Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 21 Apr 19, 08:44
Share

Kongeparken opent dit jaar een nieuwe valtoren. Het wordt de opvolger van een panoramische jubileumattractie die bij het publiek niet in de smaak bleek te vallen.

Het Noorse Kongeparken opent dit jaar een nieuwe valtoren van 80 meter hoog. Het wordt daarmee de hoogste vrije-val attractie van Noorwegen. De torenattractie krijgt de naam ‘Stupet’ en zal plaats bieden aan 24 bezoekers. Stupet verwent zijn berijders met een topsnelheid van 125 km/u en een G-kracht tot 3,2 G. Speciaal is dat het park verschillende ervaringen zal aanbieden op zijn vrije val toren: ’s ochtends draait de attractie als observatietoren en komt de gondel langzaam naar beneden. Vanaf de middag storten durfals aan duizelingwekkende snelheid de diepte in. Al dat moois wordt geleverd door Fabrikant Funtime die ook bekend is van Donjon de l’extrème in Nigloland. Hansa Park, Walibi Sud-Ouest en Särkänniemi laten dit seizoen eveneens een torenattractie verrijzen. Kongeparken opent zijn exemplaar op 13 juni. Hansa Park heeft de grootste.

Ørnen goes Vertigo

Stupet kan ook beschouwd worden als een grafzerk voor een attractie uit 2016. Het park opende toen met Ørnen een attractie die het dertigjarig bestaan van het park moest vieren. Het ging om het attractietype Mission Space uit de catalogus van de Nederlandse fabrikant KMG. Bezoekers konden er in een bijzonder open gondel op enorme hoogte de lucht mee doorklieven. De jubileumattractie werd echter geplaagd door technische problemen en werd door vele bezoekers als saai ervaren. Na amper anderhalf jaar dienst werd de investering van drie miljoen alweer uit het park verwijderd. De attractie zou volgens de Duitse pretparksite Parkerlebnis doorverkocht zijn aan een Nederlands park. In eigen land voltrok zich in 2007 een gelijkaardig drama met achtbaan Vertigo in Walibi Belgium. Die attractie koste meer dan dubbel zoveel en werd eveneens snel terug uit het park verwijderd.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Kongeparken // Bron: Parkerlebnis, Kongeparken