Auteur: Sven Popelier - Gepubliceerd: 24 Mei 18, 15:23
Share

Over de hele wereld zijn er op dit moment zes Disney resorts: in Amerika, Japan, China, Hong Kong en Frankrijk. De hoofdparken vertonen enorm veel gelijkenissen, maar er zijn ook heel wat verschillen. Denk maar aan de kastelen die je in verschillende vormen kan terugvinden. Attracties met dezelfde naam, zijn dan niet zo gelijk zoals ze lijken zoals Space Mountain. Het zijn net die verschillen die het de moeite maken om ze misschien wel alle zes te bezoeken. In vergelijking is één van de grootste punten van kritiek in Parijs het attractieaanbod. Daarom gaan we op zoek naar tien attracties die bijna letterlijk passen in ons Disneyland Parijs.

We kunnen heel makkelijk de grote toppers van andere resorts opnoemen en die oplijsten maar dat gaan we niet doen. Wat we wel gaan bekijken is welke attracties echt passen in ons Disneyland Parijs. We houden dus rekening met de ruimte, het thema en het huidig attractieaanbod bij ons. Dus hoe graag we ook Expedition Everest of Mystic Manor zouden zetten bij ons, we laten die over voor het derde park. We houden ook rekening met de toekomstige uitbreidingen van de Walt Disney Studios waardoor die geplande attracties uitgesloten zijn.

1) The Little Mermaid: Ariel's Under The Sea Adventure (Magic Kingdom / Disney's California Adventure) - Fantasyland

Dit is bijna een evidentie. Oorspronkelijk was deze attractie gepland om te openen in ons Disneyland Parijs een paar jaar na opening. Door de slechte financiële resultaten werd deze uiteindelijk geschrapt. De locatie is voorzien in Fantasyland, aan de overkant van het Bella Note restaurant. Hier zou een dark ride openen gelijkaardig aan die van Peter Pan met vliegende schelpen om diep in de zee te duiken. Het concept kon later als extra op de dvd uitgave van the Little Mermaid bekeken worden. Zoals veel concepten bij Disney, vond de attractie uiteindelijk zijn weg naar het Magic Kingdom in Orlando als één van de toevoegingen voor New Fantasyland. Belangrijke aanpassing is het ritsysteem: er werd gekozen voor een Omnimover, zoals bij Phantom Manor. De rit zelf is een muzikale rit doorheen de verschillende hits van de film. Voor Parijs zou dit meteen een schot in de roos zijn en een relatieve goedkope toevoeging gezien het concept al meerdere malen gebouwd werd.

2) Grizzly River Rapids (Disney's California Adventure) - Frontierland

Het grootste gemis in het Disney park in Parijs is een water attractie. Zeker op warme zomerdagen snakken mensen naar wat waterplezier. Vandaar zou een wildwaterbaan meer dan welkom zijn. In Frontierland is er nog voldoende plaats naast het Frontierland station van de Disneyland Railroad. Vele opperen voor een kopie van Splash Mountain, maar dat heeft door het dark ride gedeelte een groot prijskaartje. Wellicht iets goedkoper en even fantastisch is Grizzly River Rapids. Het California natuurpark thema past best bij ons Frontierland en door de drop zou het een vrij unieke attractie in Europa worden.

3) Indiana Jones Adventure (Disneyland Anaheim / Tokyo Disney Sea) - Adventureland

Deze is ook een vrij evidente toevoeging. De Indiana Jones Adventure dark ride in Disneyland en Tokyo Disney Sea zijn zeer populaire attracties. Het ritsysteem met EMV voertuigen (Enhanced Motion Vehicules) zorgt voor een avontuurlijke jeeprit in een verlaten tempel. Rondom onze Indiana Jones coaster is de ruimte voorzien om deze attractie toe te voegen maar tot op heden is dat nog niet gebeurd. Gezien Disney meer thematische delen wil toevoegen in hun parken, zouden ze hiermee een perfect Indiana Jones themagebied kunnen maken. Plus, Adventureland in Disneyland Parijs heeft ondanks zijn grootte slechts twee mechanische attracties. Deze zou wel eens snel waar kunnen komen, want de geruchten doen de ronde dat de Dinosaur attractie in Animal Kingdom zal omgevormd worden tot Indiana Jones. De kosten daarvan zouden gedeeld worden met Disneyland Parijs!

4) Toy Story Mania (Disney's Hollywood Studios / Disney's California Adventure / Tokyo Disney Sea) - Walt Disney Studios

Deze attractie is al lang een gerucht voor de Walt Disney Studios. In Toy Story Playland kan deze attractie meteen neergezet worden naast Ratatouille. Een interactieve dark ride dat in elk park waar het staat een groot succes is. Zeker in Tokyo Disney Sea zijn de wachtrijen enorm voor het speelgoed van Andy. Je kan het vergelijken met Maus-au-Chocolat in Phantasialand, alleen zijn hier alle spelletjes telkens anders. Gezien de populariteit van de Buzz Lightyear attractie in Disneyland Park, zou dit meteen een hit zijn bij het publiek. Plus, het Studios kan altijd een nieuwe dark ride gebruiken.

5) Beauty and the Beast Dark Ride (Tokyo Disneyland) - Fantasyland

Als sinds de opening van het park was er een soort Beauty and the Beast attractie voorzien voor Disneyland Parijs. Door de besparingen is die er net zoals de Little Mermaid attractie niet gekomen. Nu krijgt Tokyo Disneyland een trackless dark ride in het thema van dit op en top Franse verhaal. Hoe kan het dan ook ontbreken in het Europese resort? Belle is zeer geliefd bij de bezoekers waardoor deze echt wel naar Parijs moet komen. Het kan toegevoegd worden in het stukje bij Casey Jr. Trein en le Pays de Contes de Fées, alleen zou het kasteel van het Beest in deze laatste misschien moeten verhuizen.

6) Seven Dwarfs Mine Train (Magic Kingdom / Shanghai Disneyland) - Fantasyland

Fantasyland mist een echte top attractie in Parijs. Vandaar dat deze perfect zou passen. Geruchten gaan al langer de ronde dat de Sneeuwwitje attractie zou verdwijnen en een meet 'n' greet worden. Maar het zou jammer zijn moest de allereerste Disney prinses volledig verdwijnen in Parijs. Daarom is deze uitbreiding meer dan welkom. Gezien de populariteit van Big Thunder Mountain zou deze meteen scoren in Parijs. De wachtrijen in Magic Kingdom en Shanghai Disneyland zijn alvast het bewijs!

7) Soarin' (Disney's California Adventure/ Epcot / Shanghai Disneyland) - Adventureland

Nog zo'n populaire attractie is Soarin'. Vooral in Shanghai Disneyland zijn ze niet weg te slaan van deze attractie. We moeten toegeven dat er ondertussen al enkele "Flying Theater" attracties zijn in Europa. Denk maar aan Voletarium, Flying Dreams en in het eigen land L'Extraordinaire Voyage. Toch zou een Soarin' met hetzelfde thema zoals in Disney's California Adventure niet misplaatst zijn in ons Adventureland. Opnieuw een verhoging van de capaciteit en vliegen over de wereld is echt wel leuk. We twijfelden even om Flight of Passage uit Animal Kingdom te zetten, maar die attractie past toch beter in Pandora dat beter zou staan in het derde park. De attractie kan mooi passen tussen Colonel Haiti en de Indiana Jones achtbaan.

8) Tron Lightcycle Power Run (Shanghai Disneyland) - Discoveryland

Ook hier twijfelden we indien het voor het bestaande park best past of voor het derde. Maar als het in Orlando kan, waarom niet in Parijs! Discoveryland draait rondom uitvindingen en de Tron Lightcycle Power Run past daar evengoed in als Star Wars. Het design van de nieuwe Star Tours ingang matcht meteen al hiermee dus het past perfect waar de het oude Pizza Planet restaurant te vinden is. Zo heb je bij het binnen komen van Discoveryland de eerder klassieke designs met dan achter Space Mountain een sprong verder in de toekomst. Voor vele is deze achtbaan echt een topper en in het algemeen zijn Europese fans wel te vinden voor dit type achtbanen. Laat maar komen dus!

9) Radiator Springs Racers (Disney's California Adventure) - Walt Disney Studios

We krijgen al enkele mooie nieuwe themagebieden in het Studios park, maar deze zou de kers op de taart zijn. In de plannen is zelf nog plaats voorzien naast het Frozen themagebied, dus waarom niet aansluitend met het Pixar deel deze absolute top attractie. Radiator Springs Racers is echt wel fun voor de hele familie. Een lage instapgrens met toch de nodige thrill voor het iets oudere publiek. De animatronics in het dark ride gedeelte zijn prachtig en in zijn geheel is deze attractie gewoon af. Het indrukwekkende rotswerk brengt je meteen helemaal in de sfeer. Laat Lightning McQueen dus maar komen!

10) Mickey & Minnie's Runaway Railway (Disney's Hollywood Studios) - Walt Disney Studios

Tot slot misschien een overwachte attractie dat binnenkort zijn deuren opent in Disney's Hollywood Studios. Voor het eerst krijgt Mickey Mouse namelijk een grote attractie in dat park. Een unieke dark ride met nieuwe technologie waar de tekenfilm figuurtjes tot leven komen op een manier dat we nog niet gezien hebben. Het is dan ook misschien een logische keuze om deze te kopiëren naar het ander Disney studios park in de wereld. Het enige probleem wat deze attractie betreft is misschien de locatie. In eerste instantie zou dit mooi passen rechts van Cinémagique. Stitch! Live en Playhouse Junior zouden zeker moeten wijken. Vraag is alleen indien dit nog plaats genoeg is, want door het toekomstige TGV station is er niet veel uitbreiding mogelijk. Anderszijds is er nog ruimte genoeg bij de uitbreidingsplannen van de Studios dus waar een wil is, is een weg!

Tekst: © Sven Popelier - Pretparken.be // Foto's: © Disney