Auteur: Juan Martínez - Gepubliceerd: 26 Okt 18, 15:01
Share

Bobbejaanland stelt voor deze Halloween-editie een nieuwe en wel heel bijzondere horror maze voor: Welp! Maze Welp is geïnspireerd op de gelijknamige horrorfilm van Vlaamse makelij. Pretparken.be beleefde de officiële persopening en neemt jullie mee op kampavontuur...

De zon gaat bijna onder wanneer we op een mooie nazomeravond aankomen aan het basiskamp, gelegen in de schaduw van het reuzenrad. Na een aperitiefje neemt directeur Yves Peeters het woord. Hij is trots om de samenwerking met de ploeg van Welp aan te kondigen. Het park heeft een splinternieuwe maze van maar liefst 750m² groot gecreëerd en daarvoor kosten noch moeite gespaard. "Welp is niet zomaar het zevende spookhuis van Bobbejaanland, ieder jaar wordt ons Halloweenevenement vernieuwd. We zijn enorm fier dat we dit jaar een spookhuis kunnen neerzetten dat gebaseerd is op de bekroonde Vlaamse film Welp, in nauwe samenwerking met de regisseur Jonas Govaerts". Govaerts was ook aanwezig en legt enthousiast uit: "Ik droomde er altijd al van om een film te draaien waarvan speelgoed zou uitkomen, maar dit is minstens even goed! Toen men mij benaderde voor het bouwen van een spookhuis heb ik wel even nagedacht. Mijn enige ervaring met spookhuizen was tot voor kort het spookhuis van de Sinksenfoor, waar ik als kind naartoe ging. Ik herinner me dat ik in het karretje ging zitten en mijn handen voor mijn ogen hield gedurende de hele rit, totdat het bakje weer stil stond." Na deze korte speeches trekken we samen met de andere genodigden naar het spookhuis voor onze eigen Welp-ervaring!

Welp: de film

Welp is een Belgische horrorfilm uit 2014. Een groep scouts (welpen) gaat op zomerkamp in de Ardennen. De leiders stoken de jongens voor vertrek op door ze een verhaal te vertellen over weerwolfjongen Kai, die in de bossen rond het kampterrein zou wonen. Sam, één van de welpen, ziet tijdens een opdracht een halfnaakte, gemaskerde jongen in het bos en vindt daarna diens primitieve boomhut. Sam gelooft dat dit Kai is, en vertelt het aan de anderen, die hem niet geloven. Sam wordt af en toe gepest door zowel één van de scoutsleiders als enkele andere welpen. Hij wordt ook gebeten door de hond van deze leider. Kai ziet dit alles en krijgt een zekere sympathie voor Sam. Hij lokt Sam 's nachts uit z'n tent om wraak te nemen op de hond. Sam gaat met hem mee en vanaf dan breekt de hel volledig los. Want naast Kai, huist er ook een stroper in het bos die mensen stroopt in plaats van dieren! Kai blijkt zijn hulpje te zijn. De stroper heeft het hele bos voorzien van dodelijke vallen. Eén voor één worden deze vallen onbewust geactiveerd door de scouts en één voor één vallen ze ten prooi aan de stroper of aan Kai. Het einde van de film is heel verrassend, maar daarvoor moet je hem zelf maar eens bekijken.

De film was een schot in de roos, niet enkel in Vlaanderen, maar ook in het buitenland. Welp won de juryprijs op het Fantastic Cinema Festival 2015 en zowel de juryprijs als de prijs voor beste regisseur op het Filmfestival van Sitges.

Jonas Govaerts zegt dat je de film niet gezien hoeft te hebben om het verhaal van het spookhuis te kunnen volgen: "Het verhaal wordt helder verteld door de verschillende acteurs die je tegenkomt". Het spreekt echter voor zich dat het leuker en herkenbaarder is voor wie de film gezien heeft. 

Welp: de horror maze

Vanuit de wachtrij kom je op een klein pleintje uit waar je een legertruck klaar ziet staan. Een lid van een jeugdbeweging spreekt de groep toe met een megafoon en geeft aan dat z'n vrienden vermist zijn in het bos, een bos waarin een stroper zou rondlopen. Hij roept de groep op om snel plaats te nemen in de truck en naar de kampsite te rijden om vervolgens de anderen te gaan zoeken in het bos. We klimmen in de volledig met legerzeilen afgedekte legertruck en worden naar de kampsite gereden. Tijdens het hobbelige parcours speelt de opzwepende en spannende muziek uit de film, wat de adrenaline zeker doet stijgen. Aangekomen in het bos in het dorpje Casselroque moeten we ons haasten naar de tent van de jeugdbeweging, waar we verteld worden dat de stroper in de buurt gespot is en we zeer voorzichtig moeten zijn. We trekken het bos in, maar onze hoop om nog levende welpen terug te vinden wordt al gauw de kop ingedrukt, want één voor één komen we de zwaargewonde, om hulp roepende welpen tegen die reeds het slachtoffer zijn geworden van Kai en de stroper. Op een bepaald ogenblik komen we oog in oog te staan met Kai, maar we kunnen nog nét ontsnappen. Uiteindelijk vinden we de bunker waar de stroper zijn prooien in verzamelt. Hier komen we Kai opnieuw tegen, samen met de stroper. We rennen voor ons leven en geraken er gelukkig heelhuids uit, maar het was nipt!

Bezoekers die de film al gezien hebben, zullen ongetwijfeld veel herkennen: het decor werd namelijk tot in de kleinste details nagebouwd en ook het masker van Kai is identiek. Door het verwerken van de soundtrack en ook een aantal projecties uit de film, creëert Bobbejaanland het gevoel dat je middenin de actie van de film zit. 

Bobbejaanland zet 2 trucks in om de mensen te vervoeren en rekent op een capaciteit van ongeveer 400 personen per uur, wat de wachttijden zou moeten beperken. Het spookhuis zelf is opgebouwd in de grote arenahal achteraan in het park. Het ritje met de truck is heel origineel en zorgt ervoor dat je het verhaal echt beleeft en midden in de actie zit. De arena zelf is heel hoog en dit maakt dat het lijkt alsof je je echt buiten in een bos bevindt - zeker wanneer het buiten ook donker is. 

Welp-scarecam

Voor wie maar niet genoeg krijgt van zijn of haar bezoek aan spookhuis Welp in Bobbejaanland, of voor wie zich graag al mentaal voorbereidt, heeft het park de ideale oplossing: Capture Your Fear.

De dapperste bezoeker uit de groep wordt door het spookhuis geloodst met de scarecam. De video’s verschijnen de volgende dag op het platform, klaar om gedeeld te worden. Alle video’s zijn terug te vinden op halloween.bobbejaanland.be/captureyourfear.

Halloween in Bobbejaanland

Naast spookhuis Welp biedt Bobbejaanland nog 6 andere spookhuizen aan, alsook 3 scarezones en 2 sensationele shows. Nog tot en met zondag 4 november kan je Halloween beleven. Alle info over het hele Halloween programma vind je op halloween.bobbejaanland.be. De nocturnes vinden plaats op 27, 28 en 31 oktober en op 1 november. Het park is dan geopend tot 21u.

Hieronder alvast ons sfeerfilmpje van Welp. Veel kampeerplezier!

Tekst: Juan Martínez - Pretparken.be // Foto's: © Juan Martínez - Pretparken.be, Bobbejaanland // Bron: Bobbejaanland