Auteur: Sven Popelier - Gepubliceerd: 26 Sep 17, 20:19
Share

Vandaag werd al heel wat uit de doeken gedaan over de toekomstige attracties van Walibi Belgium en we hebben nog meer! Deze keer gaat het over de interactieve dark ride die in de lente van 2019 zal openen in het Ali Baba gedeelte van het park. Walibi krijgt er namelijk de allereerste Erratic® attractie van Alterface in samenwerking met ETF Ride Systems.

De befaamde zone 7: Ali Baba, uit de plannen van Walibi Belgium, krijgt eindelijk na vele jaren weer een echte attractie. In het voormalige Ali Baba Palace gebouw komt er een nieuwe moderne dark ride. Oorspronkelijk werd gesproken over een draaiend theater, maar nu blijkt dat het toch over een ander type gaat. Alterface onthulde tijdens hun conferentie op de EAS dat ze gaan samenwerken met ETF Ride Systems voor deze gloednieuwe attractie. Je leest het goed, het park krijgt een tweede attractie met trackless voertuigen na de succesvolle dark ride Challenge of Tutankhamon.

Dit nieuwe concept van Alterface kreeg een trademark met de naam Erratic® ride. Vrij vertaald betekent "erratic" op een onverwachte manier bewegen en dat is juist het idee van deze nieuwe attractie. Bezoekers zullen plaatsnemen in een trackless voertuig waarna ze, afhankelijk van de instellingen van de attractie, in bepaalde ruimtes zullen rijden. Dit voertuigsysteem kennen we niet alleen van Challenge of Tutankhamon, maar ook van Ratatouille in Disneyland Parijs en Symbolica in de Efteling. In tegenstelling tot die attracties is er dus geen vast parcours en kan je mogelijks een andere ervaring meemaken wanneer je de attractie opnieuw doet (nog meer dan de drie toers van Symbolica dus). Dit dus in plaats van het eerder voorgestelde roterend platform. Zo is de overgang niet gewoon draaien naar de volgende scene, maar kunnen ze de voertuigen bepaalde acties laten doen zoals snel ronddraaien en dergelijke.

Het systeem kan gebruikt worden om op een beperkte oppervlakte een leuke attractie aan te bieden. Je kan bijvoorbeeld doodlopende kamers gebruiken en in allerlei richtingen gaan in plaats van in één richting te rijden. Ter illustratie kunnen we de Ratatouille attractie nemen. In één van de latere delen van de attractie gaan de voertuigen plots elk in een eigen koepel voor een scene en dus worden de drie voertuigen opgesplitst. Daarna rijden ze allemaal samen verder naar het einde toe. Met dit systeem kan het dus anders, bijvoorbeeld door één van de voertuigen terug te laten rijden, ééntje vooruit te laten gaan en de laatste die gewoon van koepel verandert. Dit om aan te tonen dat het park zelf kan kiezen op welke manier ze dit willen invullen. Sterker nog, de functionaliteit om bezoekers mee te laten kiezen is er ook. Bijvoorbeeld zouden bezoekers die betere scores halen, sneller en meer scenes kunnen doen dan andere die er meer tijd voor nodig hebben.

De uitdaging hierbij is vooral het verhaal van de attractie. Bedenkers zullen moeten nadenken op welke manier ze van de techniek gebruik kunnen maken en zorgen voor mooie overgangen tussen de scenes. Wil je bijvoorbeeld terugkeren naar een scene die je eerder al had gedaan? Laat je de voertuigen elkaar ontmoeten of juist niet? Alterface biedt daarom alvast een eigen IP aan: Popcorn Revenge. Het verhaal is nog niet volledig uitgewerkt en er zijn nog geen beelden beschikbaar maar de basis is er wel; je gaat als bezoeker naar de film en wil popcorn eten, maar de popcorns zijn het beu om opgesmuld te worden. Ze ontsnappen en willen liever zelf in de film spelen. Aan jou om ze terug te verzamelen: de super hero popcorn, de piraat popcorn, de tovernaar popcorn... Hoe het er allemaal zal uitzien is nog niet bekend, maar het zal gebaseerd zijn op bestaande en bekende filmscenes. Qua effecten zal er gewerkt worden met ondere andere video mapping maar ook schermen, echte decors, lichteffecten, enz. behoren tot de mogelijkheden. Het schietsysteem staat ook nog niet vast. Op de concept arts zien we alvast dat er zeven verschillende kamers zijn naast het stationsgebouw. Er is nog even tijd tot 2019 om alles te finaliseren, maar deze eerste blik belooft alvast een unieke attractie voor ons Walibi Belgium.

Tekst: Sven Popelier - Pretparken.be // Bron: Alterface, ETF Ride System // Foto's: © Alterface