Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 20 Maa 19, 14:56

In Walibi Belgium gaat het merendeel van de linkerzijde van het park op de schop. Het park werkt er met man en macht aan twee nieuwe themazones. Pretparken.be werd uitgenodigd voor een kijkje op deze indrukwekkende werf.

Walibi Belgium presenteert dit jaar twee nieuwe attracties met een bijhorend  themagebied. Het park bij Waver investeert 17 miljoen euro. Voor dat bedrag wordt achtbaan Cobra vergezeld van een interactieve darkride en een afhaalrestaurant in een Indische themazone met de naam ‘Karma World’. Ook de voormalige kinderzone van het park wordt stevig herwerkt: daar verijst een nieuwe achtbaan en krijgt een horecapunt samen met de rest van de zone een update. Het hele pad vanaf Aqualibi tot en met de vernieuwde kinderzone wordt heraangelegd. Ook de groendienst mag de handen uit de mouwen steken met meer dan 1000 nieuwe planten, waaronder 30 palmbomen. Enkele weken voor de seizoensstart draait de werf bijgevolg op volle toeren.

Karma World

De eerste brok van de werf speelt zich af aan de voet van de Cobra, waar de nieuwe themazone Karma World ontstaat. De blikvanger van de zone is de interactieve darkride ‘Popcorn Revenge’ die zich in de gebouwen van het voormalige Ali Baba bevindt. Deze 7 voertuigen tellende shooter van fabrikant  Alterface zit qua decoratie duidelijk al in de afwerkingsfase. Na een vertrekscène met een popcornautomaat zullen bezoekers via een centrale hal enkele theaters binnen rijden om daar popcornfiguuurtjes te gaan beschieten. Die worden in verschillende klassieke filmgenres opgevoerd: er komt een piratenversie, een superheldenfilm, een horrorvariant en een sci-fi luik. Ook in de centrale hal en de slotscène zullen bezoekers kunnen schieten. Dat in de verschillende ‘filmzalen’ de thema’s weerspiegeld worden in het patroon van het behang is een leuk extraatje. Zoals het een goede nieuwe attractie betaamt geeft ook Popcorn Revenge uit op een souvenirwinkel.

De wachtrij voor al dit moois vinden we op de plaats van voormalig horecapunt Boogie Burger. Ook hier wordt de Bollywoodsfeer doorgetrokken. Op regelmatige plaatsen vinden we affiches voor de popcornversie van verschillende bekende fillms. Ook in de Fastpass-wachtrij vind je enkele van deze parels. Na de start van het seizoen is de opening van het popcornparadijs volgens ingewijden eerder een kwestie van weken dan van maanden.

Aan de overkant wordt hard gewerkt aan Karma Market, met afhaalrestaurant ‘Delhi’cious’, dat inzet op Oosterse gerechten. Shiva’s Foodtruck bedient mensen met een kleine honger. Aan de oevers van het meer bieden straks 150 terrasplaatsen een spectaculair zicht op de rest van de attracties van het park. Binnen worden er 170 plaatsen verdeeld over drie zalen die nu nog kaal aandoen, maar straks overgoten worden met thema’s als ‘Bollywood’, ‘antiquiteiten’ en ‘thee’. Vreemd genoeg zal er in de thee-zaal geen thee geserveerd worden, wat in onze ogen een gemiste kans is. Ook de afwerking met zwarte plafondtegels maakt ons niet meteen lyrisch. De gerechten die we konden proeven stelden gelukkig niet teleur.

Oog voor detail

Walibi denkt ook aan het totaalplaatje. Cobra werd voor deze gelegenheid in de verf gezet, met lichtbruin voor de rails, een goudgele crèmekleur voor de ondersteuningen en een trein in babyblauw. Een pastelensemble dat verdacht goed past bij de bonte gevels die er in de rest van de zone verschijnen. Het station schijnt opnieuw voorzien te worden van een zeil, wellicht met een andere kleur.

Radja River wordt meer geïntegreerd door een extra trap die omlopen via de helling overbodig maakt. Het lokale vliegende tapijt krijgt een kleurenschema dat minder kermisachtig aanvoelt en zelfs de toiletten krijgen een Indische invloed. De façade van Aqualibi wordt gebruikt om bezoekers langzaam in de sfeer van Karma World onder te dompelen. Dat resulteert helaas in een samenraapsel van stijlen dat we voorlopig eerder een valse noot in de ontwikkeling, dan een meerwaarde vinden. Afgezien daarvan belooft Karma World minstens even indrukwekkend te worden als het vorig jaar geopende Exotic World met achtbaan Tiki Waka.

Fun World – Fun Pilot

De tweede werf speelt zich af aan de kinderzone van het park. Waar de zone voorheen eerder wat achterin lag, trekt een nieuwe wegvoering ze nu volledig bij de rest van het park. Op de plaats van het vroegere hoofdpad verrijst straks een achtbaan van negen meter hoog uit de stal van Duitse Fabrikant Zierer, die ‘Fun Pilot’ zal heten. Met de toevoeging versterkt het park zijn aanbod voor de allerkleinsten. Als thema koos men hier voor luchtpostdienst. In omliggende attracties en gebouwen zullen eveneens stijlelementen daarvan terugkomen.

In de werken ligt de prioriteit echter duidelijk bij het eerste themagebied. Footers voor de nieuwe achtbaan moeten nog gegoten worden en een nabijgelegen toiletblok is nog volledig gestript. Ook een vernieuwd horecapunt met de naam Fun O’Clock is nog lang niet af. De achtbaan zou al wel gestockeerd zijn in Quarantaine, Walibi’s gratis halloweenspookhuis.

Vernieuwingsplan

De toevoeging van Karma World en Fun World kaderen in het vernieuwingsplan dat tegen 2023 het pretpark voor 75% zal transformeren. Walibi lanceerde dit overkoepelend project met de opening van ‘Exotic World’ in 2018. Komende jaren staat nog een vernieuwde inkomstzone,  een wild west-uitbreiding, een vernieuwde omgeving voor Vampire en Weerwolf en een Afrikaanse themazone met spectaculaire coaster op de planning.  Met de vernieuwingen mikt het park op een familiaal publiek met (kleine) kinderen, zonder daarbij de ware ‘thrillseekers’ over het hoofd te zien. Het pretparkseizoen start voor Walibi Belgium op 6 april 2019. Openingstijden en tarieven zijn raadpleegbaar in onze gids.

Tekst: ©Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be, © Walibi Belgium // Bron: Walibi Belgium