Auteur: Bert Bael - Gepubliceerd: 28 Maa 18, 17:28
Share

Na een stilstand van 16 jaar heeft Bobbejaanland besloten om het rad van wildwaterbaan El Rio af te breken. Hiermee komt een definitief einde aan het iconische zicht op het ongebruikte rad.

El Rio werd in 2000 gebouwd door het Duitse Hafema. Bij opening was het één van de spectaculairdere waterattracties in Europa. Dat had de attractie mede te danken aan het enorme rad dat de bootjes omhoog hees tot aan een glijbaan. Nadat de bootjes van de glijbaan naar beneden kwamen, vervolgden ze hun parcours langs golven en watervallen, om te eindigen in een draaikolk.

Het rad kampte echter met technische problemen en evacuaties waren niet eenvoudig. Bovendien had het rad een negatieve invloed op de capaciteit van de attractie. Sinds 2002 werd het rad dan ook niet meer gebruikt en werden de bootjes omgeleid via een alternatieve route.

Er werden enkele mogelijkheden onderzocht om het rad terug in werking te stellen of zelfs te vervangen door een verticale lift. De benodigde investeringen bleken echter steeds groter dan gewenst, waardoor men berustte in een werkloos rad. Bootjes varen daarom al 16 jaar lang langs het rad en onder de glijbaan heen om dan de rest van het parcours af te leggen. Fans bleven hopen dat het rad ooit zou worden hersteld, tevergeefs zo blijkt.

Het park heeft namelijk aangekondigd dat men het rad van El Rio dit jaar zal afbreken waardoor er een definitief einde van het rad komt.

Tekst: © Bert Bael - Pretparken.be // Foto's: © YouTube, Xtremerides // Bron: Looopings, Bjlnostalgie