Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 10 Apr 19, 18:14
Share

Op 6 april opende Walibi Holland de deuren na het winterseizoen. Het park stelde daarbij zijn nieuwe themagebied "Wilderness" voor. Er werden eveneens treinontwerpen getoond voor de nieuwe RMC Achtbaan "Untamed" die later in dit gebied zal openen.

Walibi Holland bouwt dit seizoen themagebied Sherwood Forest om tot Wilderness met later in het seizoen de spectaculaire hybdrid coaster 'Untamed'. Foto's van deze ombouw konden online al op stevige krtiek rekenen. Eens ter plaatse hoorden we echter van diverse kanten dat het er in het echt best wel goed uit ziet. Onder veel media aandacht stelde algemeen directeur Masha van Til het nieuwe gebied voor. In haar openingsspeech schepte ze gelijk duidelijkheid: Walibi Holland heeft lak aan alle haters en doet toch lekker zijn eigen ding. Of dat goed of slecht is zal natuurlijk aan ieders persoonlijke smaak liggen. Ook het treinontwerp van Untamed werd bij deze gelegenheid onthuld.

Wilderness

Wilderness is geen afgeborsteld themagebied zoals we in de andere parken kennen. Er ligt zand op de paden en overal groeit beplanting of moet beplanting gaan groeien als ze daar de tijd voor heeft gekregen. Zo oogt de toegang tot het themagbied - die uiteindelijk een groene tunnel wordt - nu nog aan de kale kant. Er werd gekozen voor beplanting die straks een overwoekerd en wild gevoel geeft. Ook in de thematische aankleding wordt dit doorgetrokken. Het station van Untamed wordt een overwoekerde serre en boven het pad toornt een grote auto-spin uit. Merlins Magic Castle mocht in zijn nieuwe look al op veel kritiek rekenen, echter het voorbeeld van de main street herhaalt zich. Dankzij de grafitti voelt het kasteel echt aan als een verlaten ruïne in een donker bos. Zeker eens de beplanting zijn werk gedaan heeft gaat dit ongetwijfeld een sterk gevoel van 'urbexing' geven. Bijzonder is ook om te zien hoe Robin Hood toch niet helemaal het park verlaat. Zo wordt een camelback compleet met trein gebruikt als thema-element bij Untamed. Ook zien we op diverse plekken stukken spoor en andere delen van de constructie van Robin Hood terug in de thematisatie van Wilderness. Ook de Top Spin van het park werd in het nieuwe gebied geïntegreerd.

Untamed

Walibi onthulde bij de opening van het nieuwe gebied ook het ontwerp van de treinen van Untamed. De visual die we mogen delen laat een hele stoere trein zien die precies past in het concept van het themagebied. Straks zullen we op de rug van een soort gigantische insect een 'ongetemde' vlucht mogen maken over deze achtbaan. Untamed wordt gebouwd op funderingen van voorganger Robin Hood. De baan krijgt een lengte van 1085 meter en haalt na vertrek op 36,5m hoog een topsnelheid van 92km/u. Onderweg worden bezoekers op 14 airtime momenten en 5 inversies getrakteerd. In theorie kan de baan 900 passagiers per uur verzetten. De achtbaan opent op 1 juli voor het grote publiek.

Nieuwe stijl
Walibi Holland startte vorig jaar met een herthematisering van haar park. In de eerste fase werd de main street van het park onder handen genomen. Dit "Festivalisation" ook dit project kreeg destijds - op basis van online foto's - veel kritiek. In de praktijk blijkt deze nieuwe stijl enorm mee te vallen. Ook na de opening van 'Wilderness' en 'Untamed' zal het Festivalisation-project ongetwijfeld verder gaan in andere zones van het park. Nu lijken deze themagebieden voor velen wellicht nog wat vreemd, maar eens deze lijn door het hele park wordt doorgetrokken gaat dit ongetwijfeld een bijzondere en unieke ervaring bieden zoals we die nog niet kennen. Daarmee laat Walibi zien dat ze lef hebben. Het park doet op thematisch vlak iets dat buitengewoon origineel is in Pretparkland. De tijd zal uitwijzen of het publiek straks ook warm loopt voor de stijlwissel.

Tekst: © André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be, Walibi Holland