Auteur: Jan Van Nespen - Gepubliceerd: 22 Aug 17, 20:50
Share

Het stadspretpark Jardin d'Acclimatation aan de rand van Parijs krijgt een nieuwe achtbaan en 17 andere nieuwe attracties in Steampunk-thema! Dit aan de hand van een nieuw masterplan - reeds eerder dit jaar aangekondigd - om het park nieuw leven in te blazen. Nu zijn er meer details vrijgegeven en zo is al een eerste achtbaan onthuld.

Eén van de oudste pretparken ter wereld, het in 1860 opgerichte Jardin d'Acclimatation, zal in het komende jaar een ware metamorfose ondergaan. Vanaf 4 september zal 30% van het 18ha groot stadspretpark van Parijs tijdelijk sluiten, om op 1 mei 2018 opnieuw te openen met maar liefst 18 nieuwe attracties! Een extreme makeover dus voor dit park dat voor 20% in handen is van Compagnie Des Alpes en voor 80% van de groep LVMH, dat een nieuwe consessie gekregen heeft van de stad Parijs voor de komende 25 jaar. De transformatie gaat gepaard met een totale investering van maar liefst 50 à 60 miljoen euro.

Steampunk: het nieuwe "cowboydorp"?

Volgens Marc-Antoine Jamet is het idee om het hele park in een nieuw kleedje te stoppen zonder de traditionele elementen van het park te verliezen. Men heeft zich laten inspireren door Tivoli Gardens in Kopenhagen en Central Park in New York. De nieuwe attracties zullen in het populaire steampunk-thema worden gethematiseerd, in een universum geïnspireerd door Jules Verne en Hugo Cabret. Met negentiende-eeuwse architectuur, leder, brons en stalen balken in de stijl van Gustav Eiffel neemt het je mee terug in de tijd. De achtbanen zullen eruit komen te zien als stoommachines. Het steampunk thema duikt steeds vaker op in pretparken. Daar waar in de jaren '80 elk park een westernthema had, lijkt steampunk het nieuwe wilde westen. Tivoli Gardens werkte al langer in die stijl, maar Europa-park vernieuwde recent zijn observatietoren volgens die stijl en Gröna lund deed hetzelfde met een octopus-attractie.  Zelfs het nieuwe thema-gebied dat Phantasialand momenteel bouwt kunnen we van deze trend verdenken.

Blikvanger wordt een hele nieuwe Bobsled Coaster, een leuk familie-achtbaantype van Gerstlauer, die 12 meter hoog wordt en waarbij de karretjes zullen gethematiseerd worden als vliegtuigjes. De beroemde volières van het park zullen wel behouden blijven maar herschikt worden volgens de 5 continenten, met nieuwe thematisatie per continent. Er komt verder ook een "blotevoetenpad" met verschillende ondergronden.

Naar 2,5 miljoen bezoekers?

Het ambitieuze doel van de directie is het derde populairste pretpark van Frankrijk te worden, na Disneyland en Parc Astérix, en zo het bezoekersaantal op te krikken van meer dan 1,85 miljoen naar 2,5 miljoen. Er zal ook een nieuwe mogelijkheid komen om een wristband aan te schaffen voor €29. De entreeprijs zal eveneens omhooggeschroefd worden van €3,5 naar €5 (attracties niet inbegrepen). Het Aziatische thema zou compleet verdwijnen en de "Dragon" zal geherthematiseerd worden als "Tracteur Express". Wie een ticket bezit voor het aanpalende spectaculaire hypermoderne museum "Fondation Louis Vuitton" krijgt gratis toegang.

Tekst: Jan Van Nespen - Pretparken.be // Foto's: © Jardin d'Acclimatation // Bronnen: Le Parisien, acej.fr