Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 11 Apr 19, 14:10
Share

PortAventura opende onlangs haar nieuwste aanwinst keurig bij de aftrap van het seizoen. In deze spiksplinternieuwe interactieve 3D dark ride ga je samen met figuurtjes uit Sesamstraat op zoek naar een gestolen koekje. De attractie heet ‘Street mission’.

PortAventura kondigde vorig jaar al de komst van een nieuwe darkride in het Sesamstraat-themagebied aan. De nieuwe attracie heet ‘Street mission’ en kreeg een eigen pleintje dat aansloot op het bestaande stationsgebouw van de parktrein. Het Spaanse park koos net als Walibi, Efteling en Legendia voor een trackless transportsysteem met plaats voor 6 passagiers per wagentje. Een vormgeving als taxi-wagen past ook perfect in de context van de spannende straatmissie. In totaal duurt een ritje bijna zes minuten. Daarbij passeer je acht projectieschermen en een duizelingwekkend aantal van liefst 2000 schietschijven die zowel virtueel als fysiek kunnen zijn. Ook in de wachtrij werd een uitgebreide voorshow van ruim tien minuten ingewerkt. Voor de attractie werd een nieuwe hal gebouwd. De Spanjaarden telden 15 miljoen euro neer voor hun aanwinst.

Waar is het koekje?

Zoals gebruikelijk bij interactieve darkrides, komt ook ‘Street Mission’ met een eigen verhaaltje; De inwoners van sesam straat wilden een feestje organiseren, maar iemand is gaan lopen met de reuzenkoek die speciaal voor die gelegenheid gebakken werd. Als bezoeker moet je detective Grover helpen om de diefstal op te lossen. Dat doe je door met je pistool – dat in deze context een koekjesverzamelaar wordt – een spoor van aanwijzigingen en koekjeskruimels te volgen. Het avontuur wordt opgesmukt met geuren van onder andere gemaaid gras en gebakken koekjes.  

In de eerste scenes geven bekende karakters als Grover, Pino en Bert & Ernie je vooral de basics van de verhaallijn mee. Maar verderop gaat het stevig los met een magische vlucht door het kasteel van een graaf.  

Van bij ons

PortAventura werkte samen met verschillende bedrijven om de attractie klaar te stomen tegen de start van het seizoen. Het transportsysteem werd geleverd door de Nederlanders van ETF-ride systems. Ons Belgische Alterface verzorgt de speltechnologie die we kennen uit Basilyszk en Popcorn Revenge. Het Amerikaanse Sally Corporation zorgt tot slot voor de animatronics en decors en de onderlinge afstelling van de verschillende componenten. Zij werkten ook samen met Sesame Workshop om de figuren om te zetten naar animatronics en CGI. Dat laatste blijkt een primeur in de geschiedenis van Sesamstraat.

Sesamstraat

De figuurtjes van Sesamstraat hebben al langer een thuis in het Spaanse park bij Salou. In 2011 opende er met ‘Sésamo Aventuro’ een volledig zone die naar de reeks gethematiseerd werd. Het treinstation en achtbaan Tami – Tami werden daarbij ontdaan van hun oorspronkelijke Polynesische thema. Tot vorig jaar kon je op de audiotrack van de parktrein echter nog Polynesische sfeermuziek horen bij het aankomen en verlaten van het station. De nieuwe Sesam-attractie sluit naadloos aan op het bestaande treinstation. Ook in de rest van het gebouw wordt de kleurrijke cartooneske stijl van het gebied doorgetrokken, waardoor het lijkt alsof de attractie en het bijhorend pleintje er al altijd hebben gestaan.  Of PortAventura inmiddels tijd gevonden heeft om de audiotrack van de parktrein ook een update te geven zal je zelf moeten gaan ontdekken!

Tekst: © 2019 Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Port Aventura, Themeparks-Eu, Pretparken.be  // Bron: Port Aventura, Sally Corporation, Themeparks-EU