Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 13 Jun 17, 19:58
Share

The Walt Disney Company heeft zoals gepland meer dan 95% van de aandelen van het Europese Disneyresort kunnen ophalen. Het resort zal daardoor in de toekomst niet meer beursgenoteerd zijn en komt volledig in handen te liggen van de Amerikaanse groep. De nieuwe financiële structuur zou meer beweegruimte geven voor investeringen die de teruglopende bezoekersaantallen moeten opkrikken.

Het percentage van aandelen die in handen zijn van The Walt Disney company bedraagt vandaag 97,08%, dat meldt de Franse Autoriteit Financiële Markten. Daarmee haalt het moederbedrijf de wettelijk vastgelegde drempelwaarde van 95%, waarbij van de resterende aandeelhouders een gedwongen verkoop kan geëist worden. Op deze manier wil het Amerikaanse bedrijf de volledige controle terugkrijgen over het Europese resort. Bij een beursgenoteerd bedrijf moeten nieuwigheden en veranderingen steeds besproken worden met de aandeelhouders. Nu het resort volledig in de handen van het moederbedrijf komt valt deze extra stap weg voor het Europese Disney-resort.

De terugkoop

Bob Iger, CEO van The Walt Disney Company bevestigde in maart van dit jaar dat het van plan was de overige aandelen van het park op te kopen. De Amerikanen hadden al 85% van de aandelen na overname van deze van een Saoedische prins. Tussen 11 mei en 8 juni konden particuliere aandeelhouders hun aandelen voor €2 per stuk verkopen aan de Amerikanen. Deze prijs lag een stuk hoger dan de beurswaarde op dat moment. Op 15 juni zou de uitbetaling van de aandelen plaatsvinden, zodat het bedrijf tegen 20 juni van de beurs kan en volledig in handen van The Walt Disney company terecht komt. Aandeelhouders genieten vanaf dan nog 10 jaar van de voordelen die aan hun aandeelhouderschap verbonden waren.

Nieuwe investeringen

Voor de komende tien jaar ligt er naast een herkapitalisatie van 1,5 miljard ook nog een investeringsplan van maar liefst 2,1 miljard euro op tafel. In officiële documenten vermeldt men expliciet nieuwe Marvel-attracties en entertainement voor het het Studios-park en een renovatie van het New York en Dinsneyland hotel. Gemiddeld is er zo’n 210 miljoen euro per jaar beschikbaar. De laatste nieuwe attractie die het resort mocht vervoegen (Ratatouille) kostte het park 150 miljoen euro. Het pas geopende Avatar-thema gebied in Disney World bij Orlando koste zo’n 500 miljoen dollar. We kunnen dus veel moois verwachten in Parijs de komende jaren.

Een bodemloze schuldenput

Het Disneyresort kampt ondanks het feit dat het met voorsprong het meest bezochte Europese pretpark is met enorme schulden sinds het openingsjaar. Een eerste herstructurering van de schulden vond al plaats in 1994, amper twee jaar na opening. Het park zou tot 1999 ook geen royalties meer moeten betalen aan het Amerikaanse moederbedrijf. Tien jaar later in 2004 was het alweer tijd om de schuldenberg te reorganiseren: de schuldenlast werd van 2,4 miljard naar 1,9 miljard herschikt. Weer exact tien jaar later moest het resort voor de derde keer gered worden van de ondergang. Opvallend is wel dat royalties aan het moederbedrijf op dat moment afgerond 60% van de schulden uitmaken.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto: © Disneyland Paris // Bronnen: disney-magic.be, dlptoday.com, huffingtonpost.fr, deredactie.be