Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 27 Feb 18, 16:30
Share

Het Disneyresort bij Parijs kondigt een monsterinvestering van maar liefst 2 miljard euro aan. Voor dat bedrag verrijzen er onder meer drie nieuwe zones in het studios park, aan de rand van een nieuw aangelegd meer.  Als thema kiest men voor Frozen, Marvel en Star Wars. Met de uitbreiding zou het park bijna verdubbelen in oppervlakte.

Robert Iger, CEO van The Walt Disney Company informeerde de Franse president Emmanuel Macron vandaag in primeur over de geplande uitbreiding. Het investeringsbedrag van twee miljard euro is van een ongeziene grootte in de geschiedenis van het resort: zelfs bij de opening in 1992 werd een dergelijk bedrag niet opgehoest. Voor dat bedrag zijn nieuwe attracties en entertainment voorzien, alsook de drie volledig nieuwe themagebieden in het Walt Disney Studios Park.

Frozen, Marvel en Star Wars

De investering omvat 3 nieuwe themagebieden voor Walt Disney Studios, het tweede park dat in 2002 opende. Concreet kiest men als thema voor Marvel, Frozen en Star Wars. Deze zones zullen aansluiten op een nog aan te leggen meer en zo de nieuwe gebieden laten aansluiten op het bestaande park. De uitbreiding zal gefaseerd verlopen vanaf 2021.

Geen verrassing?
Met Season of the Force gaf het resort reeds aan sterk in te zetten op de verworven Star Wars licentie en ook in andere Disneyparken zit een Star Wars zone in de pijpleiding. Een volledige zone voor Parijs is daar een logisch vervolg op. Ook de Marvel zone komt niet uit de lucht vallen. Onlangs werd reeds aangekondigd dat Rock 'n' Roller Coaster een marvel thema zou krijgen. Daarnaast organiseert het resort in analogie met Star Wars dit jaar ook veel evenementen rond Marvel en zou een hotel ook gerestyled worden naar de superhelden. Als de concepttekeningen niet liegen, hoeven we evenwel niet te vrezen voor een ombouw van Tower of Terror: deze straalt daar nog steeds als zijn ongewijzigde zelf. De keuze voor een Frozen-thema is onverwachter, maar desalniettemin logisch. Frozen verkoopt als zoete broodjes én het biedt een tegenwicht voor de ruwere werelden van Star Wars en Marvel.

Herstructurering
Disneyland zorgt voor ruim 16 000 voltijdse jobs en genereert op zijn ééntje 6,2% van de inkomsten uit toerisme over heel Frankrijk. Het resort heeft echter sinds zijn openingsjaar enorme schulden, wat er niet op verbeterde toen het tweede park bij opening ondermaats werd bevonden. In 2016 zakten de bezoekersaantallen naar een ongezien dieptepunt met als resultaat een nettoverlies van meer dan 850 miljoen euro. The Walt Disney Company nam het park in 2017 terug in eigen handen om het park uit het woelige water te loodsen. De speculatie dat dit gepaard zou gaan met investeringen van het niveau van andere Disneyresorts blijkt nu waarheid te worden.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Disney // Bron: Disneyandmore, Pretparken.be,