.be, © Bob Van Dyck - Pretparken.be, © Tristan Indigne , © Rudy Vanobbergen