Auteur: Nico Reynders - Gepubliceerd: 21 Okt 07, 22:31

Naar goeie gewoonte hebben ThemeParkVision en Rollercoaster Friends ook dit jaar Loopy Awards uitgereikt. Op Europees vlak viel Parc Astérix weer in de prijzen met zijn houten achtbaan Tonnerre de Zeus. Deze woody van CCI viert dit jaar zijn 10de verjaardag, maar moet voorlopig niet onderdoen voor zijn jongere soortgenoten. We maken er met RF-TPV een erezaak van de awards persoonlijk te overhandigen, en zo trokken we onlangs met een aantal staffmembers naar het zonnige Parc Astérix.

Tonnerre De Zeus

Er zijn weinig Rollercoaster Friends die nog door het leven gaan als Tonnerre de Zeus-maagden, aangezien deze coaster berucht is om zijn vele kwaliteiten. Coasterfans van over heel de wereld trekken naar Parc Astérix om deze wilde maar toffe achtbaan te temmen.  Alle ingrediënten die van een woody een topper maken zijn aanwezig; hoogtegevoel, snelheidsgevoel, theming én airtime. Bovendien heeft deze achtbaan de ruwheid van een echte woody terwijl ie toch nooit pijnlijk wordt. Vasthouden is voor niet-reguliere pretparkbezoekers wel ten zeerste aangeraden, want deze achtbaan heeft venijnige knikjes.

Loopy Awards

Sinds de Loopy Awards in het leven geroepen zijn, staat Tonnerre de Zeus steevast op de eerste plek van Europa. Dit duidt erop dat de leeftijd van deze woody geen impact heeft op de baan en dat het park deze rollercoaster goed verzorgt. Dagelijks vinden er 's morgens vroeg wandelingen plaats langs het traject door de technische dienst van het park. Deze controleert de baan visueel enerzijds en op het geluid ervan anderzijds. Zo kunnen kleine problemen vroeg in de kiem gesmoord worden zodat ze niet groter worden.

Andere houten achtbanen kwamen dikwijls kort bij Tonnere de Zeus, om dan later weer terug weg te zakken. In 2002 en 2003 stond bijvoorbeeld 'Wild Wild West' van het toenmalige Warner Bros Movieworld Germany (huidige naam is Bandit in Movie Park Germany) op de derde plaats. In de laatste editie kreeg deze zelfs geen plaats in de top vijf. Dit heeft enerzijds te maken met de achteruitgang van de baan, die nu zo ruw is, dat hij pijnlijk is en anderzijds met de verruiming van de coasterkennis van de stemmers. Dankzij de club Rollercoaster Friends komen ze immers in contact met achtbanen die bij wijze van spreken niet in hun achtertuin liggen.

Conclusie: Tonnerre de Zeus is, was en blijft waarschijnlijk de beste houten achtbaan van Europa. In 2007 is er slechts één nieuwe mogelijke concurrent bijgekomen en dat is Troy van het Nederlandse Toverland. De toekomst zal uitwijzen of deze nieuwkomer een kans maakt tijdens de Loopy Awards 2007.