Auteur: Kris Peeters - Gepubliceerd: 24 Okt 17, 11:43
Share

Op een persvoorstelling van Val d'Europe en Disneyland Parijs zijn de plannen voor de verdere evolutie van de regio Val d'Europe nog eens van onder het stof gehaald en verder uitgediept. Daarop werd het gebied voor een derde themapark bekendgemaakt en werd ook een nieuw hotel voorgesteld.

Het verhaal van Disney in Val d'Europe startte in het jaar 1987, met grote aankondigingen over een Disney park in de regio. Ten eerste was er de opening van het Disneyland park zelf in 1992. Tevens was er een planning voor de volgende parken opgesteld.  Die plannen werden echter niet volledig gevolgd, want het derde park moest openen in 2017, dit jaar dus. Door de financiële problemen in het verleden, werd dit verplaatst naar 2030. Die plannen zitten nu wel degelijk op schema, en volgens de huidige planning zou het derde park opgebouwd worden vanaf 2027.

Het derde park van Disney

Disneyland Parijs kan het eerste resort naast Walt Disney World worden dat een derde park opent, indien geen enkel ander Disney resort haar Parijse' zuster voor is tegen 2030. De lap grond die gekozen werd, ligt wat meer afgelegen van de huidige parken: met name vlakbij de ietwat budgetvriendelijkere hotels van Disney, Hotel Cheyenne en Hotel Santa Fe. Naast de locatie is ook de grootte van het stuk land opvallend. Die is beduidend groot, zeker in vergelijking met de huidige parken. Een concrete invulling van het park is nog niet bekend: daar is het zeker nog 10 jaar op wachten. De locatie van het nieuwe park doet nog andere vragen rijzen: hoe zal Disneyland Parijs de drie parken met elkaar verbinden? Zou er misschien een monorail of sky way komen zoals in Walt Disney World? En zullen de budgethotels duurder worden door hun locatie tegenover dit derde park?

Een nieuw hotel

Natuurlijk betekent een nieuw park ook dat mensen langer zullen willen verblijven in het resort en er dus meer bezoekers komen. Een verhoging van het bezoekersaantal brengt de daaraan gekoppelde nood aan meer hotelbedden. Vandaar dat Disney ook een nieuw hotel plant. Ook hier houdt het resort de lippen stijf op elkaar over welk thema dit zou krijgen. De vorm hoe het eruit ziet op de maquette doet een beetje denken aan het 'Art of Animation' hotel in Walt Disney World: een eerder budgetvriendelijk hotel, gethematiseerd naar verschillende Disney figuren en films. Het zou komen te liggen naast het derde park achter Sequoia Lodge, aan de overkant van Robert Schuman Avenue.  De vorm zou bestaan uit één hoofdgebouw en vijf zijvleugels. 

Een nieuw convention center

Een ander punt op de agenda van het resort is de bouw van een nieuw convention center. Dit zal gebouwd worden achter de bestaande Disney Event area, met bijhorende parking die zal grenzen aan het nieuwe gebouw. De huidige gebouwen voldoen niet meer naar de maatstaven van Disney, bijvoorbeeld tijdens evenementen zoals RunDisney. De streefdatum voor opening is ook hier tussen 2027 en 2030.

Village Nature

Een laatste puntje op de agenda is Village Nature. Op dit moment is ongeveer 50% van de ruimte benut, en dus kan men indien nodig voldoende uitbreiden. Ook dit is voorzien voor de komende jaren, wellicht afhankelijk van de bezettingsgraad.

Nieuwe attracties

Speculeren over het derde park is niet evident omdat het nog alle richtingen kan uitgaan. De grootte van de lap grond kan wijzen op een park à la Animal Kingdom, maar een Europees Epcot blijft eveneens mogelijk. We kunnen wel kijken naar de speculatie over de toekomstige attracties voor de bestaande parken, want dan kunnen ze die uiteraard niet bouwen in het derde park. Onlangs deed de bekende fanwebsite Disney & More een enquête over wat fans willen zien als toekomstige attracties voor Disneyland Parijs, iets waar het management wellicht wel deels een oor naar heeft. Dit waren de meest succesvolle attracties en themadelen:

- Indiana Jones Adventure: De attractie gelijkaardig aan Disneyland Resort en Tokyo Disney Sea. Hier ga je in jeeps op expeditie in een tempel, waar je in de stijl van Indiana Jones moet ontsnappen aan de verschillende vallen. De attractie stond oorspronkelijk op de planning en het gebied ligt er klaar voor. Alleen zijn er hoge onderhoudskosten en is het algemeen een dure attractie in aankoop. De kans dat ze een mini Indiana Jones themagebied bouwen in de toekomst is wel reeël, mede door het feit dat er een nieuwe film op de planning staat.

- Belle en het Beest attractie en themagebied: In Tokyo Disneyland wordt momenteel gebouwd aan nieuwe attracties, en één daarvan is een trackless dark ride over Belle en het Beest. Bij verschillende fans rees echter de vraag: waarom wordt dit in Tokyo gebouwd en niet in Parijs? De reden hiervoor is dat het een typisch Frans verhaal is, wat de attractie - net als Ratatouille - perfect zou maken voor Disneyland Parijs. Vandaar dat fans pleiten om deze attractie ook naar Marne-La-Vallée te brengen. Wat de locatie betreft, is de ruimte tussen It's A Small World en Discoveryland een mogelijkheid. Uit de polls bleek echter ook dat fans graag een Belle en het Beest themagebied zouden willen zien in de Walt Disney Studios. In dat geval zou de attractie eerder daar thuis horen.

- Splash Mountain: Fans willen al jarenlang een waterattractie zien verschijnen in het resort, en dit werd door deze enquête nog maar eens bewezen. Splash Mountain is in drie van de zes resorts te vinden en is een zeer uitvoerig gethematiseerde log flume. In de andere parken is deze gebaseerd op de film 'Song of the South', maar de kans dat ze dat thema opnieuw kiezen is vrij klein. Als deze attractie er komt, zal deze wellicht naar een recentere film gethematiseerd worden. Deze zou kunnen liggen aan de achterkant van Frontierland, dichtbij The Chapparal Theater. Frozen behoort tot één van de opties, waarbij men gelijkaardig aan de attractie in Epcot zou kunnen thematiseren: hier betreft het echter eerder een darkride met bootjes dan een echte "splash"-attractie.

- Journey to the Center of the Earth: Ook deze was een zeer populaire attractie in de polls, maar hier worden de kansen kleiner geacht dat dit naar Disneyland Parijs zou komen. Deze attractie heeft hetzelfde ritsysteem als 'Test Track' en 'Radiator Springs Racers', waar je in een groot voertuig plaatsneemt, wat zeer snel kan versnellen. Het thema is de afdaling in een vulkaan met heel wat darkride-scenes. De kans dat een attractie van dit type komt, blijft bestaan, maar dan wellicht eerder voor de Walt Disney Studios of misschien toch het derde nog te bouwen park.

- Star Wars Land (Galaxy's Edge): De kans dat er een Star Wars Land komt naar Disneyland Parijs is vrij groot. In welke vorm is echter een andere vraag. Er zijn twee opties: ofwel kan men in Discoveryland aan de achterkant bij Star Tours verderbouwen om zo een themadeel te maken binnen Discoveryland. Ofwel kunnen ze in de Walt Disney Studios een volledig nieuw themadeel bouwen met de bijhorende attracties die eveneens gepland staan voor de Amerikaanse parken. Een groot deel van de fans ziet dit themadeel alvast graag in de Studios komen.

- Marvel attracties en themagebied: Wat al door Disney zelf bevestigd werd is dat Marvel naar de Studios komt. Dat maakt de kans dat het derde park volledig in teken van Marvel zou staan klein. De eerste stap zou gezet worden met de omvorming van de 'Tower of Terror' naar 'Guardians of the Galaxy: Mission Breakout'. Maar liefst 86% van de stemmers is tegen de komst, en toch lijkt deze onvermijdelijk. In Disneyland Anaheim was eveneens heel wat protest en daar blijkt het nu de populairste attractie van het park te zijn. Voor een Marvel land draaien de fans tevens niet warm, slechts 7 % staat daarop te wachten. Toch lijkt het erop dat Disney hier de fans zal tegenspreken met ondere andere een grote E-ticket attractie. 

Bovenstaande attracties en landen komen dus wellicht niet in het derde park, maar zeg nooit nooit natuurlijk. Tegen 2027 zal het resort er sowieso al anders uitzien dankzij het geheime masterplan voor de huidige parken waar alle fans liggen op te wachten. Wat denk jij dat de toekomst zal brengen? Discussieer hier mee op ons forum!

© Tekst: Kris Peeters, Sven Popelier - Pretparken.be / © Foto's: Hello Disneyland / Bron: Hello Disneyland, D-log, Disney and More