Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 28 Nov 17, 10:17
Share

Er is heel wat water naar de zee gevloeid eer de plannen rond de jubileumuitbreiding van Liseberg vaste vorm aannamen, maar inmiddels is het meeste stof neergedaald en zijn de plannen een pak concreter. Het is hoog tijd en nooit te laat voor een stand van zaken.

Liseberg is een stadspretpark dat erin geslaagd is om oud te worden, maar jong te blijven. Het park staat aan de vooravond van haar honderdjarig jubileum en tevens laatste grote uitbreiding. Stadsparken worden vaak geconfronteerd met beperkte uitbreidingsmogelijkheden en ook Liseberg zat geklemd tussen de snelweg, de stad en de bedrijfsterreinen van autofabrikant Saab. In 2011 ging die fabrikant failliet en kwam het terrein te koop te staan. Liseberg zag haar enige en laatste uitbreidingskans en greep ze met beide handen. Sinds 2013 zijn de voormalige werkplaatsen eigendom van het Zweedse park. Dat het park deze aankoop zou verzilveren met een uitbreiding ter ere van haar honderdjarig jubileum was daarna bijna een vanzelfsprekendheid.

JUBILEUMUITBREIDING: GIGANTISCH INDOOR WATERPARK & HOTEL

Met maar liefst 17 000 m2 is het toekomstige zwemparadijs geen kleintje. Belgische waterparken als Oceade en Aqualibi zijn met ongeveer 6000 m2 al fors kleiner, maar vooral de jongste telgen Plopsaqua en Bellewaerde aquapark verbleken met respectievelijk 4000 en 3000 m2 tot een veredeld plonsbad. De Zweedse versie, die wél uit de kluiten gewassen is, wordt ontwikkeld door de firma Water Technology Inc. Er komen tien glijbanen, acht ‘belevingszwembaden’, twee waterspeeltuinen en een restaurant met een capaciteit voor 400 bezoekers. Het geheel wordt afgaande op de concepttekeningen overgoten met een thematische zeevaartsaus van de Zweedse Oost-Indische Compagnie, welke een nauwe band heeft met het verleden van de stad.

Het hotel zal zich zoals de pretparkleer het dicteert vooral richten op families en zal aansluiten op het waterpark. Het gaat om een totale oppervlakte van 35 000 m2 waarin plaats is voor 453 kamers, een hoofdrestaurant met een capaciteit van 500 personen en een kleiner themarestaurant voor 250 personen. Als we het goed begrijpen is er bovenop het zwemparadijs in de oppervlakte van het hotel nog 7500 m2 gereserveerd voor het inrichten van een spa- en wellnesszone.

NIET OVER ÉÉN NACHT IJS

Er werden verschillende alternatieven op een rij gezet om de optie met het meeste potentieel uit de waaier aan mogelijkheden te distilleren. Daarbij zijn een aantal aspecten van belang. Ten eerste is het park nu enorm seizoensgebonden: het leeuwendeel van de winst wordt gerealiseerd op enkele weken. Ten tweede vervult Liseberg een belangrijke culturele rol en wordt het met eenzelfde zorgvuldigheid benaderd als men zou doen voor erfgoed. Tot slot is de stad eigenaar van het park. De beste oplossing is daarom niet de op korte termijn meest winstgevende optie. Er moeten jobs gecreëerd worden, het moet een meerwaarde voor de stad zijn én er moet een duurzame vorm van winst uit voortkomen die het geheel zoals het nu loopt ondersteunt. Ook niet onbelangrijk is dat toeristen ongeveer 40% van het bezoekersaantal vertegenwoordigen, maar wél 60% van de inkomsten genereren in verband met kortingen voor buurtbewoners.

Een indoor waterpark in combinatie met een hotel bleek de beste optie om aan al die uitdagingen een antwoord te bieden. Het maakt de inkomsten minder seizoensgebonden door een jaarrond openstelling. Daarnaast biedt een hotel mogelijkheden voor meerdaagse verblijven. Zowel een zuivere uitbreiding van het park als enkel een waterpark óf hotel op zich bleek evenals een complex met cinema, bowling en ander vermaak minder interessant dan de combinatie van hotel en waterpark. Een uitbreidingsplan met deze combinatie was er al in 2012, maar werd toen tijdelijk in de ijskast gezet. In 2015 werd het er terug uitgehaald en bijgestuurd. Op 23 februari 2017 werden de plannen goedgekeurd door Göteborg. De bouw gaat voorlopig van start in 2019. Het project zou positieve effecten hebben voor zowel toeristen als voor de lokale bevolking. Men verwacht jaarlijks 600 000 extra bezoekers en €50 miljoen extra inkomsten uit toerisme. De totale investering zou 200 miljoen euro bedragen en volledig door het park zelf worden gefinancierd.

GROTE INVESTERINGEN

Hoewel de investering die met het jubileumproject gemoeid zal zijn niet min is, werden er ook de laatste jaren al heel wat Zweedse kronen in Liseberg gepompt. Onder het bewind van CEO Andreas Andersen is er de laatste zes jaar systematisch geïnvesteerd voor een totaalbedrag van omgerekend maar liefst 106 miljoen euro. Constructeur Intamin bouwde de voormalige observatietoren om tot Europa’s hoogste vrije val onder de naam Atmosfear (2011 - 5 miljoen euro). Met Skepp o' skoj opende er een nieuwe rondvaart (2012 - 1,5 miljoen euro). Voor het 90-jarig jubileum werd een deel van het park gerenoveerd en een zone met kinderattracties geopend (2013 - 18 miljoen euro). Reeds een jaar later opende het park multi-launch en terreincoaster Helix (2014 - 24 miljoen euro). Met Mechanica, Aerospin en Locke voegde het park een indrukwekkende reeks flatrides aan zijn aanbod toe en als klap op de vuurpijl opent Liseberg Europa’s grootste dive coaster in 2018. Ook voor 2021/2022 zou het park nog iets van plan zijn, maar daarover houden leidingevenden voorlopig de lippen stijf op elkaar.

OVER LISEBERG

Liseberg is een stadspark in de Zweedse stad Göteborg. Het opende haar deuren in 1923 en is daarmee veertig jaar jonger dan concullega Gröna Lund in de Zweedse hoofdstad. Het is een van Europa’s best bezochte parken met jaarlijks rond de drie miljoen bezoekers. Op zijn heuvelflank vlocht het park Europa’s eerste multi-launchcoaster Helix kunstig door de Schwarzkopf Achtbaanklassieker Lisebergbanan. Het resultaat is een uniek duo terreincoasters van wereldklasse. Het park haalt vaak het beste uit haar verschillende attractietypes én weet ze bovendien mooi in te werken. Liseberg is echter evenals andere stadsparken méér dan enkel een attractiepark. Het is een populaire locatie voor concerten en evenementen. Er kleven herinneringen van verschillende generaties aan het park waardoor het haast cultureel erfgoed wordt. Vernieuwing of uitbreiding gebeurt ook steeds met die culturele functie in het achterhoofd. Anders dan Stockholm is de stad Göteburg zelf eigenaar van het park, wat zowel een zegen als een vloek is. Met het oog op langetermijnvisie wordt elke grote investering die het park plant uitvoerig getoetst op zijn invloed op de stad en de werkgelegenheid. Het politieke wikken en wegen kan ervoor zorgen dat projecten er langer over doen om van idee naar werkelijkheid te worden omgezet. Eens het idee door iedereen startensklaar is bevonden zijn vergunningen wel vrij snel rond en legt de stad weinig beperkingen op.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Liseberg // Bron: Liseberg, Attractionsmanagement, Göteborgs-Posten, Themeparkreview