Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 15 Aug 18, 20:27
Share

Al geruime tijd gonst het van de geruchten rondom een nieuwigheid voor Canada's Wonderland. Er zijn namelijk al een tijdje werkzaamheden gespot en de fancommunity sprak van een B&M dive coaster. Dat lijkt nu te kloppen.

In de Joodse Mythologie zijn er drie opperwezens. Behemoth is een landwezen dat baas is over de zoogdieren en omschreven wordt als een gigantische olifant, buffel, neushoorn of nijlpaard. In 2008 opende Canada's Wonderland een B&M hypercoaster met deze naam. In dezelfde mythologie is er ook Leviathan, een gigantisch waterwezen dat de leider is van alles dat in het water leeft. In 2012 opende Canada's Wonderland 'hun' Leviathan, een nieuwe stijl B&M Hypercoaster. 

Zes jaar later worden er werkzaamheden gespot rondom Vortex, alwaar een tunnel gemaakt wordt waar een B&M dive coaster doorheen zou passen. Volgens diverse geruchten zou dat ook de nieuwigheid worden van het park voor 2019. Omdat dit de volgende B&M wordt, werd direct gedacht aan het derde en laatste opperwezen uit de Joodse mythologie: Ziz. Die de heerser is over alle wezens in de lucht en er uit ziet als een soort fenix (nee, niet die van Toverland).

Vandaag onthulde Canada's Wonderland dan eindelijk hun plannen. Geen Ziz, maar wel "Yukon Striker". Het is wel de verwachte B&M dive coaster en niet zo maar eentje. Geadverteerd als "werelds wildste dive coaster" laat Yukon Striker aardig wat records sneuvelen, waarmee Canada's Wonderland aardig wat records van Cedar Point af snoept, dat tot de zelfde groep hoort. Zo wordt Yukon Striker de hoogste Dive Coaster ter wereld: met zijn 75m verslaat hij Valravn met maar liefst zeven meter hoogteverschil, en haalt hij een snelheid van 130km/u (10km/u sneller dan Valravn). De baan gaat ook vier inversies bevatten, waar het huidige record voor dit type op drie inversies staat. Opvallend hierbij is dat voor het eerst een verticale looping op een Dive Coaster geplaatst wordt.

Het ritverloop

De First Drop duikt het water in temidden van een helix van Vortex. Hier is een kleine tunnel, al is dat helaas geen tunnel waar je verticaal in duikt, zoals bij Oblivion, de trein zal namelijk al redelijk recht zijn wanneer hij de tunnel in gaat. Er volgt een Immelmann met daar achteraan een dive loop die je bij de verticale looping brengt. Direct daarna volgt een tweede immelmann. Deze laatste drie inversies lijken een aardig intens stuk in de baan te worden. Redelijk laat treffen we een remsectie aan waarna de baan nog enkele kleine hobbeltjes en een helix boven een pleintje neemt, waarna de rit voorbij is. 

Yukon Striker zal zijn eerste rit maken bij de opening van het park in april 2019. Op Ziz zal het nog even wachten worden tot een ander project?!

Tekst: © André Bormans - Pretparken.be // Foto: © Canada's Wonderland