Auteur: Jan Van Nespen - Gepubliceerd: 22 Aug 17, 13:55
Share

Opnieuw een 'rapid river' attractie in het nieuws, deze keer in Walibi Belgium. Tijdens een ritje in de Radja River attractie vielen twee mensen in het water.

Afgelopen zondag omstreeks 18u zijn twee bootjes van de Radja River in het begin van het parcours in elkaar gehaakt en vastgelopen. Twee van de bezoekers, een vader met dochter, waren uit de boot gesprongen om zo de attractie te kunnen verlaten. Echter, terwijl een technieker de bootjes aan het losmaken was, wilden de 2 bezoekers opnieuw in de boot springen om hun rit af te maken. Daarbij zijn ze in het water gevallen. Ze werden echter snel terug uit het water gehaald. Walibi heeft hen na afloop een douche en droge kleren aangeboden in Aqualibi, aldus persverantwoordelijke Marie-France Adnet.

Tijdens de deblokkeringsoperatie van de boten is een technieker van Walibi ook in het water gevallen en heeft hij een schouderblessure opgelopen. Hij werd naar het hospitaal gebracht uit voorzorg.

De woordvoerster benadrukt dat het normaal is dat 2 bootjes af en toe elkaar blokkeren in de attractie, maar dat men steeds moet blijven zitten in de bootjes en de instructies van het personeel opvolgen: "Radja River is en blijft een wilde rivier, waarin de bootjes vrij zijn in hun parcours en enkel voortgedreven worden door de golven".

Geen gordels

Het feit dat bezoekers niet vastgegespt zitten in dit type attractie is één van de oorzaken waardoor bezoekers soms meer geneigd zijn om onveilig gedrag te vertonen, waardoor er vaker kleine incidenten plaatsvinden bij rapid rivers. Radja River is in 1988 nochtans geopend met individuele gordels en een centrale ring om je aan vast te houden: beiden zijn echter later verwijderd. Sinds 2016 zijn de bootjes verbouwd en is er een soort vaste stalen stang gemonteerd tussen elke 2 zitjes die het rechtstaan moet bemoeilijken maar die de bezoekers ook niet echt vasthoudt.

Het is niet de eerste keer dat dit attractie type in het nieuws verschijnt. Vorig jaar in Bellewaerde was er een evacuatie nodig tijdens een opstopping van de boten. Eerder dit jaar was er zelfs nog een dodelijk ongeval in Drayton Manor. Idem vorig jaar aan de andere kant van de wereld in het Australische Dreamworld.

Tekst: Jan Van Nespen - Pretparken.be // Foto's: © Juan Martínez, Bob Van Dyck, Nico Reynders - Pretparken.be // Bronnen: RTL info, Nieuwsblad, Wikipedia.